Tien boeken om naar uit te kijken - februari 2022

2 februari 2022

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

Hemelrijk van Chris De Stoop (Bezige Bij)
https://www.debezigebij.nl/boe...
(verschijnt 3/2/22)

In Hemelrijk vertelt Chris de Stoop het onthutsende verhaal van een zorgcentrum dat, na het bezoek van een sinterklaas, catastrofaal door coronabesmettingen getroffen wordt.

Chris De Stoop was in januari nog te gast in de Paarse Zetel van de Krook. Je kan het gesprek hier herbeluisteren.

Het jaar van het varken van Carmen Mola (Xander Uitgevers)
https://bibliotheek.be/catalog...
(verschijnt 3/2/22)

Carmen Mola wordt ook wel de Elena Ferrante van de misdaadroman genoemd. Achter het pseudoniem Carmen Mola gaan drie bekende Spaanse thrillerauteurs schuil: Agustin Martinez, Jorge Diaz en Antonio Mercero. In 2021 ontvingen ze de prestigieuze Premio Planeta. Het jaar van het varken is de derde thriller rondom de eigenzinnige inspecteur Elena Blanco.

Wachter op de morgen van Machteld Siegmann (Ambo/Anthos)
https://www.amboanthos.nl/boek...
(verschijnt 3/2/22)

Wachter op de morgen van Machteld Siegmann is een roman over het innerlijk kompas, over veroordeling versus verdraagzaamheid en het verlangen naar verzoening.

Met haar vorige boek, De kaalvreter, won Siegmann de Bronzen Uil 2022.

Het kamermeisje van Nita Prose (Ambo/Anthos)
https://www.amboanthos.nl/boek...
(verschijnt 7/2/22)

Het kamermeisje doet denken aan de beroemde detectives van Agatha Christie, maar is bovenal een hartverwarmende feelgoodroman. Molly is nét wat anders dan de rest en toont dat elk probleem opgelost kan worden met vriendschap en saamhorigheid.

Hubertina van Kristien Hemmerechts (De Geus)
https://www.singeluitgeverijen...
(verschijnt 8/2/22)

Hubertina Aretz werd op 22 augustus 1893 in Horbach bij Aken ‘echt’ geboren in een streng katholiek mijnwerkersgezin, ze heeft ‘echt’ gediend als pastoorsmeid in Nederlandse parochies, en ze heeft zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ook ‘echt’ ingezet voor de ondergedoken Joden van Antwerpen en betaalde daar een hoge prijs voor. Kristien Hemmerechts reconstrueert in deze roman haar leven.

Rubyfruit jungle van Rita Mae Brown (Orlando)
https://www.uitgeverijorlando....
(verschijnt 9/2/22)

Rubyfruit Jungle heeft sinds het verschijnen in de jaren zeventig niks aan actualiteit ingeboet. Het is een sprankelende lesbische coming-of-age roman, met een hoofdpersoon die je direct in je hart sluit.

Tussentaal van Esohe Weyden (Vrijdag)
https://www.uitgeverijvrijdag....
(verschijnt 14/2/22)

In Tussentaal komt spoken word tot leven op papier. Esohe Weyden neemt je op ritmische wijze mee in haar grenzeloze twijfels, openhartige bekentenissen en dansende gedachtenspinsels. Poëzie die schreeuwt om te worden voorgedragen, maar ook smacht om te worden gelezen. Woorden waarop je wil walsen tot je er dronken en draaierig bij neervalt.

Stadsnomade van Amy Liptrot (Ambo/Anthos)
https://amboanthos.pr.co/20774...
(verschijnt 14/2/22)

Stadsnomade is een filosofische overdenking over deze tijd, vastigheid versus vluchtigheid, liefde in tijden van Tinder, de eeuwig draaiende maan die voor Liptrot als ijkpunt dient, het idee van thuis, roots, stad versus buiten/natuur, liefde en rouw. Intens, rauw, droevig, maar schitterend tegelijkertijd.

De wedergekeerden van Georges Perec (De Arbeiderspers)
https://www.singeluitgeverijen...
(verschijnt 22/2/22)

De wedergekeerden vertelt Cléments legende met veel seks en edelstenen. Plek: de kerk te Exeter. Reden: een seksfeest. De deernen Thérèse, Hélène en Estelle hebben eerst seks met de kerkheer zelf, met meerdere preekheren, met de jetset-vedette Bérengère de Brémen-Brévent en verder met de etter Ernest en z’n efeben. De echte reden? ‘B de BB’ brengt d’r edelstenen mee en wenst deze tegen veel geld te venten. Messentrekkende bendeleden wensen echter deze geslepen stenen en het edelsmeedwerk met geweld weg te nemen. Weten Clément en de deernen tegen het end de rest beet te nemen en de edelstenen zelf te stelen?

Jawel, vertaler Guido van de Wiel (die eerder al La disparation vertaalde) wierp zich nu ook op Perecs Les revenentes (1972), waarin uitsluitend de klinker ‘e’ voorkomt.

Herfstdraad van Jamal Ouariachi (Querido)
https://www.singeluitgeverijen...
(verschijnt 24/2/2022)

In Herfstdraad dompelt Jamal Ouariachi de lezer met sardonisch genoegen onder in de duistere sferen van woke links en nationalistisch rechts: extreme werelden die bij nadere beschouwing verdacht veel op elkaar lijken. Maar Herfstdraad is ook het aangrijpende verhaal van een man die de vergankelijkheid van alles wat hem dierbaar is onder ogen moet zien.

Freiko Calle