Ontdek de shortlist van de Boon 2023!

13 januari 2023

Ze zijn bekend: de twee keer vijf boeken die kans maken op de Boon voor fictie en non-fictie of de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Op 30 maart 2023 weten we welke boeken de twee vakjury's zullen bekronen. De prijsuitreiking vindt plaats in VIERNULVIER in Gent.

De genomineerden

Ook dit jaar ontving de Boon meer dan 800 kandidaat-titels. Na een jaar intensief leesplezier selecteerden de jury voor fictie en non-fictie en de jury voor kinder- en jeugdliteratuur per categorie 5 titels die in aanmerking komen om de Boon te winnen. Dit zijn ze!

De vijf genomineerden per categorie werden door de jury voor kinder- en jeugdliteratuur en de jury voor fictie en non-fictie gekozen uit de inzendingen. De Boon bedraagt € 50.000 per categorie. Daarnaast kunnen de winnaars ook de publieksprijs in de wacht slepen, goed voor nog eens € 5.000 per categorie.

FICTIE EN NON-FICTIE

De draaischijf – Tom Lanoye (Prometheus)
Honingeter – Tülin Erkan (Pelckmans)
Tekenen van het universum – Emy Koopman (Prometheus)
Wat we toen al wisten – Geert Buelens (Querido)
Zelf doen – Niña Weijers (Atlas Contact)

KINDER- EN JEUGDLITERATUUR

Misjka – Edward van de Vendel, Anoush Elman & Annet Schaap (Querido)
Morris – Bart Moeyaert & Sebastiaan Van Doninck (Querido)
Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (Unieboek | Het Spectrum)
Patroon – Marco Kunst (Gottmer)
Schildpad en ik – Marit Törnqvist (Querido)

Stem op jouw favoriet!

De jury beslist wie de Boon wint, maar het publiek kan mee bepalen welke titel de publieksprijs ontvangt. Davidsfonds en Vermeylenfonds bekronen de publiekslieveling in elke categorie met 5.000 euro. Tot en met 26 maart kun je stemmen op jouw favoriete titel uit de shortlist van de Boon.

De Boon in leesstad Gent

Vanaf midden januari plaatst Gent de titels van de shortlist op een feestelijke manier in de kijker. Op de agenda van Bibliotheek De Krook, Gent Leest, VIERNULVIER, Avansa regio Gent en UGent staat een waaier aan activiteiten: een voorleesmarathon, samenleesgroepen, lezingen met genomineerde auteurs en over literaire prijzen, een scholenproject, podcasts, een hoorspel enzovoort.
Meer informatie vind je op de website van De Krook.

VRT en De Standaard zijn de mediapartners van de Boon. De komende maanden brengen zij de auteurs en titels van de shortlist uitgebreid onder de aandacht.
Meer op https://www.deboon.be/nieuws/o...

Foto © Bob Van Mol