'Drie boeken': aflevering 49: Wim Oosterlinck praat met Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi

6 oktober 2020

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.

“Op mijn zes jaar ging ik elke week met mijn mama naar de bibliotheek. Ik deed niets anders dan boeken lezen. Op mijn 12 jaar had ik àlle boeken van de gemeentelijke bibliotheek gelezen, ook die voor volwassenen."

Mijn gast in deze aflevering van de podcast 'drie boeken' is Sammy Mahdi (1988), staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de regering Alexander De Croo. Hij is federaal parlementslid, was jarenlang jongerenvoorzitter van CD&V en recent ook kandidaat om de partij te leiden.

Luister hier naar deze aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2020/10/06/drie-boeken-49-sammy-mahdi/

Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/show/5rspnJmfhzmAKQPjdG0DId

SM 1

Dit gesprek werd opgenomen twee weken voor Sammy Mahdi staatssecretaris werd. We hadden afgesproken bij hem thuis, in zijn appartement in het centrum van Vilvoorde. We hebben gepraat in de living/keuken, waar behalve een grote salon enkel een boekenrekje en een tafel staan, en aan die tafel gingen we zitten. Sammy Mahdi heeft ook een hond Pamuk, die hij eerst naar het terras lokte zodat we rustig konden praten.
In ons gesprek vertelt hij over zijn vreemde gewoonte als hij een boek leest, hoe hij als kind letterlijk de hele plaatselijke bibliotheek uitlas en waarom hij zichzelf de Obama van de Aldi noemt. Hij onthult ook welk boek hij zelf aan het schrijven is, welke raad die hij kreeg van een schrijver en hoe hij dan vervolgens het tegenovergestelde deed. Een gesprek over lezen én politiek, over Trump en Machiavelli.

SM 2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Sammy Mahdi:

1. George Orwell: 1984

2. Milan Kundera: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan

3. Albert Camus: De vreemdeling

Luister hier naar aflevering 49 van de podcast ‘drie boeken’ met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi:
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949

Hier vind je alle auteurs en boeken uit de aflevering:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2020/10/06/drie-boeken-49-sammy-mahdi/

SM 3

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck