'Drie boeken': aflevering 239: Wim Oosterlinck praat met Dalilla Hermans

14 mei 2024

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die we volgens hen moeten gelezen hebben. Zijn gast in aflevering 239 is schrijfster en jurylid van de Libris Literatuur Prijs Dalilla Hermans.

Aflevering 239 van de podcast ‘drie boeken’ is een bijzondere aflevering naar aanleiding van de Libris Literatuur Prijs die gisteravond uitgereikt is. Jurylid Dalilla Hermans vertelt over wat er achter de schermen gebeurt en kiest drie boeken die het niét gehaald hebben. Het is de eerste keer dat Wim Oosterlinck naar een eerdere gast van de podcast terugkeer.

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/05/14/drie-boeken-239-dalilla-hermans-bis/

Luister hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/0CG8U58YS1SOt2PoN0Zjtz?si=3VO08Z9mS9OhzR0pUti4bA

Dalila boeken

"Ik heb als jurylid van de Libris Literatuur Prijs gemerkt: er zijn veel te weinig boeken die worden geschreven door mensen van kleur, en te weinig titels die worden ingezonden voor prijzen.”

Deze aflevering van 'drie boeken' is een blik achter de schermen van de Libris Literatuur Prijs 2024. Jurylid Dalilla Hermans vertelt over het juryproces, en kiest drie boeken die het niét gehaald hebben, drie boeken van auteurs met een migratieachtergrond.

Dalilla Hermans (1986) is schrijfster, theatermaakster en columniste. In 2014 schreef ze al een open brief waarin ze als zwarte Vlaamse vrouw racisme aankaartte. In 2019 veroorzaakte ze opschudding met haar beslissing om niet meer als racisme-expert op te draven bij de VRT. Ze schreef onder meer ook het boek Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme.

De gruwel van het gezin

Een tijdje geleden kreeg ik van haar een audioboodschap. In het bericht vroeg ze of we een opname van ‘drie boeken’ zouden kunnen doen rond de Libris Literatuur Prijs, met drie boeken die de prijs niét gewonnen hebben, boeken van mensen met een migratie-achtergrond die de selectie niet gehaald hebben. Ik zei meteen ja. Het is de eerste keer dat ik terugkeer naar iemand met wie ik al eerder praatte over haar of zijn drie boeken. We spraken af in Brugge, de stad waar ze woont met haar man en hun drie kinderen, en waar ze ook werkt. Ze is op het moment van ons gesprek trajectcoördinator voor Brugge Europese Culturele Hoofdstad 2030, en haar kantoor is boven Cinema Lumière in Brugge. En daar spraken we dus af, in een vergaderzaaltje bovenaan in het gebouw.

DH2

Dalilla vertelt hoe ze bij de Libris Literatuur Prijs tot een winnaar komen, en of ze daar veel ruzie voor moeten maken. Wat er gebeurt als je het boek van een persoonlijke vriendin moet beoordelen. En de hamvraag: hoe het komt dat er nauwelijks boeken van mensen met een migratie-achtergrond in de longlist van zo’n prijs staan. Dalilla doet een oproep.

De drie boeken van Dalilla Hermans zijn:

1. Inès Eshun: ⁠De gruwel van het gezin⁠
2. Julien Ignacio: ⁠Goudjakhals⁠
3. Ramy El Dardiry: ⁠Tussen Morgenzee en Avondland⁠

Luister hier naar de podcast: https://wimoosterlinck.wpcomstaging.com/2024/05/14/drie-boeken-239-dalilla-hermans-bis/

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? https://wimoosterlinck.substack.com

Wim Oosterlinck

DH3