'Drie boeken': aflevering 61: Wim Oosterlinck praat met Hilde Van Mieghem

30 december 2020

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: actrice Hilde Van Mieghem.

Vind hier deze aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2020/12/29/drie-boeken-61-hilde-van-mieghem/

Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/show/5rspnJmfhzmAKQPjdG0DId

“Dat is voor mij het hoogtepunt van de dag: die twee, drie uur dat ik in mijn bed lig, het gevoel heb dat de hele wereld slaapt, er niets kan gebeuren, er niemand kan binnenkomen of aanbellen, en dat ik lees met naast mij een cola zero. Dat is mijn grootste genot.”

De boekenkast van hilde van mieghem

Hilde Van Mieghem (1958) is bekend van televisie, film en theater. Ze debuteerde als actrice in de film Vrijdag van Hugo Claus. In deze aflevering vertelt ze op welke wonderlijke manier ze in die film terechtkwam. Ze heeft zelf ook de films De Kus en Dennis van Rita geregisseerd. Ze maakte voor Canvas een reeks over kindermishandeling, waar ze zelf ook het slachtoffer van was. Die reeks wordt gevolgd door een reeks over partnergeweld. Hilde Van Mieghem komt ook zeer actief op voor slachtoffers van #metoo-zaken.

HVM1

We gingen zitten in de zitkamer van haar huis in het centrum van Antwerpen, tussen de boekenkasten, met naast ons op de schoorsteenmantel een schilderij van haar dochter Marie Vinck.

Ze vertelt over haar passie voor boeken, haar droom van een boekenkast, over hoe ze als kind stiekem moest lezen om te kùnnen lezen. Over haar favoriete auteur en hoe ze enkele jaren geleden alles van Hugo Claus las. Ze vertelt ook waarom ze een week na ons gesprek voor enkele maanden naar Italië vertrekt.

HVM2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Hilde Van Mieghem:
1. J.M. Coetzee: Wereld en wandel van Michael K
2. Nescio: De uitvreter/Titaantjes/Dichtertje
3. Julian Barnes: Niets te vrezen


Luister hier naar aflevering 61 van de podcast ‘drie boeken’ met actrice Hilde Van Mieghem:
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949

HVM3

Alle auteurs en boeken uit de aflevering vind je hier in de shownotes:

https://wimoosterlinck.wordpress.com/2020/12/29/drie-boeken-61-hilde-van-mieghem/


Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck