'Drie boeken': aflevering 64: Wim Oosterlinck praat met Johan Vande Lanotte

19 januari 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: minister van Staat Johan Vande Lanotte.

In deze aflevering is mijn gast Johan Vande Lanotte (1955), ex-minister van binnenlandse zaken van België, van begroting en economie, kamerlid, senator, voorzitter van de socialistische partij geweest én ex-burgemeester van Oostende, de stad waar hij woont. Hij begon zijn carrière als kabinetschef van Louis Tobback, waar hij leerde om snel dossiers te lezen, héél snel. Dat vertelt hij zo meteen in deze aflevering. Hij was ook professor grondwettelijk recht en mensenrechten aan de Universiteit Gent.

JVDL1

Maar we spraken elkaar in zijn bureau bij het advocatenkantoor van Walter Van Steenbrugge in Mariakerke bij Gent, waar hij nu werkt. En waar ik - enigszins uit de toon vallend - met de fiets kwam aangereden.

Johan Vande Lanotte vertelt wat voor werk hij nu precies doet in het advocatenkantoor, nu hij gestopt is met politiek en met lesgeven aan de universiteit. Maar hij blikt op beide activiteiten nog wel terug in deze aflevering. Hij vertelt over hoeveel (of hoe weinig) boeken hij in huis heeft. Ik vraag hem of er collega-politici waren met wie hij over literatuur sprak, en of hij zelf schrijft.

Vind hier deze aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/01/19/drie-boeken-64-johan-vande-lanotte/

Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/show/5rspnJmfhzmAKQPjdG0DId

JVDL2

"Ik praat eigenlijk niet graag over literatuur. Ik vind een boek iets individueels, en als je er iets over zegt, dan is het niet meer van jou."

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Johan Vande Lanotte:
1. John Irving: De regels van het ciderhuis
2. Louis Paul Boon: De Kapellekensbaan
3. Multatuli: 'Saïdjah en Adinda' (in Max Havelaar)

Luister hier naar aflevering 64 van de podcast ‘drie boeken’ met minister van Staat Johan Vande Lanotte:
https://podcasts.apple.com/be/podcast/drie-boeken/id1480384949

JVDL3

Alle auteurs en boeken uit de aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/01/19/drie-boeken-64-johan-vande-lanotte/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck