Herontdek de klassiekers!

2 april 2020

De coronapandemie legt het leven de komende twee weken nog even stil. Ondertussen hebben de meeste mensen hun kelders en zolders opgeruimd, oude kasten geleegd, de tuin onder handen gepakt, noem het maar op. Maar wat nu? Je hebt de fameuze tip vast al op het internet zien verschijnen: leer opnieuw lezen.

Makkelijker gezegd dan gedaan, vind ik. Waar te beginnen? Mijn advies is om een boek te lezen waaraan je anders niet had gedacht. Lees bijvoorbeeld eens een oud boek. Een klassieker.

“Niets voor mij,” denk je misschien. Velen schrijven klassiekers af als te eentonig, te traag, te braaf. Ik overtuig je graag van het tegenovergestelde. Om je te helpen een keuze te maken die je interesseert, omschrijf ik graag drie titels zonder ze expliciet te vermelden. Lees gewoon de beschrijving, en indien het je aanspreekt: ga ervoor! Alle vernoemde verhalen worden gratis aangeboden als e-book.

Voor de ambitieuze lezers

Heb je nu eindelijk eens tijd om een lang verhaal te lezen? Schrikt een dik boek je een beetje af, maar ga je de uitdaging toch graag aan? Wil je verdrinken in een avontuur dat je de komende twee weken zonder problemen erdoor helpt?

Aline 1

Dan heb ik de perfecte leestip voor u. Ik deed er zelf twee volle vakantieweken over om het boek te lezen, maar het was de moeite waard. Met subtiele en minder subtiele humor volgen we het verhaal van het hoofdpersonage, die toch echt een beetje gek is. Hij komt met zijn sidekick heel wat situaties tegen ‘on the road’, en ondanks het uitdagende aantal pagina’s verveelt het verhaal nooit.

Nederlands: https://www.bol.com/nl/cms/images/ebooks/nl/Avonturen%20van%20Don%20Quichot%20-%20Miguel%20de%20Cervantes%20Saavedra.epub

Frans: https://www.gutenberg.org/ebooks/42524

Engels: https://www.gutenberg.org/ebooks/996

Voor de (stiekeme) romantische zielen

Tijdens deze coronatijden spreekt het Engeland uit de 19de eeuw veel mensen aan. Kostuumdrama's nemen de televisieschermen over, films zoals Little Women en Emma hadden tot vlak voor de coronacrisis enorm succes.

Aline 2

Kan je maar niet genoeg krijgen van de microkosmos-wereld van deze jonge protagonisten? Wil je je verdiepen in de befaamde schrijfstijl van een van de grootste namen binnen dit genre?

Dan is het volgende verhaal iets voor jou. Een klassieker, als er ooit een geweest is. Op de websites waar je e-books gratis kan krijgen, staat dit verhaal nooit ver weg van de top. Al generaties lang spreekt dit liefdesverhaal steeds opnieuw aan. Dankzij het bekende gevoel voor humor van de auteur, kan je even de coronagekte vergeten.

Nederlands: http://www.postorderboekhandel.be/YCVVKHTN-trots-en-vooroordeel-23337/

Frans: https://beq.ebooksgratuits.com/vents/Austen_Orgueil_et_prejuges.pdf

Engels: https://www.gutenberg.org/ebooks/1342

Voor de avonturiers en de ontdekkers

Wil je graag op avontuur, maar heb je geen tijd of zin om aan een kolossaal boek te beginnen? Spraken (teken)films over avonturiers en ontdekkers je enorm aan in jouw kindertijd (en nu misschien nog steeds)?

Aline 3

Dan heeft de volgende auteur sowieso iets voor je te bieden. Ik vermeld zelf een van mijn favoriete werken, maar er zijn heel wat titels van deze grote naam die de avonturiers onder ons zullen bekoren. Bijna al het werk van deze auteur is gratis op het internet te vinden, aangezien de auteursrechten vervallen zijn. Ga op reis, en laat deze soms wat saaie coronaquarantaine voor een tweetal dagen achter jou.

Nederlands: https://www.bol.com/nl/cms/images/ebooks/nl/De%20reis%20naar%20de%20maan%20in%2028%20en%2012%20uren%20-%20Jules%20Verne.epub

Frans: https://www.gutenberg.org/ebooks/799

Engels: https://www.gutenberg.org/ebooks/83

Naast deze drie prachtwerken heeft zowel het internet als de lokale boekhandel er nog veel meer te bieden. Laat je zeker niet afschrikken door het publicatiejaar van een verhaal: het zou je wel eens aangenaam kunnen verrassen.

Draag zorg voor jezelf, en veel (klassiek) leesplezier!

Aline Van Hulle