Tien boeken om naar uit te kijken - april 2022

24 maart 2022

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

De gunst van Nicci French (Ambo/Anthos)
https://www.amboanthos.nl/boek/de-gunst/
(verschijnt 5/4/22)

De gunst is de nieuwe ijzersterke thriller van Nicci French. Jude is een succesvol arts en is gelukkig met haar verloofde Nat. Vanuit het niets duikt haar eerste liefde, Liam, op in het ziekenhuis waar ze werkt. Ze hebben elkaar niet meer gezien sinds hun relatie op dramatische wijze eindigde, jaren eerder.

Het snoephuis van Jennifer Egan (De Arbeiderspers)
https://www.singeluitgeverijen.nl/de-arbeiderspers/boek/het-snoephuis/
(verschijnt 5/4/22)

Het is 2010. De succesvolle, maar rusteloze ondernemer Bix Bouton spreekt een professor van Columbia University, die experimenteert met het menselijk geheugen. Tien jaar later geeft Bix’ nieuwe technologische programma Baas over je Onbewuste toegang tot al je herinneringen, die je bovendien met anderen kunt uitwisselen. Het systeem verleidt menigten – hoewel niet iedereen. In aan elkaar gelinkte verhalen weeft Egan de verregaande gevolgen van Baas over je Onbewuste door de levens van verschillende personages, wier paden zich meermaals kruisen.

Lessen in chemie van Bonnie Garmus (Meulenhoff Boekerij)
https://www.boekerij.nl/producten/lessen-chemie-9789022593035
(verschijnt 5/4/22)

Maak kennis met Elizabeth Zott. Briljant scheikundige, onophoudelijke doorzetter en – helaas voor haar dromen en ambities – een vrouw. In de jaren zestig is het hoogst ongebruikelijk dat vrouwelijke wetenschappers zelfs maar bestaan, laat staan dat ze tot de top van hun vakgebied behoren. Elizabeth wordt door de helft van haar collega’s beschimpt en door de rest als lustobject gezien.

Elizabeth Finch van Julian Barnes (Atlas Contact)
https://www.atlascontact.nl/boek/elizabeth-finch/
(verschijnt 8/4/22)

Elizabeth Finch doceert in eloquente, rokerige volzinnen over St. Ursula, Goethe, Julianus de Afvallige, de Verlichting, en over de parallellen tussen verleden en heden. Ze is een toonbeeld van ruimdenkendheid, en verwacht hetzelfde van haar cursisten. Alle intellectuele openheid ten spijt blijkt Elizabeth Finch een gesloten figuur die haar privéleven hermetisch afschermt – en daardoor Neil en zijn medecursisten des te meer fascineert.

De schelp van Mustafa Khalifa (Jurgen Maas)
https://www.epo.be/nl/romans/5246-de-schelp-9789083210803.html
(verschijnt 12/4/22)

Als een hedendaagse Solzjenitsyn stelt Mustafa Khalifa het gewetenloze geweld van het Syrische regime aan de kaak. In De schelp, zijn debuutroman uit 2008, wordt een politiek gevangene – een atheïst, die voor radicale moslim wordt aangezien – dertien jaar opge­sloten in een van de meest beruchte gevangenissen in het Midden-Oosten. De verteller Musa, een jonge filmstudent, doet brutaal en stoïcijns verslag van zijn leven in dagboek­vorm, en krijgt het op de een of andere manier voor elkaar om zelfs humor en ironie te vinden in de schokkende gebeurtenissen en schrikwekkende personen die hij beschrijft.

Aarde eten van Dolores Reyes (Wereldbibliotheek)
https://wereldbibliotheek.nl/product/6796/
(verschijnt 13/4/22)

Een kind in een stad in Argentinië ontdekt dat wanneer ze aarde eet, ze visioenen krijgt van vermoorde en vermiste mensen die op die aarde hebben gelopen. Ze wil die visioenen voor zichzelf houden, maar wanneer het gerucht over haar helderziendheid zich verspreidt, vragen steeds meer wanhopige mensen haar hulp.

De tijd is een moeder van Ocean Vuong (Hollands Diep)
https://www.hollandsdiep.nl/boek/2264/ocean-vuong-de-tijd-is-een-moeder.html
(verschijnt 19/4/22)

In zijn uiterst persoonlijke tweede dichtbundel De tijd is een moeder gaat Ocean Vuong op zoek naar manieren om te leven na de dood van zijn moeder. Er is rouw, maar ook de overtuiging dat hij daaruit kan komen.

Moord op hole vier van Jan Smets (Pelckmans)
https://www.pelckmansuitgevers.be/moord-op-hole-vier.html
(verschijnt 27/4/22)

Wanneer William Librecht, een gerenommeerd psychiater, dood teruggevonden wordt op een golfterrein, weet iedereen meteen dat er een wrede moordenaar aan het werk is. Zijn signatuur: een golfbal, gepropt in de mond van het slachtoffer.
Terwijl een hittegolf de Gentse Feesten teistert, worden ze kort nadien opgeschrikt door nog een golfbalmoord. Inspecteur Steve Stern staat voor een raadsel, want er lijkt geen enkele link te zijn tussen de verschillende slachtoffers.

Borsten en eitjes van Mieko Kawakami (Podium)
https://uitgeverijpodium.nl/product/8615/
(verschijnt 28/4/22)

Borsten en eitjes volgt Natsu en de vrouwen in haar leven terwijl zij uitvinden hoe ze vorm willen geven aan een leven als schrijver, zus, moeder, vriendin: als vrouw – met of zonder kind.
Mieko Kawakami is een literair fenomeen in eigen land. Met ‘Borsten en eitjes’ breekt zij ook internationaal door. De Engelse vertaling stond op de bestsellerlijst van The New York Times en werd door onder andere TIME gekozen als een van de beste boeken van het jaar.

Identitti van Mithu Sanyal (Cossee)
https://www.uitgeverijcossee.nl/boek/Identitti-T778.php
(verschijnt 30/4/22)

Het is een enorm schandaal: prof. dr. Saraswati, dé professor voor postkoloniale theorie, gender- en identiteitstheorie, beweerde altijd dat zij van Indiase afkomst is. Maar ze heeft haar huid laten kleuren en komt gewoon uit een Duitse familie.
Hoe moet haar studente en grote bewonderaar Nivedita de mediahype en shitstorm rond de fake-kleur op haar populaire identiteitsblog ‘Identitti’ becommentariëren? Moet ze haar geliefde docente nu aanvallen of verdedigen? Waarom deed Saraswati dit, wat zit erachter? Als je gender fluid kunt zijn, geldt dit dan ook logischerwijs voor je huidskleur? Of zijn sekse en huidskleur biologie, maar is gender een keuze? Wat een verwarring, en wat een spagaat tussen theorie, praktijk en emotie!

Freiko Calle