'Drie boeken': aflevering 232: Wim Oosterlinck praat met Brecht Evens

26 maart 2024

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 232 is striptekenaar Brecht Evens.


"Ik was klein toen ik Haas van Paul Biegel las, het boek bracht mij echt in een trance.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/03/26/drie-boeken-232-brecht-evens/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/6IRgF3aZELYPG9J1ZxCqq1

Brecht Evens signeert mijn exemplaar van Le Roi Meduse 1


Brecht Evens (1986) is striptekenaar. Hij studeerde illustratie in Gent, won op zijn negentiende een debuutprijs met Een Boodschap Uit De Ruimte. In 2010 kreeg hij de Willy Vandersteenprijs voor zijn boek Ergens waar je niet wil zijn. Hij wordt de belangrijkste vertegenwoordiger genoemd van de nieuwe golf Vlaamse stripmakers. In deze podcast werden zijn boeken twee keer gekozen: Illustratrice Floor Denil koos Panter als een van haar drie boeken, Sabien Clement koos De liefhebbers. Ze zei over het boek: Ik zie De Liefhebbers van Brecht Evens als een hoogtepunt in de graphic novel. Op het moment van ons gesprek is net zijn boek De bondgenoten 1 verschenen, in het Frans Le Roi Méduse 1.

Brecht1

Brecht Evens woont nu in Parijs, waar ik hem ook ging opzoeken. Zijn werk verschijnt ook in het Frans en wordt in verschillende talen vertaald. We hadden afgesproken in een café (in de wijk Belleville) waar hij graag zit omdat het een van de weinige plekken is waar hij kan roken. Toen ik aankwam, zat hij stukken tekst over te typen van papier op zijn computer. Het ging om aangepaste teksten van zijn volgende strip.

Brecht2

We trokken naar een voorlopig appartementje in de buurt - helemaal bovenaan op de 7de verdieping (enkel trappen). Zijn atelier is op een andere plek.

En zo zaten we te praten, tussen sofa en wasrek. Hij vertelt over dierenverhalen, over zijn psychose die hij 10 jaar geleden had en waarvan hij verhaalaspecten gebruikt heeft in zijn nieuwe boek. Hij legt uit waarom De Da Vinci Code een psychotisch boek is. Het gaat over de tekeningen die hij verkoopt, over zijn greatest hits, over het archief dat zijn ouders bijhouden, en hij vertelt over de invloed van Suske en Wiske, Jommeke en Kuifje op zijn werk.

De drie boeken van Brecht Evens zijn:
1. Ed Yong: An Immense World
2. Charles Burchfield: Fifty Years as a Painter
3. Federico Fellini: The Book of Dreams

Brecht3

Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/03/26/drie-boeken-232-brecht-evens/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Wim Oosterlinck