Twaalf boeken om naar uit te kijken - december 2023

30 november 2023

Twaalf boeken om naar uit te kijken. Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


Nargis van Forugh Karimi (Meridiaan)
(verschijnt 1/12/2023)

“Het leven van Nargis staat op zijn kop. Haar broer Omid zit vast, haar zus Niloufár beschadigt zichzelf, haar moeder zit wezenloos op de bank naar de Afghaanse televisie te kijken en haar vader zit avond aan avond stiekem wodka te drinken in de schuur.
Maar dan stelt haar broer Nagris een vraag die alles op scherp zet en is het aan haar om te ontrafelen wat er precies is misgegaan - en het gezin weer bij elkaar te brengen.”
Tweede boek van winnares Hebban Debuutprijs 2023.

Familielexicon van Natalia Ginzburg (Arbeiderspers)
(verschijnt 5/12/2023)

1 4freiko dec23

“In Familielexicon brengt Natalia Ginzburg haar Italiaanse familie tot leven. Ze beschrijft het geassimileerd-Joodse milieu van Turijn waarin ze opgroeide in de jaren twintig tot vijftig van de vorige eeuw. Ze staat stil bij de routines en rituelen, grappen en beledigingen die het familieleven kenmerken en schetst een intiem portret van haar ouders.”

De ondergrondse leesclub van Annie Lyons (Xander)
(verschijnt 5/12/2023)

“Gertie Bingham heeft een boekhandel, maar denkt erover om met pensioen te gaan en naar zee te verhuizen. Maar dan haalt een vriend haar over om de vijftienjarige Joodse Hedy in huis te nemen, die nazi-Duitsland is ontvlucht. Hedy is koppig en eigenwijs en doet Gertie denken aan zichzelf op die leeftijd. Na een stroeve start vinden ze elkaar in hun gedeelde liefde voor lezen.
Als Londen keer op keer wordt gebombardeerd, besluiten Hedy en Gertie een ondergrondse leesclub te beginnen in de schuilkelders. Terwijl de oorlog doorraast krijgen ze grote verliezen te verwerken, en hebben de leden elkaar en de verhalen die ze lezen hard nodig…”

Liefde op donkere dagen van Ewald Arenz (Nieuw Amsterdam)
(verschijnt 7/12/2023)

“Vanaf het eerste ogenblik weten Clara en Elias dat ze voor elkaar gemaakt zijn. Dit verandert alles: Elias kan niet meer ontkennen dat hij met zijn vriendin in een verkeerd leven vast zit, en voor Clara wordt het tijd het alleen-zijn op te geven. Op het wilde geluk van het begin volgen de eerste momenten van inkeer. Beiden twijfelen en vechten met zichzelf en elkaar, en voor elkaar.
Kun je, als je niet meer zo jong bent en beladen met levenservaring, nog een keer de grote liefde vinden?”

Als enige kennisgeving van Jana Arns (Uitgeverij P)
(verschijnt 10/12/2023)

Stadsdichter van Deinze Jana Arns wijdt een dichtbundel aan sterrenkindjes. De bundel bevat twintig gedichten die troost kunnen bieden en tien schilderijen van Rein Vanvinckenroye.

Echo’s van Anja Feliers (Pelckmans)
(verschijnt 11/12/2023)

“‘Je zus zegt dat je zo lief bent, mama’, zegt de zesjarige Billie op een ochtend aan haar mama Victoria. Maar Victoria heeft geen zus. Ze is enig kind.
Billie blijft haar echter, nacht na nacht, levendig en gedetailleerd vertellen over

5 8freiko dec23

haar gesprekken met Victoria’s overleden zus. Langzaamaan dringt het tot Victoria door dat er een kans bestaat dat haar dochter meer ziet dan voor het oog zichtbaar is. Ze gaat op zoek naar antwoorden bij de mensen die haar het best kennen, haar ouders, maar haar moeder lacht haar bezorgdheid weg en haar vader hult zich in stilzwijgen. Ze kan het echter niet laten rusten.”

Licht dat naar ons tast van Bernard Dewulf (Atlas Contact)
(verschijnt 12/12/2023)

“Verzamelde gedichten van de oud-winnaar van de Libris Literatuur Prijs. Zijn gedichten zijn een diep-tragisch en melancholisch zoeken naar contact, waarbij verwondering zijn drijfveer was.
Bernard Dewulf overleed onverwachts op 23 december 2021, hij was pas eenenzestig jaar oud. Bij leven verschenen ‘slechts’ drie dichtbundels van zijn hand: Waar de egel gaat (1995), Blauwziek (2006) en Naar het gras (2018).”

Bok en andere gedachtesprongen van Julien Weverbergh (Houtekiet)
(verschijnt 13/12/2023)

“Julien Weverbergh (1930-1923) schreef experimentele romans, non-fictie over oorlog en ufo’s en spraakmakende literaire kritieken in zijn eenmanstijdschrift Bok. Dit boek bevat een keuze uit zijn werk, o.a. uit het legendarische Bok en de experimentele roman Puin. Een overzicht van het creatieve werk van de oprichter van uitgeverij Houtekiet, samengesteld door diens opvolger, uitgever Leo de Haes.”

Het luik van sneeuw van Emily Holmes Coleman (Orlando)
(verschijnt 15/12/2023)

“Op sommige dagen gelooft Marthe Gail dat ze God is; op andere dagen Jezus Christus. Haar baby is dood, denkt ze. Het rode licht schijnt. Er zitten tralies voor het raam. En de stemmen houden niet op. De tijd vertroebelt; sneeuw valt. De artsen zeggen dat het een zenuwinzinking is, dat dit Gorestown State Hospital is. Haar medepatiënten worden vriendinnen en vijandinnen, zich verplaatsend tussen Dagkamer en Eetzaal, Oostzaal en Westvleugel, maar met een wijde boog om de Kluis heen. Haar man komt op bezoek en toont haar een haarlokje van de baby, maar ze herinnert zich nog niets, tot ze een verdieping hoger mag, op weg naar haar ontslag…

9 12freiko dec23

Het luik van sneeuw (1930), tragisch en extatisch, choquerend en hilarisch, is een noodkreet van de ziel, een tijdloos meesterwerk.”

Notities van een theoreticus van Shi Tiesheng (Van Oorschot)
(verschijnt 15/12/2023)

“Voor Shi Tiesheng, als gerolstoeld schrijver, is lichamelijke beperking altijd een uitgangspunt geweest voor bespiegelingen over het menselijke gebrek in het algemeen. Zo ook bij Notities van een theoreticus, zijn ‘autobiografie van de geest’, die tot de invloedrijkste filosofische romans uit het hedendaagse China wordt gerekend.
‘Hardop nadenkend’ laat hij in dit eigenzinnige zelfportret zijn eigen herinneringen samenvloeien met herinneringen aan een handvol anderen, mensen van wie hij het leven op verschillende manieren door het lot getekend ziet. Tegelijkertijd is deze magistrale roman ook een kennismaking met het contemporaine Chinese denken en de soms heftige recente geschiedenis van het land.”

Persoonsgegevens van Elfriede Jelinek (Querido)
(verschijnt 21/12/2023)

“De belastingdienst eiste voor een onderzoek inzage in al Elfriede Jelineks papieren, tot de persoonlijkste brieven en e-mails aan toe. Dat onderzoek, inmiddels afgesloten, vormt de reden om terug te blikken op haar leven. Voor het eerst vertelt Jelinek over het Joodse deel van haar familie: in haar dossier persoonsgegevens trof ze berichten aan over het lot van familieleden die Oostenrijk moesten ontvluchten, gedeporteerd en vermoord werden.”

Op een andere planeet kunnen ze me redden van Lieke Marsman (Pluim)
(verschijnt 29/12/2023)

“In Op een andere planeet kunnen ze me redden schrijft Lieke Marsman over leven en dood. En hoewel het leven doorgaans wreed is, is het toch prachtig. Haar hele leven lang liet Marsman zich leiden door haar atheïstische, wetenschappelijke wereldbeeld, tot ziekte toesloeg en dat onvoldoende bleek om het bestaan te begrijpen en zin te geven. Er is veel in de wereld dat niet te verklaren valt, en de blik daarop richten kan ons zoveel leren. Van de mystica’s Hildegard von Bingen en Simone Weil, tot de Bijbel en de mogelijkheid – nee, waarschijnlijkheid, statistische zekerheid – van buitenaards leven. Want onze planeet beschouwen van buiten onze eigen kleine dampkring, vertelt ons veel over hoe we onze levens en samenleving inrichten, iedereen zou het eens moeten proberen.”

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)