Gentse schrijvers verfilmd
Tijdens de 47ste editie van Film Fest Gent kan je de première meemaken van Kom hier dat ik u kus – Becoming Mona. Het is inmiddels al de tweede boekverfilming voor Griet Op De Beeck, nadat in 2017 Jan Matthys aan de slag ging met ‘Vele hemels boven de zevende’. Speciaal voor jou zochten we naar meer verfilmingen van ‘Gentse’ boeken.
Tijdens de 47ste editie van Film Fest Gent 2020 kan je de première meemaken van onder meer Kom hier dat ik u kus – Becoming Mona. Regisseurs Sabine Lubbe Bakker en Niels Van Koevoorden vonden in Griet Op De Beecks bestseller uit 2014 een hoofdpersonage dat ontroert en dwingt ‘om het leven met lef tegemoet te treden’. Tanya Zabarylo speelt de rol van de gevoelige, bedachtzame Mona. Andere namen in de cast zijn Tijmen Govaerts, Valentijn Dhaenens, Tom Vermeir en Wine Dierickx.
Het is inmiddels al de tweede boekverfilming voor Griet Op De Beeck, nadat in 2017 Jan Matthys aan de slag ging met Vele hemels boven de zevende. Op De Beeck stond toen zelf in voor het scenario, voor de muziek tekende Spinvis.
Onze zoektocht naar andere boekverfilmingen van Gentse of met Gent verbonden auteurs leverde het volgende lijstje op:
De bende van Jan de Lichte (2020), Vergeten straat (1999), Daens (1992) en Menuet (1982) - De grootse inspiratiebron voor de cineasten lijkt Louis Paul Boon te zijn.
In 1982 verfilmde Lili Rademakers Menuet. In 1999 verfilmde Luc Pien Vergeten straat, met onder meer Jos Verbist, Bob De Moor en Wim Opbrouck. De bekendste verfilming van het werk van Boon is ongetwijfeld Stijn Coninx’ bewerking van Pieter Daens.
De langverwachte 10-delige televisieserie ‘De bende van Jan de Lichte’, gebaseerd op Boons historische romans over de 18de eeuwse bandiet Jan de Lichte, moet een van de paradepaardjes van het nieuwe streamingplatform Streamz worden. Met onder meer Matteo Simoni en Stef Aerts.
Het tweede gelaat (2018), Dossier K. (2010) en De zaak Alzheimer (2004) – Ook Jef Geeraerts
inspireerde de filmmakers.
Erik Van Looy’s verfilming van De zaak Alzheimer bleek een kassucces, mede dankzij de vertolkingen van Jan Decleir en Koen De Bouw. Jan Verheyen nam twee andere avonturen van Geeraerts Antwerpse politieduo Vincke en Verstuyft voor zijn rekening.
Problemski Hotel (2016) en De helaasheid der dingen (2009) – Dimitri Verhulst telt net als Griet Op De Beeck twee boekverfilmingen.
Manu Riche bewerkte Problemski Hotel tot ‘een ensemblefilm met een licht absurdistisch tintje’, over de opbloeiende liefde tussen twee asielzoekers in een asielzoekerscentrum.
Felix Van Groeningen verfilmde Verhulsts gelijknamige bestseller uit 2006, over de lotgevallen van een dysfunctionele familie in de Vlaamse onderbuik. De soundtrack werd geschreven door Jef Neve.
Blue Bird (2011) – Gust Van Den Berghe vertelt het verhaal van 2 Togolese kinderen die op een ochtend hun dorp verlaten en op zoek gaan naar hun favoriete vogel. Het verhaal is losjes gebaseerd op het bekende L’oiseau bleu van Maurice Maeterlinck en Van Den Berghe oogstte niet alleen lof voor zijn originele bewerking van het hoopvolle verhaal, maar ook voor zijn opvallende kleurgebruik en keuze voor een extreem breed beeldformaat.
Ex-drummer (2007) – Koen Mortier verfilmde het gelijknamige boek van Herman Brusselmans uit 1994. Het verhaal speelt zich volledig in Oostende af, waar drie muzikanten op zoek naar een drummer terechtkomen bij de bekende, maar manipulatieve schrijver Dries. De muziek werd geleverd door onder meer Flip Kowlier en Millionaire, en ook Arno speelde een opgemerkt rolletje in de film die inmiddels tot de Vlaamse filmklassiekers wordt gerekend.
Ben X (2007) - Nic Balthazar verfilmde zelf zijn aangrijpende Niets was alles wat hij zei uit 2003. De jeugdroman vertelt het verhaal van Ben, een jongen met een autismespectrumstoornis, die gepest wordt op school en in de virtuele wereld van een computerspel vlucht. Balthazar bewerkte zijn boek ook voor het theater en in 2015 maakten nDurlie en Senne De Beul - op basis van boek én film - een graphic novel.
Het verdriet van België (1995) – Hugo Claus schreef zelf het scenario voor de vijfdelige televisie(!)-serie van de toenmalige BRTN, gebaseerd op zijn gelijknamige roman uit 1983. Met onder meer Marianne Basler, Damiaan De Schrijver, Rik van Uffelen en Dirk Roofthooft.
Kruiswegstraat, 6/6, Rue du Calvaire (1973) - Een droom kwam in vervulling wanneer de Gentse filmmaker, pralinemaker en gynaecoloog Jean Daskalidès in 1973 als regisseur debuteerde met deze verfilming van De dames Verbrugge (1953), een zogenaamde “roman noir” van de toen nog zo goed als onbekende Roger d’Exsteyl zelf. Niet alleen speelt de film zich volledig in Gent af, bovendien deed Daskalidès voor diverse rollen een beroep op Gentenaars, waaronder acteur Roger Bolders en de televisiepresentatoren Pros Verbruggen en Nand Baert. De film, een thriller, waarin Frans en Gents door elkaar gesproken werd, is een verhaal over de familie Verbrugge die in de Kruiswegstraat 6 woont.
Malpertuis (1971) – In Harry Kümels verfilming van het huiveringwekkende Malpertuis van Jean Ray zien we behalve de legendarische Orson Welles, onder meer Dora van der Groen. Welles speelt de rol van de stervende oom Cassavius die zijn bezit wil verdelen onder zijn erfgenamen, op voorwaarde dat zij beloven nooit het huis te verlaten. Ook dit boek kreeg recent een bewerking als graphic novel.
De man die zijn haar kort liet knippen (1965) en Un soir, un train (1968) – In de jaren 60 zag Johan Daisne, op dat moment al vele jaren bibliothecaris van de Gentse stadsbibliotheek, op korte tijd zijn twee belangrijkste romans verfilmd, telkens door André Delvaux.
Ken je zelf nog een film gebaseerd op een boek van een Gentse schrijver? Laat het ons weten.
Nog een extra leestip: in Schrijvers op het scherm onderzoekt Bavo Dhooge de rol van de schrijver in de filmwereld.
Freiko Calle