Geert Buelens en Edward van de Vendel winnen de Boon 2023

3 april 2023

Op 30 maart 2023 maakten de vakjury's van de Boon de winnaars van deze Vlaamse literatuurprijs bekend. De jury voor fictie en non-fictie koos 'Wat we toen al wisten' (Querido)​​​​ van Geert Buelens als winnaar. 'Misjka' (Querido) van Edward van de Vendel, Anoush Elman en Annet Schaap kwam als favoriet van de jury voor kinder- en jeugdliteratuur uit de bus.


Beide laureaten één voor kinder- en jeugdliteratuur en één voor fictie en non-fictie krijgen 50.000 euro en een op maat gemaakte ring. De prijsuitreiking vond plaats in VIERNULVIER in Gent.

2023winnaars Boon

De vakjury over 'Wat we toen al wisten':

'Een terugkerend thema in de klimaatboeken die wij lazen, was wanhoop. Geert Buelens overstijgt die houding door een cultuurgeschiedenis te schrijven waarin hij het persoonlijke aan het wetenschappelijke koppelt, het politieke en sociale debat aan literatuur en andere kunst en het haast vergeten klimaatbewustzijn in 1972 aan onze huidige tijd. Het resultaat is een diepgravend, onconventioneel, zeer goed geschreven, relevant non-fictieboek.’

Lees het volledige juryrapport fictie en non-fictie

De vakjury over ‘Misjka’:

‘De kracht van dit boek ligt in de eenvoud: de tekst is uitgepuurd, er staat geen woord te veel en elk detail klopt. Soms zijn er helemaal geen woorden nodig, en dan vertellen de al even uitgepuurde en nostalgische tekeningen het verhaal voort. Dit is een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker.’

Lees het volledige juryrapport kinder- en jeugdliteratuur


Publiek stemt massaal voor gevestigde waarden Tom Lanoye en Bart Moeyaerts

Er werd massaal gestemd voor de publieksprijs van de Boon, georganiseerd door Vermeylenfonds en Davidsfonds.

2023publiekswinnaars Boon

Mediapartners VRT en De Standaard ontvingen in totaal meer dan 13.000 stemmen. Het publiek volgde het oordeel van de vakjury niet en bekroonde Tom Lanoye voor 'De draaischijf' (Prometheus) en - met meer dan de helft van de stemmen - Bart Moeyaert en Sebastiaan Van Doninck voor 'Morris' (Querido). De publiekslievelingen ontvangen hiervoor 5.000 euro.

Bron: https://www.deboon.be/nieuws/g...

Tine Englebert