'Drie boeken': aflevering 47: Wim Oosterlinck praat met burgemeester Mathias De Clercq

22 september 2020

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: burgemeester van Gent Mathias De Clercq.

Mathias De Clercq (1981) is Open VLD-politicus en sinds 2019 burgemeester van Gent. Hij heeft twee kinderen: Cezar en Giulia. Ik kom hem af en toe tegen als ik ga lopen rond de Watersportbaan. Zijn woordvoerder had mij vòòr ons gesprek gemaild dat de burgemeester over niets liever praat dan over boeken.

We hadden afgesproken in het Stadhuis van Gent, in het bureau van de burgemeester, op het einde van een drukke dag vol corona-overleg.

Luister hier naar deze aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2020/09/22/drie-boeken-47-mathias-de-clercq/

Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/show/5rspnJmfhzmAKQPjdG0DId

MDC 1

Als ik het gevoel heb dat het huis slaapt, dan heb ik nood aan romans, aan karakters, aan taferelen. Die geven mij het geborgen gevoel van de avond die gevallen is, van de nacht die eraan komt.

Mathias De Clercq vertelt over zijn passie voor boeken, waarom hij zo ontzettend veel over de oorlog gelezen heeft en waarom een boek over een uiteenvallend gezin bij hem persoonlijk zo gevoelig ligt. Hij vertelt hoe hij één van zijn favoriete auteurs ontmoette bij Guy Verhofstadt in Italië. En de hele tijd vloeien literatuur en politiek naadloos in elkaar over.

MDC2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Mathias De Clercq:

1. Primo Levi: Is dit een mens

2. Joseph Roth: Job

3. Erwin Mortier: Godenslaap

Luister hier naar aflevering 47 van de podcast ‘drie boeken’ met burgemeester van Gent Mathias De Clercq.: https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949

Hier vind je alle auteurs en boeken uit de aflevering:

https://wimoosterlinck.wordpress.com/2020/09/22/drie-boeken-47-mathias-de-clercq/

MDC3

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck