Het Willemsfonds zoekt gastvrouwen en -heren voor Hangende Gedichten in Gent

9 juli 2021

Voor het project Hangende Gedichten in het kader van Het Betere Boek zoekt het Willemsfonds 10 locaties in het centrum van Gent. Per locatie moet 1 gedicht veilig en zichtbaar kunnen uithangen van zondag 29 augustus tot en met 10 oktober 2021. Lees de oproep hieronder.

Bevrijd de Zinnen

Het Betere Boek 2021, met als thema ‘Bevrijd de zinnen’, wordt vormgegeven vanuit een reeks lange gesprekken tussen curatoren Mohamed Ikoubaan en Anneleen Van Offel. Ze vertaalden het festivalthema als de vrijheid van denken, de moeder van alle vrijheden, de essentie van het mens-zijn. Vrijheid en bevrijding zijn de rode draad van deze editie. Bovenal willen ze met hun invulling van het festival onder de aandacht brengen dat vandaag meer mensen in onvrijheid leven dan in vrijheid, en dat het zelfs in onze westerse democratieën geen definitieve verworvenheid is. In tien Hangende Gedichten, vier Huizen en één Plein van de Vrijheid geven ze symbolisch gestalte aan deze gedachte in de voortdurende strijd om de vrijheid van vertellen te vrijwaren.

Hangende Gedichten

Hangende Gedichten zijn oorspronkelijk een reeks van tien gedichten uit de pre-islamitische periode die werden opgehangen werden aan de Qaba in Mekka als symbool van erkenning van de beste dichters en woordvoerders van de verschillende Arabische stammen. Vanuit de centrale gedachte dat dichters en schrijvers een cruciale rol vervullen in de vrijheid van denken, geven we deze gedichten een hedendaagse echo in de wandeling die Het Betere Boek in beweging brengt.

Van 5 werelddichters kiezen de curatoren een gedicht dat uiting geeft aan één van de kernfocussen van het festivalthema. Hieraan verbinden ze 5 Nederlandstalige dichters die uit hun oeuvre een gedicht selecteren. De selectie wordt momenteel nog uitgewerkt. De vormgeving van de banners wordt verzorgd door Paul Verrept.

Het Betere Boek en een Hangend Gedicht bij u thuis of op het werk

Voor dit project zoekt het Willemsfonds 10 locaties in het centrum van Gent. Per locatie moet 1 gedicht veilig en zichtbaar kunnen uithangen van zondag 29 augustus tot en met 10 oktober 2021.

De gedichten worden gedrukt op meshbanners voorzien van gaatjes om wind en geluid gedeeltelijk door te laten met éénzijdige bedrukking op een formaat van 220 op 75 cm met ophangringen om de 50 cm en 16 spanrekkers.

Het Willemsfonds zorgt met Het Betere Boek voor

  • inhoudelijke uitwerking,
  • promotionele ondersteuning
  • banners met de gedichten
  • uitgestippelde wandeling via de app Izi.Travel langs de gedichten.

De gastvrouwen en -heren zorgen voor het veilig uithangen van de gedichten aan hun gevel, in hun voortuin of etalage,… Om een selectie te kunnen maken vragen ze een foto van de voorgestelde locatie te sturen voor 4 augustus naar:

Pascal Nicolas, pascal.nicolas@willemsfonds.be met onderwerp: ‘Hangend Gedicht in Gent’.

Zij nemen dan verder contact met u op om de praktische zaken af te spreken.

Meer info op https://hetbetereboek.be/ of bij Pascal Nicolas op +32471256519.