'Drie boeken': jubileumaflevering 100: Wim Oosterlinck praat met Freek de Jonge

28 september 2021

In de podcast 'drie boeken' praat Wim Oosterlinck elke week met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen moét gelezen hebben. In deze 100ste aflevering: cabaretier Freek de Jonge.

"Alleen al voor de buitenkant van een boek heb ik ontzag en bewondering. Een boekenwinkel is voor mij een magische plek."

Hier vind je de aflevering: https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/09/28/drie-boeken-100-freek-de-jonge/

Of hier (via Spotify): https://open.spotify.com/episode/41Ki1iSqx31M3IsjqUyvzm

In deze 100ste aflevering is de gast van Wim de Nederlandse cabaretier Freek de Jonge.

De boekenkast van Freek De Jonge

Freek de Jonge werd geboren in 1944, zijn vader was dominee. Samen met Bram Vermeulen vormde hij Neerlands Hoop, In Bange Dagen, waarmee ze het Nederlandse cabaret voor altijd zouden veranderen. Later ging Freek de Jonge solo. Hij maakte conferences en theater, schreef boeken, maakte films, presenteerde op televisie en maakte muziek, hij kwam op 1 in de Nederlandse hitparade met Leven na de dood. Freek de Jonge is een monument in het Nederlandse cabaret en cultuurleven.

FDJ1

Hij trouwde in 1971 met Hella. Zij is beeldhouwster, kostuumontwerpster, schrijfster en de vrouw die ervoor zorgt dat er enige structuur zit in het huishouden.

Freek nodigde mij bij hem thuis uit, in Muiderberg in Nederland. Toen ik aanbelde, deed Hella open en liet mij het schilderij zien waaraan ze werkte voor een tentoonstelling. Daarna kwam Freek mij halen voor ons gesprek. We wandelden door het huis, door de living, langs een piano, door een lange gang, en gingen achteraan in het huis zitten, in de werkplaats van Freek. Ik zag een boekenkast, een gitaar, een foto van Neerlands Hoop en aan een andere muur een grote tekening van Gerard Reve. We gingen zitten aan het bureau van Freek, waarop een laptop stonden en hier en daar boeken lagen.

Ons gesprek ging uiteraard over lezen, over de opdracht die hij zichzelf gesteld heeft om klassiekers te lezen, over zijn leesritueel ’s avonds in bed. Over opgroeien in een religieus huis, over hoe Bram Vermeulen het talent in hem naar boven haalde, én over de boekenreeks waaraan hij nu aan werkt: zijn memoires.

Wat je niet kan horen, is het typische Freek de Jonge monkellachje, zo bekend van zijn optredens - waarmee hij mij tijdens het gesprek zat aan te kijken.

FDJ2

Dit zijn de drie boeken die je moét gelezen hebben volgens Freek de Jonge:

1. Fernando Aramburu: Vaderland
2. Tara Westover: Leerschool
3. Tobi Lakmaker: De geschiedenis van mijn seksualiteit

Luister hier naar aflevering 100 van de podcast ‘drie boeken’ met cabaretier Freek de Jonge (via Apple Podcasts):
https://podcasts.apple.com/be/podcast/100-freek-de-jonge-de-drie-boeken-die-je-moet/id1480384949?i=1000536819545

FDJ3


Alle boeken uit deze aflevering vind je hier in de shownotes:
https://wimoosterlinck.wordpress.com/2021/09/28/drie-boeken-100-freek-de-jonge/

Veel luister- en leesplezier!

Wim Oosterlinck