Neem deel aan de jury van de Lezersprijs van De Bronzen Uil 2023

21 augustus 2023

Op zaterdag 25 november wordt De Bronzen Uil uitgereikt. De shortlist is inmiddels bekend. Lees de 6 geselecteerde debuten en bepaal als stadslezer mee de Lezersprijs van De Bronzen Uil 2023. Spannend!


Het Algemeen-Nederlands Verbond en het Willemsfonds kondigden onlangs de shortlist van De Bronzen Uil 2023 aan.

De achtkoppige jury, met 'Uitgelezen' Peter Van den Eede als voorzitter, selecteerde de volgende zes Nederlandstalige debuutromans.

De genomineerden voor De Bronzen Uil 2023 zijn:

Sticker DBU Shortlist 002
 • Citroeninkt (Maral Noshad Sharifi, Prometheus)
  Noshad Sharifi schetst met haar debuutroman op treffende wijze een pijnlijke waarheid: je kunt je land achterlaten, maar je trauma’s niet.
 • De beesten (Gijs Wilbrink, De Bezige Bij)
  Bijna een decennium na “Woesten” een Nederlandse opvolger, ook over een oorlog maar met motoren. Voortdurende perspectiefwissels, een handvol hoofdrolspelers, met ruige en expressieve karakters. Alles om in één ruk uit te lezen, en dagenlang nog te herkauwen.
 • De Randen (Angelo Tijssens, Borgerhoff & Lamberigts)
  Een scherp en indringend liefdesverhaal in een uitgepuurde stijl. Tijssens plaatst in dit prachtig debuut pijn en hoop gracieus naast elkaar.
 • Peninsula (Lieven Stoefs, Pelckmans)
  Een elegante roman in loepzuivere taal die vier generaties liefde en wanhoop behelst. Overrompelend mooi debuut van een beloftevol en ingenieus talent.
 • Tussen morgenzee en avondland (Ramy El-Dardiry, Querido)
  Een caleidoscopische inkijk in de twijfel van een migrant die wil wortelen in Europa maar wiens geboorteplek Alexandrië hem niet zomaar loslaat.
 • Weerlicht (Jante Wortel, Das Mag)
  Het talent van Jante Wortel spat van de bladzijden met aansprekende dialogen, originele beeldspraken, herinneringen en dagboekfragmenten, waarin zij laat zien hoe de eetstoornis van de ik-verteller de dynamiek van het gezinsleven overheerst.

Deze talentvolle auteurs hebben met hun unieke literaire stemmen en meeslepende verhalen indruk gemaakt op de jury van De Bronzen Uil 2023. Hun schrijfsels bevatten een scala aan thema's, stijlen en perspectieven, die de diversiteit en rijkdom van de hedendaagse literatuur weerspiegelen.

De Bronzen Uil 2023 wordt uitgereikt in de Minardschouwburg te Gent op zaterdag 25 november ter gelegenheid van Het Betere Boek. Dankzij de samenwerking met Vlaams-Nederlands tijdschrift de lage landen heeft De Bronzen Uil een primeur. Bezoekers van Het Betere Boek krijgen de exclusieve kans om de eerste keer live ‘De Eerste Keer’ bij te wonen. Journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe van deze podcastserie praten met de genomineerden over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.

Lezersprijs
Naast de prijs van de vakjury, is er de Lezersprijs van De Bronzen Uil. Die wordt mee bepaald door stadslezers van Gent Leest, Antwerpen Leest, Brugge Leest en Leuven Leest. De lezersprijs bestaat uit een kunstwerk.

Gent Leest zoekt 10 gemotiveerde lezers die de 6 geselecteerde debuutromans willen lezen en beoordelen. Als lid van de jury krijg je de 6 geselecteerde debuutromans cadeau. Je stelt jouw top 3 op en motiveert jouw keuze tegen uiterlijk 20 november 2023. Graag zien we je bij de uitreiking van De Bronzen Uil op zaterdagavond 25 november in De Minard.
Iets voor jou? Meld je hier aan. Belangrijk: wij zijn op zoek naar nieuwe juryleden.

2023 Bronzen U Il

Ook het grote publiek kan zijn stem uitbrengen via debronzenuil.eu/doe-mee en dit t.e.m. 22 november.

Het Betere Boek
Voor degenen die hun literaire dorst willen lessen, biedt de namiddag van dezelfde dag de gelegenheid om de auteurs apart te zien schitteren. Zij zullen het programma van Het Betere Boek in Bibliotheek De Krook vormen, waar ze hun inzichten en creatieve processen zullen delen met het publiek. De ticketverkoop van dit literair festival start op 4 september. Meer info vind je op https://hetbetereboek.be/