'Drie boeken': aflevering 238: Wim Oosterlinck praat met Melissa Giardina

7 mei 2024

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 238 is literair moderator Melissa Giardina.


"De literatuur heeft mij echt gered. Op het moment dat alles rondom mij aan het instorten was, waren boeken mijn enige zekerheid.”

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/05/07/drie-boeken-237-melissa-giardina/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/2tItG0st4DMNjLB9LK5X8D

De boekenkast van Melissa Giardina


Melissa Giardina (1986) is mijn gast in deze aflevering van de podcast. Ze is literair moderator, jurylid van De Bronzen Uil, panellid van Uitgelezen 2.0. en heeft haar eigen bedrijfje, Vindetta!, waarbinnen ze schrijft, redactie voor teksten doet en schrijvers interviewt.

Ze woont in Gent samen met schrijver ⁠Roderik Six⁠, die in ⁠aflevering 5⁠ van deze podcast mijn gast was. Waar en hoe ze elkaar leerden kennen, hoor je in deze aflevering.

MG1


We hadden bij Melissa thuis afgesproken, een huis in een piepklein steegje in het centrum van Gent. Achter de voordeur meteen haar paradijs: haar werkplek, een fort van boeken. Ze vertelt hoe hard ze fan is van schrijver Peter Verhelst, en hoe zich dat uit in boeken, maar ook in interviews en zelfs in tattoos.

Ze vertelt over de veellezer die ze was in het middelbaar, over de dronken avond met een bekende schrijfster nadat ze haar geïnterviewd had, en ze vertelt hoe literatuur haar redding was in het leven. Letterlijk. Hoe boeken op een bepaald moment haar enige vrienden waren.

MG2


De drie boeken van Melissa Giardina zijn:

1. Peter Verhelst: ⁠Memoires van een luipaard⁠
2. Sylvia Plath: ⁠The Bell Jar⁠
3. Hugo Claus: ⁠De Oostakkerse gedichten

Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/05/07/drie-boeken-237-melissa-giardina/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Wim Oosterlinck

MG3