'Drie boeken': aflevering 96: Wim Oosterlinck praat met Bart Stouten

31 augustus 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze aflevering: Klara-presentator Bart Stouten die vandaag, 31 augustus 2021, voor het laatst 'Klassiek Leeft' presenteert alvorens met pensioen te gaan.

Boeken hebben een genezende kracht. Voor mij was Proust lezen therapeutisch toen ik op mijn 15de in Duitsland in het hospitaal lag.

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/08/31/drie-boeken-96-bart-stouten/

Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/2bFJYdJg7klv30Lg4RYk7

De boekenkast van bart stouten

Bart Stouten (1956) is presentator op de klassieke radiozender Klara. Hij presenteert zijn laatste uitzending op de dag dat deze aflevering online komt. Eerder werkte hij voor literaire en culturele programma’s op de radio en maakte hij zelfs een reeks hoorspelen, onder meer van werk van Samuel Beckett. Bart Stouten is de meest poëtische van alle radiopresentatoren. Elke presentatie van hem is bijna een gedicht. Als schrijver maakte hij een essay over Proust en Beckett.

B St1

Hij woont zelf in Antwerpen, maar wilde voor ons gesprek absoluut naar het Plantin en Moretus-museum in Antwerpen, de plaats waar de boekdrukkunst ontstaan is. We gingen zitten op een bankje in de tuin van het prachtige museum.

Bart Stouten vertelt over Marcel Proust, hoe die hem bijna letterlijk genezen heeft nadat zijn ouders en zijn zus vroeg gestorven waren. Over zijn correspondentie met de maîtresse van Samuel Beckett, en zijn ontmoeting met de Canadese bestseller schrijver van een van zijn drie boeken.

B St2

Het gaat over radio presenteren en poëzie schrijven, en over wat hij gaat doen nu hij met pensioen gaat. Hij heeft een niet zo gebruikelijk plan.

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Bart Stouten:

1. Marguerite Yourcenar: Hadrianus' Gedenkschriften
2. John Williams: Stoner
3. Yann Martel: Het leven van Pi

Luister hier naar aflevering 96 van de podcast ‘drie boeken’ met radiopresentator Bart Stouten: https://podcasts.apple.com/be/podcast/96-bart-stouten-de-drie-boeken-die-je-moet-gelezen/id1480384949?i=1000533781160

Alle boeken in deze aflevering vind je hier in de shownotes: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/08/31/drie-boeken-96-bart-stouten/

B St3

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck