Twaalf boeken om naar uit te kijken - april 2023

25 maart 2023

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


En ze keken naar God van Zora Neale Hurston (De Geus)
(verschijnt 4/4/2023)

In het verhaal van Janie, haar echtgenoten en haar voormoeders laat Zora Neale Hurston zien hoe het recente slavernijverleden in de vroege twintigste eeuw nog doorwerkte in de relaties tussen man en vrouw en tussen Zwart en wit in de Zuidelijke Verenigde Staten.

Hoewel de roman uit 1937 aanvankelijk op gemengde reacties stuitte, kwam er in de late twintigste eeuw een herwaardering op gang. Inmiddels geldt En ze keken naar God als een van de invloedrijkste Amerikaanse romans van de twintigste eeuw, en is het een nog veelgelezen klassieker.

Freiko2023april1 4

Heeft iemand Charlotte Salter gezien? van Nicci French (Ambo/Anthos)
(verschijnt 4/4/2023)

In Heeft iemand Charlotte Salter gezien? komt Charlotte Salter niet opdagen op het grote feest voor de verjaardag van haar man, Alec. Hij blijft onverstoord, maar hun dochter Etty raakt er naarmate de avond vordert steeds meer van overtuigd dat haar moeder iets vreselijks is overkomen. De politie wordt ingeschakeld, maar er zijn geen aanknopingspunten. Dan wordt het lichaam van een dorpsgenoot gevonden. Houdt dit verband met de verdwijning?

Hoe ik de vissen ontmoette van Ota Pavel (Koppernik)
(verschijnt 6/4/2023)

Hoe ik de vissen ontmoette zijn de magische memoires van Ota Pavel over zijn jeugd in Tsjecho-Slowakije. Met zijn vader en zijn oom Prosek als leraren, de beste verhalenvertellers en beste vissers ter wereld, heeft de jonge Ota een onbezorgde, avontuurlijke jeugd. Het begin van de Tweede Wereldoorlog verandert alles. Wanneer de nazi’s binnenvallen, worden zijn vader en twee oudere broers naar concentratiekampen afgevoerd en zit er voor Ota niets anders op dan de door de ss in beslag genomen karpers terug te stelen om de overgebleven leden van het gezin te voeden.

Een gepassioneerd en aangrijpend pleidooi voor leven, liefde, vrijheid en vissen.

Tussen morgenzee en avondland van Ramy El-Dardiry (Querido)
(verschijnt 6/4/2023)

Wanneer Amir hoort dat zijn vader Nessim een week eerder in Alexandrië is begraven, probeert hij die informatie weg te stoppen, de stad en zijn vader te vergeten. Hij wil in Nederland wortelen en carrière maken, en zijn leven niet laten beïnvloeden door de dood van een man die zijn gezin ooit in de steek liet. Tevergeefs. Alexandrië kruipt via een bijna vergeten droom zijn hoofd in.

Tussen morgenzee en avondland laat op sprankelende en poëtische wijze zien hoe uit een mengelmoes van culturen nieuwe, inspirerende verhalen ontstaan.


Bij twijfel, altijd noord van Sien Volders (Ambo/Anthos)
(verschijnt 7/4/2023)

De Far North Line brengt je naar Thurso, het meest noordelijke station van Schotland. De spoorlijn stopt, maar de reis voert verder naar het noorden. Sien Volders stapt uit de realiteit, verzinkt in een nieuw verhaal, leert personages kennen in ruisloze uren. In een mengvorm van reisverslag en kortverhaal beschrijft ze wat in het hoofd ontstaat wanneer het landschap aan haar blik voorbijglijdt.

Bij twijfel, altijd noord van Sien Volders is een zinnelijk verhaal, helder van taal en vol ruige Schotse natuur.

Freiko2023april5 8

Koude soep van Annelies Verbeke (Van Oorschot)
(verschijnt 7/4/2023)

Annelies Verbeke wandelt zoals ze schrijft: van links naar rechts, van De Panne naar Knokke. Van het voornemen te vluchten van de hectiek van het werkend bestaan komt weinig terecht: haar dictatoriale agenda zet een dikke streep door de gedroomde lange rij dagen wandelen en maakt daar rigoureus twee van.

In een tijd dat branding vooral gebruikt wordt in de marketing, loopt Verbeke langs een klotsende branding, die iedere dag van kleur verandert. Links van haar de stijgende zee, die gestaag wordt leeggeroofd, rechts van haar, over de dijk, de bronzen getuigen van koloniale plundering en een architectuur die over het algemeen geen streling voor het oog is. In die ruimte, tussen dijk en zee, mijmert Verbeke over de rol van zee in haar werk, het verzonken Doggerland en Testerep, over Belgische kunstenaars die aan de kust woonden, en de onkenbare wereld onder het wateroppervlak.

Ga als een rivier van Shelley Read (Luitingh Sijthoff)
(verschijnt 12/4/2023)

Colorado, 1949. Op een koele herfstochtend loopt de zeventienjarige Victoria Nash naar haar dorp met een gammele wagen vol perziken uit het late seizoen. Als ze een kruispunt nadert, stopt een mysterieuze vreemdeling met ravenzwarte ogen om haar de weg te vragen. Ze kan links afslaan of oversteken. Maar dat doet ze niet. Net zoals een enkele regenbui de oevers van een rivier kan uithollen en haar loop kan veranderen, zo zal de toevallige ontmoeting Victoria’s wereld op zijn kop zetten en uitwissen wie ze daarvoor was.

Een onvergetelijk verhaal over verlangen, liefde, verraad en vrouwelijke veerkracht. Voor wie heeft genoten van Daar waar de rivierkreeften zingen.

Het hoge noorden van Ulf Kvensler (Meulenhoff Boekerij)
(verschijnt 13/4/2023)

Anna, Henrik en Milena gaan elk jaar samen op wandelvakantie. Dit jaar zijn Anna en Henrik voor het eerst een koppel, en wil Milena haar nieuwe vriend Jacob meenemen om geen vijfde wiel aan de wagen te zijn. Anna en Henrik stemmen in, maar al snel blijkt Jacob erg manipulatief te zijn, en wordt hij steeds dwingender. Zo staat hij erop dat ze hun bestemming aanpassen naar Sarek, een grillig berggebied in het noorden van Zweden: zonder internetverbinding, alleen geschikt voor ervaren klimmers en alleen bereikbaar per helikopter. En terwijl de onderlinge spanningen stijgen en de tocht steeds zwaarder wordt, kan advocate Anna zich niet van de indruk ontdoen dat ze Jacob ergens van kent…

De vrije man van Samy Meziani (Van Oorschot)
(verschijnt 14/4/2023)

De Algerijnse familie van Ziad heeft wortels in de streek van de Amazigh, de vrije mensen. Maar Ziad voelt zich allesbehalve vrij in zijn ouderlijk huis: alles wat voor zijn klasgenoten vanzelfsprekend is – eerste liefdes, eerste cafébezoek, op kamp gaan – is voor hem taboe. Alleen ’s nachts, wanneer hij uit zijn slaapkamer wegglipt om via de chat contact te zoeken met jongens, voelt hij een glimp van vrijheid.

Alles verandert wanneer hij na de middelbare school op kamers gaat. Verlost uit een gezinssituatie waarbij elke beweging onder een moreel vergrootglas wordt gelegd, stort Ziad zich vol overgave in het Gentse nachtleven.

Freiko2023april9 12

Nachthemel, waak van Miklós Radnoti (Van Oorschot)
(verschijnt 21/4/2023)

In 2021 verscheen Het schriftje uit Bor, de laatste gedichten die de Hongaarse dichter Miklós Radnóti (1909-1944) als dwangarbeider noteerde in de weken voordat hij werd geëxecuteerd. Zijn reputatie als dichter was en is in Hongarije groot – zij het niet onomstreden: de huidige regering rangschikt hem onder de ‘minder belangrijke auteurs’.

Deze ruime bloemlezing wil de Nederlandse lezer bekendmaken met zijn diverse poëzie, die meer omvat dan oorlogstragiek. Radnóti’s werk bestaat ook uit uitbundige liefdesgedichten, natuurlyriek en polemische verzen, al blijft het altijd, bijna profetisch, doordrenkt van de dood.

Hemel van Mieko Kawakami (Podium)
(verschijnt 25/4/2023)

In Hemel wordt een veertienjarige jongen onophoudelijk en op verschrikkelijke wijze gepest op school omdat hij een lui oog heeft. Hij verzet zich niet tegen het geweld van zijn klasgenoten, hij lijdt in stilte. De enige persoon die begrijpt wat hij doormaakt is Kojima, een meisje uit zijn klas. Want ook zij moet dagelijks het vreselijke gepest door klasgenoten ondergaan. De twee beginnen af te spreken na schooltijd en blijken een grote steun voor elkaar te zijn. Steeds dichter groeien ze naar elkaar toe. Maar wat stelt hun vriendschap nu echt voor? Want wat kan een vriendschap betekenen als die gebaseerd is op angst als gedeelde ervaring?

Erfelijk belast van Virginie Loveling (Davidsfonds)
(verschijnt 25/4/2023)

Otto, een plattelandsdokter, heeft zich jaren geleden al voorgenomen nooit te trouwen. Hij stamt uit een zwak, ziekelijk geslacht, vindt hij, met duidelijk waarneembare misvormingen in gelaat en gestalte. Hij beschouwt het daarom als zijn plicht tegenover de mensheid nooit nageslacht op de wereld te zetten.

Als hij het jonge meisje Berenice leert kennen en haar onder zijn hoede neemt, wijdt hij haar in zijn opvattingen in over de erfelijke belasting die hij met zich meedraagt. Wanneer Berenice zich tot een aantrekkelijke jonge vrouw ontwikkelt, blijft Otto echter niet ongevoelig voor haar charmes.

Erfelijk belast verscheen oorspronkelijk in 1906 en behoort tot de beste romans van Virginie Loveling.

Freiko Calle

(Collectievormer Bibliotheek De Krook)