Interview met Caroline Verbruggen - De Kinderjury Vlaanderen

10 februari 2021

Als begeleider in een leesgroep in de Krook leerde redacteur en stadslezer Christel Van Renterghem Caroline Verbruggen kennen. Deze stadslezer was een enthousiaste deelneemster en Christel kwam tot de conclusie dat Caroline een veellezer was, zoals zij. Af en toe kon Caroline niet naar de leesgroep komen, omdat ze naar de Kinderjury moest. Voor Christel onbekend gebied. Dus nu, na al die jaren kreeg Christel van haar meer inzicht in de wondere wereld van de jongere lezers.

Voor mensen die de Kinderjury niet kennen, wat is dit ?
De Kinderjury of KJV ( Kinderjury Vlaanderen) is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 jaar en 16 jaar. Ze zijn ingedeeld in 6 groepen naargelang leeftijd : van 4 tot 5 jaar, van 6 tot 8 jaar, van 10 tot 12 jaar, van 12 tot 14 jaar, van 14 jaar tot 16 jaar. Elke groep leest 8 boeken en komt 5 keer per leesjaar ( schooljaar) samen. In de laatste bijeenkomst stemmen de kinderen voor het beste boek . Het tweede en derde beste boek worden ook vermeld. Meer informatie kan je terugvinden op de KJV website.

Kvj affiche2008 groot

Wat was de doelstelling?
De doelstelling was (en is nog) om de kinderen leesplezier te geven, kennis te laten maken met mooie, literaire boeken, nieuwe boeken te leren kennen. Niet alleen het lezen is belangrijk, maar ook het vertellen over de boeken, met elkaar in gesprek gaan over het boek. Daarvoor zijn dan de bijeenkomsten waarin ze per keer twee boeken bespreken. Er kan ook rond het boek gewerkt worden, door bijvoorbeeld te knutselen. Vooral bij de allerkleinsten is het belangrijk om te spelen met de inhoud van het boek, de personages.

Hoe ben jij daarin gerold?
Lezen was en is voor mij altijd een hobby geweest. Toen ik kind was ging ik met mijn vier zussen naar de bibliotheek en kwamen we alle vijf met vijf boeken naar buiten. Na het lezen van de eigen boeken , gaven we ze door aan de anderen. Ik ben dus altijd een veellezer geweest. Zeventien jaar geleden werkte ik als onderwijzeres in het derde en vierde leerjaar, en begon ik als nominatielezer voor KJV. De nominatielezers lezen alle boeken, die in het voorbije jaar gepubliceerd worden. Ik was toen nominatielezer voor groep 3, want dat was de leeftijd van mijn leerlingen. Als nominatielezer kan je wel tot 32 boeken lezen per jaar. Vroeger waren er zeven nominatielezers, nu zijn dit er vijf.

Hoe ben je dan coördinator geworden?
Na één jaar als nominatielezer ben ik naar de bibliotheek gegaan en heb ik gevraagd of ik in de bibliotheek van Gent een KJV-groep mocht begeleiden. Ik ben toen gestart met een groep 3 en ik had 7 kinderen die de boeken wilden lezen. Na een tijdje vroegen anderen om ook begeleider te mogen zijn. In mei van dat jaar had ik nog 2 begeleiders bij. In het tweede jaar hadden we al 50 lezers. Nu zijn er altijd rond de 100 à 120 lezers in de Krook en over vijf filialen : Ledeberg, Zwijnaarde, Sint- Amandsberg, Brugse Poort en Wondelgem.
Mijn taak begon te veranderen. Als coördinator maakte ik publiciteit, zorgde ik voor de begeleiders, organiseerde ik voor hen vorming. De bibliotheek zorgde voor de logistieke ondersteuning.

Hoe lang ben je coördinator geweest?
Ik ben 16 jaar coördinator geweest tot de bibliotheek verhuisde naar De Krook. Qua logistiek werd het voor mij moeilijker, omdat men in de Krook met verschillende organisaties de ruimtes moet vastleggen en dat werd beter vanuit de Krook geregeld. De medewerkers van de bibliotheek en ik vormden een goed draaiend team, ik kan alleen maar dankbaar zijn voor de kans die ze mij gegeven hebben. Nu ben ik begeleider van groep 2. Jammer genoeg door corona gaat de Kinderjury dit jaar niet door. Hopelijk vanaf september kunnen we weer alles opnieuw opstarten.

Wat zijn de taken van een begeleider? Wie zijn de begeleiders?
Elke begeleider heeft één groep en leest ook de acht boeken die de kinderen lezen. Ze bereiden de bijeenkomsten voor. Hier kunnen ze inspiratie halen uit de werkmodellen die aangereikt worden door KJV Vlaanderen. Deze kan je terug vinden op hun website. Als coördinator ging ik in gesprek met kandidaat vrijwilligers , waarbij ik zeker lette op hun enthousiasme, enige kennis van kinderliteratuur en hun ervaring bij het werken met groepen. Telkens had ik goede, gedreven begeleiders. In september, bij de start van het leesjaar zaten we samen om de planning voor het komende jaar door te nemen, kennis te maken met elkaar en de boeken. In januari was de nieuwjaarbrunch met ervaringsuitwisseling. In juni hielden we pot-luck. Alle begeleiders brachten iets te eten mee en ik zorgde voor drank en dessert. Er werd vergaderd, ervaringen uitgewisseld, aandachtspunten voor het volgende jaar genoteerd. Er werd lekker gegeten en gezellig gebabbeld over het voorbije jaar. Elk jaar zorgde de bibliotheek voor een leuke attentie voor de begeleiders die als vrijwilliger niet werden vergoed.

Waar vinden jullie de lezers voor de Kinderjury?
Via het Stadsmagazine, flyers op de Gentse Feesten, affiches. Om de kleinste lezers te bereiken, spreken we de ouders aan als ze met hun kleuters naar de bibliotheek komen. Sommige lezers zijn heel enthousiast en zie je in elke leeftijdsgroep opduiken. Een lezer groeide mee in de KJV en werd uiteindelijk ook begeleidster.

Wat krijgen de kinderen ervoor in de plaats?
In de eerste plaats veel leesplezier. Ze krijgen ook een lidkaart en kunnen met deze kaart korting krijgen bij de aankoop van boeken. Er is een eindfeest in de bibliotheek, waarbij wij soms een illustrator of een auteur uitnodigen. Zo kunnen de kinderen in rechtstreeks contact komen .

Wie nomineert de boeken voor een bepaald jaar?
KJV selecteert 5 nominatielezers per groep. Ook zij gaan van start in oktober. De nominatielezers lezen de Vlaamse boeken van 2020 voor hun leeftijdsgroep.
De buitenlandse boeken worden gelezen door selectielezers en zij geven in februari 10 titels door aan de nominatielezers. In april komen de nominatielezers samen en bepalen dan in overleg de vier boeken van Vlaamse auteurs en de vier boeken van buitenlandse auteurs voor het volgende leesjaar.

Hoe verloopt de werking nu in coronatijden?
Op 7 maart 2020 hadden we onze samenkomst met alle groepen en konden alle juryleden hun stemformulier invullen. We hebben geluk gehad, vijf dagen later zaten we in lockdown. Dit jaar heeft corona onze werking lamgelegd. Wie wou kon individueel online meelezen. Maar dan kan je niet praten met anderen over het boek en dat is juist de essentie. We hopen in september weer te kunnen starten.

Wie van de auteurs wordt de winnaar? Wat is de prijs?
Genomineerd worden voor de lijst van KJV is voor de schrijvers al een grote opsteker. Maar bij de eerste drie van een leeftijdsgroep verkozen worden, brengt veel publiciteit mee en krijgen de auteurs ook meer steun van de uitgevers. Voor de schrijvers is dit wel een grote waardering voor hun werk, zeker omdat deze waardering van hun lezers komt, de kinderen.

Caroline, hartelijk dank voor het gesprek. Ik wens je nog veel succes met de werking van KJV en wie weet zijn er nu lezers die zich aangesproken voelen om ook KJV-jongeren te begeleiden in een groep.

Christel Van Renterghem