Ontdenk Afrika, film en literaire wandeling voor de stadslezers, 30 augustus 2020. Verslag

11 september 2020

Een enthousiaste groep stadslezers ging op zondagnamiddag 30 augustus 2020 samen op pad in het kader van 'Ontdenk Afrika'.

Het Betere Boek, dat dit jaar voor de 10de keer wordt georganiseerd door het Willemsfonds, kreeg dit jaar het thema ‘Ontdenk Afrika’ mee. We kregen een inleiding door een van de curatoren, Nadia Dala. Daarna keken we naar de documentaire The passing of the century over het leven van de Egyptische schrijver Naguib Mahfouz, die in 1988 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg. In de Gent Leest scheurkalender werd zijn boek Tussen twee paleizen door stadslezer Rudy Rottiers getipt. Dit is het eerste deel van een trilogie die zich afspeelt in de geboortestad van Mahfouz: Caïro.

Aansluitend maakte schepen van cultuur Sami Souguir de shortlist voor de Bronzen Uil, de jaarlijkse prijs voor het beste debuut, bekend. De selectie vind je op: https://hetbetereboek.be/laureaten-2020/. 13 stadslezers lezen deze debuten en bepalen zo de publieksprijs mee.

Na de documentaire namen curatoren Omar Ba en Nadia Dala ons op sleeptouw door Gent en doorheen de rijkdom van de Afrikaanse literatuur en poëzie. We kregen onder andere Zuid-Afrikaanse slam poetry en Arabische poëzie te horen. Door de toelichting van Omar en Nadia konden we deze rijkdom nog beter appreciëren.

Ontdenk2

Na een stevige wandeling keken we allemaal uit naar koffie en taart waarmee we afsloten in het Geuzenhuis.

De wandeling deed mij alvast uitkijken naar 10 oktober om nog meer literatuur en poëzie van het Afrikaanse continent, of uit de Afrikaanse diaspora, te ontdekken.

Klaartje Van der Bauwhede