'Leesgroep ‘Gent leest’! - 2de jaargang - Verslag 2 - 'Op aarde schitteren we even' van Ocean Vuong

13 december 2021

Het was even bang afwachten of de leesgroepbijeenkomst met de verstrengde coronamaatregelen nog kon doorgaan, maar gelukkig mits opvolging van de nodige gezondheidsregels, kon de leesgroep van Gent Leest op 7 december toch verzamelen in De Krook. Het te bespreken boek was Op aarde schitteren we even van Ocean Vuong.

Verhaal: Een jongen groeit op in de Verenigde Staten bij zijn Vietnamese grootmoeder en moeder die na de Vietnamoorlog hun thuisland ontvlucht zijn. Op zijn veertiende wordt de jongen verliefd op Trevor en begint voor hem een nieuw leven nadat hij zich jarenlang onzichtbaar heeft gemaakt uit vrees voor pesterijen en mishandeling.

Het verhaal is semi-autobiografisch, of dus het is gebaseerd op waargebeurde elementen maar bevat ook fictieve elementen.

Thema’s: druggebruik, medicatieverslaving, geweld, racisme maar ook homoseksualiteit, liefde en het uiten van identiteit.

De veelheid aan thema’s en problematiek werd als ‘overladen’ en ‘te druk’ ervaren. De lezer krijgt heel wat te verwerken.
Het verhaal omvat niet alleen geweld maar ook tederheid (o.a. een fijne relatie met de grootmoeder) en is wel een ode aan de vrouwen in zijn leven.

Vorm: het verhaal is een brief aan een moeder die niet kan lezen.

Vuong heeft aan dat hij voor deze stijl gekozen heeft nadat hij ‘Brief aan mij vader’ van Kafka gelezen had. Hij zegt hierover dat ‘een brief laat je toe om omwegen te nemen, of zoveel van het verhaal af te wijken als je wil’. (uit De Standaard, 30 aug. 2019).

Enerzijds geeft het Vuong een veilig gevoel want hij is zeker dat zijn moeder het verhaal nooit gaat lezen, zij is immers analfabeet. Anderzijds wordt het verhaal heel anekdotisch en fragmentarisch. De schrijver springt van de hak op de tak en het verhaal vormt geen geheel. Dit is trouwens ook te zien in het boek want er zijn heel veel witte lijnen tussen de alinea’s. Dit maakte het heel verwarrend en lastig om het verhaal te volgen.

Het boek is opgedeeld in 3 genummerde delen van elkaar gescheiden door een witpagina. In het eerste deel vertelt de auteur over zijn leven in Amerika en de geschiedenis van zijn moeder en grootmoeder. In het tweede deelt focust hij zich op de relatie met Trevor. In het derde deel gaat het dan weer over de dood van zijn grootmoeder en Trevor.

Taal: knap geschreven, heel poëtisch, ontroerend, scherpe observaties levert echt wel pareltjes van zinnen op, Bv. ik mis je meer dan ik je me herinner

Algemeen: vooral de poëtische taal sprak enorm aan, maar het verhaal op zich was niet sterk genoeg. Het is een boek dat je best meerdere malen kan lezen want telkens weer ontdek je meer.

Het boek bestaat met verschillende kaften naargelang de druk.

Recensies:
https://www.langzullenwelezen.be/books/94674_op-aarde-schitteren-we-even
https://deleesclubvanalles.nl/recensie/op-aarde-schitteren-we-even/
https://boekenz.nl/2019/10/oo-aarde-schitteren-we-even-van-ocean-vuong/
https://www.tzum.info/2020/07/recensie-ocean-vuong-op-aarde-schitteren-we-even/

Op aarde2

De auteur

° 14 oktober 1988 in Ho Chi Minh City, Vietnam
Vietnamees-Amerikaans dichter en romanschrijver

Hoewel Vuong in Vietnam geboren is, ontvlucht zijn familie Vietnam toe hij 2 jaar was en verhuisde naar Amerika (Hartford Connecticut) waar hij met zijn moeder en grootmoeder samen leefde.

Ocean vuong

Zijn grootmoeder was gehuwd met een blanke Amerikaanse soldaat tijdens de Vietnamoorlog, maar na een bezoek aan Amerika keerde hij niet meer terug naar Vietnam. Vuong zou in Amerika met zijn grootvader herenigd worden.
Vuong werd opgevoed als boeddhist in een gezin met enkel vrouwen die niet konden lezen. Zelf leerde hij pas lezen toen hij 11 jaar was. Later probeert hij in de Pace University (New York) een studie ‘Marketing’ maar geeft het al snel op om daarna aan het Brooklyn College Engelse literatuur te studeren en zijn B.A. English te halen.

Hij schrijft vooral gedichten en essays die gepubliceerd worden in diverse tijdschriften. Zijn eerste roman verschijnt in juni 2019. Hij wordt associate professor aan de Universiteit van Massachusetts en is nu een poëzie-uitgever in New York.

Meer weten over de auteur:
http://mappalibri.be/?navigatieid=61&recensieid=8371&via_navigatieid=80
https://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_Vuong
https://www.umass.edu/english/member/ocean-vuong

Biografie:

  • 2010 Burnings (gedichtenbundel)
  • 2013 No (gedichtenbundel)
  • 2014 On Earth We’re Briefly Gorgeous (gedicht)
  • 2015 Someday I’ll love Ocean Vuong (gedicht)
  • 2016 Trevor (gedicht)
  • 2016 Scavengers (gedicht)
  • 2016 Night Sky with Exit Wounds (gedichtenbundel)
  • 2019 On Earth We’re Briefly Gorgeous (roman)
  • 2022 Time is a Mother (gedichtenbundel)

Op aarde schitteren we even
Auteur: Ocean Vuog
Uitg: Hollands Diep (Overamstel Uitg)
231 blz.
Debuutroman
Waardering: 3.5 op 5.

Carine Beetens en de leesgroep