Twaalf boeken om naar uit te kijken - augustus 2022

26 juli 2022

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


Het appartement van Lucy Foley (Boekerij)
(verschijnt 9/8/2022)

Een nieuw moordmysterie van de auteur van De jachtpartij en De gastenlijst. Jess is toe aan een frisse start. Haar halfbroer Ben zei dat ze altijd welkom was bij hem in Parijs. Maar als ze aanbelt bij een prachtig appartement – zou Ben zich dit echt kunnen veroorloven? – is hij niet thuis. En hij komt ook niet thuis. Hoe langer Ben zoek blijft, des te meer zorgen Jess zich maakt. Kan er iets met hem zijn gebeurd? Bens buren zijn niet bepaald een vriendelijk gezelschap, maar ze zijn haar enige aanknopingspunt. Jess besluit hen te ondervragen, en ontdekt zo welke duistere geheimen er verborgen liggen achter de prachtige façade van de Rue des Amants.

Aug1

Fatima van Majgull Axelsson (De Geus)
(verschijnt 9/8/2022)

Een moeder die geen moeder is. Een dochter die geen dochter is. En toch zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Lykke en Fatima hebben enkel elkaar. Lykke is een felle, uitgesproken lerares op de middelbare school. Fatima een vondeling uit India die opnieuw in de steek is gelaten, nu door haar adoptieouders. Ze weet maar één ding over zichzelf: dat haar naam niet Fatima is. Als ze achttien wordt verdwijnt ze, vastbesloten om nooit meer terug te keren

Vladimir van Julia May Jonas (De Geus)
(verschijnt 16/8/2022)

Wanneer haar man in een #MeTooschandaal verzeild raakt, wankelt ook de positie van de verteller, een vrouw van in de vijftig die na een gefnuikte carrière als schrijfster Engelse literatuur doceert aan dezelfde kleine universiteit als hij. Ze was altijd geliefd onder haar studenten, maar als haar tolerante houding jegens zijn affaires uitkomt, zal het met haar populariteit en haar baan gedaan zijn. Terwijl ze zich staande probeert te houden tussen de politiek correcte studenten en collega’s, doet nieuwe collega Vladimir zijn intrede op de faculteit. Deze gevierde romancier is jonger, knapper, succesvoller dan zij – en doet in haar een ongekende obsessie ontbranden.
Een geestige, provocerende en scherpzinnige debuutroman over het spanningsveld tussen macht en erotiek, en het mijnenveld van het morele denken van onze tijd.

Het jaar van de doejong van John Ironmonger (Bruna)
(verschijnt 16/8/2022)

Toby Markham, 60, succesvol zakenman, wordt na een reis in zijn privéjet naar de Franse Alpen wakker in een onbekende ruimteHij wordt omringd door een groep merkwaardige mensen met vreemde namen, die hem verantwoordelijk houden voor een groot aantal onuitsprekelijke misdaden. Voor iets waarvan hij niet weet of hij het gedaan heeft en erger: voor iets wat nooit meer ongedaan kan worden gemaakt. En wat hebben de steenarend, het schubdier en de doejong, die vriendelijke zeekoe, ermee te maken? Het jaar van de doejong vertelt spannend en ontroerend over de schoonheid en diversiteit van de aarde en de bedreiging ervan. Een rijke, fantasievolle, lichte stem over de pijnlijke vraagstukken van deze tijd.


Trio van Johanna Hedman (Ambo/Anthos)
(verschijnt 17/8/2022)

Trio van Johanna Hedman is tegelijkertijd hedendaags en tijdloos, intens en uitbundig. Een roman over de weg die niet bewandeld werd, de mensen die we hadden kunnen worden en de relaties die ons vormen en achtervolgen lang nadat ze voorbij zijn. Johanna Hedman wordt nu al vergeleken met klassieke auteurs als Lucia Berlin en Tove Ditlevsen.

Rombo van Esther Kinsky (Pluim)
(verschijnt 23/8/2022)

In Rombo komen zeven inwoners van een afgelegen Italiaans bergdorp aan het woord over hun leven dat getekend is door twee zware aardbevingen in 1976.

Aug2

Langzaam maar zeker hebben ze geleerd om de diepe sporen die de bevingen in hun leven hebben achtergelaten te benoemen. Ze delen ervaringen van angst en verlies met elkaar, maar hebben ook allemaal hun eigen herinneringen, die tot leven komen in hun indringende en ontroerende verhalen.

Half leven van Aya Sabi (Das Mag)
(verschijnt 23/08/2022)

Een vrouw die in de keuken gerechten vult met verlangens en verdriet. Een dochter die in brieven aftelt tot het weerzien van haar geliefde. Een kleindochter die in essays een taal geeft aan de onherbergzaamheid van familieverbanden.
Half leven onderzoekt hoe het is je te verhouden als moeder, dochter, grootmoeder, echtgenote, weduwe, geliefde, vrouw. De vrouwen reflecteren op zichzelf en hun wereld, maar vooral houden ze elkaar een spiegel voor, terwijl hun levens bewegen, botsen en verstrengelen.

Elena weet van Claudia Piñeiro (Meridiaan)
(verschijnt 23/8/2022)

Elena heeft parkinson, haar dagindeling en schaarse activiteiten hangen daardoor volledig af van de stipte momenten dat ze haar medicijnen inneemt – haar ledematen werken dan een paar uur beter mee en uit lange ervaring weet ze precies hoeveel tijd ze heeft en wat haar actieradius is.
Behendig weeft Piñeiro in Elena weet verhaallijnen van heden en verleden door elkaar. Ze schetst een schitterend, pijnlijk portret van de relatie tussen moeder en dochter, laverend tussen afhankelijkheid, haat en liefde, en weet feilloos in woorden te vatten wat het betekent gevangen te zitten in een lichaam dat amper doet wat je het opdraagt.


Recitatief van Toni Morrison (Bezige Bij)
(verschijnt 25/08/2022)

Twyla en Roberta zijn even oud en kennen elkaar al vanaf hun achtste, toen ze allebei vier maanden lang in een daklozenopvang woonden. Toen waren ze onafscheidelijk, maar ze verliezen elkaar uit het oog als ze ouder worden. Jaren later zullen ze elkaar opnieuw tegenkomen, in een restaurant, in een supermarkt en nog een keer, bij een demonstratie. Ook al zijn ze elkaars tegenpolen en krijgen ze telkens slaande ruzie, de twee vrouwen kunnen de diepe band die hen bindt nooit ontkennen of verbreken.
Toni Morrison schreef Recitatief in 1983 en het is het enige korte verhaal dat van haar hand is verschenen.

Aug3

Het is een nog altijd actueel literair experiment, waarbij de lezer weet dat de meisjes verschillen van huidskleur, maar niet wélk van de twee wit of zwart is.

Wat stilte wil van Arthur Japin (Arbeiderspers)
(verschijnt 30/8/2022)

Zingen is Anna’s grote geluk. Zij heeft de stem, het talent en de ambitie, maar een carrière als zangeres is voor een meisje uit haar milieu eind negentiende eeuw ondenkbaar. Met de opkomst van de vrouwenbeweging, het Palingoproer in de Jordaan en de oprichting van het Concertgebouw breekt echter een nieuwe tijd aan. Gesterkt door de eigenzinnigheid en vrijheidszin van schrijvers als Kloos, Verwey, Van Eeden en Van Deyssel, in wier entourage zij terechtkomt, durft Anna haar eigen weg te gaan.

De gebeurtenis van Peter Terrin (Bezige Bij)
(verschijnt 30/8/2022)

De gebeurtenis is een speels en rijk boek waarin de verhalen subtiel in elkaar grijpen. Ze lezen als hoofdstukken uit de laatste roman die Juliette en haar beminde Willem samen schrijven, gescheiden door de dood, maar één in hun proza. Daarin treffen we, onder meer, een terminale patiënt die maar niet sterft, een hond die verloren loopt op kerstavond, een menselijk brein dat geüpload wordt naar de iHead, en een man die zwaait naar zijn vrouw in het gesloten woonzorgcentrum. Een roman-in-verhalen over de grillige liefde, waarin Peter Terrin eens te meer zijn personages bezwerend tot leven wekt.

En eeuwig zingen de bossen van Trugve Gulbranssen (Karmijn)
(verschijnt 31/8/2022)

Het verhaal van de Noorse herenboer Dag Bjorndal, ‘de Oude Dag’, is een beroemd en fascinerend verhaal. Als grootgrondbezitter heerst Dag met ijzeren vuist over zijn onderdanen. Met zijn rivaal Von Gall is hij in een bittere strijd verwikkeld.
Als Dags zoon Tore verliefd wordt op de dochter van Von Gall, maar op ongelukkige wijze om het leven komt, bereikt de rivaliteit tussen de twee families een kookpunt. Dags jongste zoon, de Jonge Dag, krijgt echter steeds meer moeite met de barse praktijken van zijn vader en wil zich losbreken.
En eeuwig zingen de bossen is een roman over de overweldigende Noorse natuur, intense rivaliteit en de liefde – die zelfs de diepste kloven kan overbruggen.

Freiko Calle

(Collectievormer Bibliotheek De Krook)