STAMplein: De stad spreekt - tentoonstelling

6 maart 2023

In het oeuvre van Marc Sleen neemt de stad een belangrijke plaats in. Zijn geboortestad Gent maar ook Antwerpen en Brussel vormen vaak de achtergrond voor de avonturen van Nero en co. In de tijdelijke tentoonstelling 'De stad spreekt' is origineel werk van Marc Sleen te bekijken naast werk van een nieuwe generatie stripmakers. Elk in hun eigen stijl portretteren ze de stad waarvan ze houden, de ene dag al meer dan de andere. Ze wonen er of ze worden er door aangetrokken. Ze is een jeugdliefde of een complexe affaire. Exotisch en ondoorgrondelijk of vertrouwd en thuis. Of alles tegelijk. Redacteur Annalin Van Biesen bezocht de tentoonstelling en schreef een verslag.

De stad kan in verhalen afgedaan worden als niet meer dan de achtergrond waar het verhaal zich afspeelt. Acties moeten nu eenmaal ergens plaatsvinden, en een stad is een locatie als een andere. Maar eigenlijk speelt de stad in veel verhalen een grotere rol dan enkel het achtergronddecor. Het wordt een deel van het verhaal, bijna een personage op zich. Steden hebben eigen persoonlijkheden die ingezet kunnen worden om een extra dimensie te geven aan de gebeurtenissen. Parijs staat voor mensen bekend als de stad der liefde; New York is the city that never sleeps; Rome de Eeuwige Stad. Zelfs in België heeft elke stad zijn eigen kenmerken. Brussel is Antwerpen niet, Gent en Brugge zijn ook niet met elkaar inwisselbaar. De gekozen stad zorgt voor een meerwaarde aan het verhaal.

Dit idee van het karakter van een stad speelt een grote rol in stripverhalen, waar zelfs op de achtergrond zorgt de stad voor een extra dimensie. Door het visuele aspect is de stad een geïntegreerd onderdeel van het totaalplaatje op hetzelfde niveau als de personages zelf. De stad is herkenbaar, typische elementen uit het straatbeeld of bekende gebouwen zorgen ervoor dat iedereen de locaties kan plaatsen; en het geeft de lezer meteen het juiste beeld en de juiste sfeer van het verhaal. Het belang van de stad erkende ook Marc Sleen tijdens het tekenen van de avonturen van Nero. En het is dan ook aan dit belang dat de tentoonstelling De stad spreekt gewijd is.

Beginnend in Gent neemt de tentoonstelling je mee door een waaier aan steden en hun specifieke sfeer en eigenaardigheden, uitgedrukt door verschillende auteurs van stripverhalen. Er wordt stilgestaan bij de keuze voor de locatie van het verhaal, en de meerwaarde die dit biedt voor het album. We beginnen in Gent en Brussel met Nero, maar zowel Nero als zijn geestelijke vader zijn ook verder geweest, en zo voert onze reis ons de hele wereld over; telkens met een andere stad als uitvalsbasis. Jeruzalem, New York, Parijs, Boedapest, allemaal passeren ze de revue in werken van Nero, maar ook andere auteurs zoals Judith Vanistendael, Guy Delisle, Joost Swarte, Aimée de Jongh en Tardi nemen je neem op ontdekkingsreis. Allemaal portretteren ze de steden die ze kennen, en verklaren ze waarom een bepaalde stad gekozen wordt als toneel voor hun verhaal. Kom te weten wat deze steden zo bijzonder maakt voor de auteurs, en waarom de auteurs de keuze maken om hun verhaal te laten afspelen in een specifieke stad.

Het resultaat is een kleine maar interessante tentoonstelling over de sfeer van locaties en de rol van de stad binnen een verhaal. Het laat de bezoeker even stilstaan bij het belang van locaties, wat een nieuwe kijk brengt op gekende (of nieuwe) strips. Originele werken van Marc Sleen worden tentoongesteld naast werken van een nieuwe generatie stripmakers.
Van achtergrond naar hoofdpersonage, de stad is niet weg te denken uit literatuur.

Nog tot 26 maart 2023 is de tentoonstelling De Stad Spreekt gratis te bezichtigen in het STAMplein.
Beeld: De bom van boema - Marc Sleen.

Annalin Van Biesen