Tien boeken om naar uit te kijken - mei 2022

23 april 2022

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

Ik = cartograaf van Jeroen Theunissen (Bezige Bij)
https://www.debezigebij.nl/boek/ik-cartograaf/
(verschijnt 3/5/22)

Ik = cartograaf is vele boeken ineen. Een verslag van een wandeltocht. Een onhandige poging om onze snel veranderende wereld vast te grijpen. Een verhaal over een man die halsoverkop wegvlucht van zijn verantwoordelijkheden, terugkomt en probeert een woonplek voor zijn kinderen te creëren. In Ik = cartograaf tekent Jeroen Theunissen een persoonlijke kaart van Europa, het continent dat hij graag zijn thuis wil noemen.

Verre vaders van Marina Jarre (Wereldbibliotheek)
https://wereldbibliotheek.nl/product/8864/
(verschijnt 4/5/22)

Even beeldend als precies beschrijft de Italiaanse auteur Marina Jarre het verhaal van haar bijzondere jeugd, die begint in Letland in de jaren 1920 en ’30. Zij wordt geboren in een gecompliceerd gezin: haar ongrijpbare, knappe vader – een Letse jood die in 1941 omkwam in de holocaust -, haar strenge moeder – een Italiaanse protestant die Russische literatuur vertaalde; haar zus, haar Letse grootouders. Jarre vertelt over haar kindertijd en puberteit, eerst als Duitstalige minderheid in Riga, en over daarna haar leven in Italië.

Deze memoires zjn van het niveau van Geheugen, spreek van Vladimir Nabokov of Annie Ernaux’s De jaren. Ze gaan over tijd, taal, vrouwelijkheid, verbondenheid en vervreemding, en centraal staat de vraag wat een thuis betekent voor degenen die er geen hebben, of meer dan één.

Hij wist het niet meer van Wim Opbrouck (Standaard Uitgeverij)
https://www.standaarduitgeverij.be/boek/hij-wist-het-niet-meer-9789022338018/
(verschijnt 5/5/22)

Een zinderende novelle over verdwalen in je hoofd, schoonheid en de magie van het theater. Tijdens de première van een nieuwe theatervoorstelling krijgt de gevierde acteur Willem De Wachter een blackout op het toneel. Bij deze donkerslag raken zijn gedachten in vrije val en zinkt Willem weg in de onmetelijkheid van zijn geheugen. Hoe hard hij ook probeert de tekst terug te vinden, hij weet het niet meer. Oog in oog met een volle zaal probeert hij zich te herstellen.

Ministerie van dromen van Hengameh Yaghoobifarah (De Geus)
https://www.singeluitgeverijen.nl/de-geus/boek/ministerie-van-dromen/
(verschijnt 10/5/22)

De wereld van de Berlijnse Nas stort in als haar zus Nushin met een auto tegen een boom rijdt. De politie houdt het op een ongeluk, Nas vermoedt zelfmoord. Samen overleefden de zussen alles: de migratie naar Duitsland, het verlies van hun vader, de emotionele afwezigheid van hun moeder en het ongeplande moederschap van Nushin. Hoewel een kind niet in haar leven als vrijgevochten Berlijnse queer past, neemt Nas de zorg voor haar nichtje op zich. Al snel ontdekt ze dat Nushrin, die ze zo goed dacht te kennen, zelfs voor haar geheimen had. Nas zet alles op alles om de waarheid achter de dood van haar zus te achterhalen.

Buitenleven van Nina Polak (Prometheus)
https://webwinkel.uitgeverijprometheus.nl/book/nina-polak/9789044648348-buitenleven.html
(verschijnt 12/5/22)

Rivka en Esse houden na een paar hobbelige jaren nog steeds van elkaar. Ze verlaten de stad en betrekken op het noordelijke platteland een oud huis met een diepe tuin, een sappig stukje toekomst.

In haar nieuwe roman vertelt Nina Polak over de breekbaarheid van liefde en het verlangen om ergens te aarden. Buitenleven voert langs de drassige grensgebieden tussen natuur en namaak, hoogmoed en zelfhaat, geloof en wanhoop.

Hebben en Zijn van Dimitri Verhulst (Atlas Contact)
https://www.atlascontact.nl/boek/hebben-en-zijn/
(verschijnt 17/5/22)

Hebben en Zijn van Dimitri Verhulst begint met de dood van Malodot. Na een fataal auto-ongeluk bevindt hij zich tot zijn verbazing in een kliniek waar hij eerst moet zien af te kicken van het leven alvorens hij volkomen dood kan zijn. Mislukt hij hierin, dan moet hij zijn hele bestaan opnieuw ondergaan, van begin tot eind, op exact dezelfde manier. Met een bont gezelschap van lotgenoten heeft hij groepstherapieën en hij voert individuele gesprekken met een raadselachtige Counselor die hem ertoe probeert te bewegen die vuile verslaving aan het leven af te zweren. In Hebben en Zijn werpt Dimitri Verhulst in geestige en fraaie bewoordingen licht op onze eindigheid.

Parijse walging van Charles Baudelaire (Querido)
https://www.singeluitgeverijen.nl/querido/boek/parijse-walging/
(verschijnt 17/5/2022)

Na hun succesvolle samenwerking in William Shakespeares Venus en Adonis besloten Hafid Bouazza en Marlene Dumas de handen opnieuw ineen te slaan. Ditmaal zou hij de vijftig prozagedichten vertalen die Charles Baudelaire (1821-1867) verzamelde in Le Spleen de Paris, en zij zou zijn vertaling illustreren.

Op 29 april 2021 stierf Hafid Bouazza. Marlene Dumas maakte schilderijen en tekeningen bij de twintig prozagedichten waarvan hij de vertaling voltooide. Ze liet zich inspireren door de sfeer van de tekst en de specifieke klankkleur van Bouazza. Zo werd het boek een postume ode aan hun vriendschap.

De overgang van Venus van Shirley Hazzard (Bezige Bij)
https://www.debezigebij.nl/boek/de-overgang-van-venus/
(verschijnt 19/5/22)

De overgang van Venus wordt gezien als het meesterwerk van de Australische schrijfster Shirley Hazzard. Het is het verhaal van twee weeskinderen, de zussen Caroline en Grace Bell. Ze verlaten na de Tweede Wereldoorlog Australië om een nieuw leven te beginnen in Engeland. Caro is de impulsiefste van de twee en stort zich in allerlei avonturen en relaties die tot mislukken gedoemd zijn. Met de jaren leert ze dat liefde en lust eigenlijk vooral verdriet opleveren.

Grace daarentegen is kalm en rustig, en haar huwelijk lijkt lange tijd gelukkig te zijn. Door de decennia heen kruisen de paden van de zussen elkaar. Welke keuzes ze ook maken, en hoe ver ze ook van elkaar verwijderd zijn, hun levens zijn voor altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zijn enige vrouw van Peace Adzo Medie (Pelckmans)
https://www.pelckmansuitgevers.be/zijn-enige-vrouw.html
(verschijnt 20/5/22)

Voor Afi Tekple, een jonge naaister, voelt het leven klein. Ze woont in een dorpje in Ghana met haar moeder, een weduwe, en brengt het merendeel van haar tijd door in het huis van haar oom Pious met diens vrouwen en kinderen. Een onverwacht huwelijksaanzoek van de rijke familie van Elikem Ganyo, een man die ze niet echt kent, lijkt daar verandering in te brengen.

Een debuutroman vol intelligentie en humor voor lezers van Chimamanda Ngozi Adichie en Candice Carty Williams. Zijn enige vrouw is het verhaal van een ontembare en herkenbare heldin die laat zien wat het betekent om een vrouw te zijn in een wereld die constant verandert.

Hotel Portofino van J.P.O. O’Connell (Luitingh Sijthoff)
https://www.lsamsterdam.nl/boek/hotel-portofino/
(verschijnt 31/5/22)

Italië, 1926. Hotel Portofino verwelkomt een stoet aan glamoureuze gasten uit de Britse upper class voor een heerlijke zomer, maar kort na de opening stapelen de problemen zich al op voor eigenaar Bella Ainsworth. Ze heeft te weinig personeel en geld en bovendien zijn haar eersteklas gasten veeleisend en lastig te behagen. Daarnaast wordt ze het doelwit van een corrupte fascistische politicus.

Hotel Portofino is een verhaal over de beproevingen van een vooruitstrevende vrouw in een tijd van wereldwijde onrust. Een grandioze historische roman aan de Italiaanse Rivièra. Perfect voor wie heeft genoten van The Crown en Downtown Abbey.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)