Twaalf boeken om naar uit te kijken - juli 2023

28 juni 2023

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

Gebied 19 van Esther Gerritsen (De Geus)
(verschijnt 4/7/2023)

De dag na zijn bruiloft wordt Tomas alleen wakker. Zijn vrouw is nergens te bekennen. Wanneer hij de hond gaat uitlaten, zijn de straten angstwekkend leeg. Bij het buurthuis drommen vreemd genoeg de mensen samen. Daar blijkt dat zich op aarde een verandering van ongekende proporties heeft voltrokken. Een verandering die iedereen al had zien aankomen, behalve Tomas.

Twee oude vrouwtjes van Toon Tellegen (Signatuur)
(verschijnt 4/7/2023)

Twee oude vrouwtjes houden zo veel van elkaar dat ze er bijna ongelukkig van worden. Ze beminnen en bevechten elkaar, hemelen elkaar op en verafschuwen elkaar. Hoe het ze

Freiko juli2023 1 4

vergaat is in elk van de meer dan veertig verhaaltjes, vol verlangen en weemoed, humor en tragiek, steeds verrassend anders.

Argylle van Elly Conway (Bruna)
(verschijnt 6/7/2023)

De droom van een Russische oligarch om zijn land in volle glorie te herstellen, brengt de wereld tot op de rand van de afgrond. Meesterspion Frances Coffey, een levende legende binnen de CIA, is de enige die het tij nog kan keren. Maar om haar plan te doen slagen, heeft ze iemand met heel specifieke kwaliteiten nodig.

Voordat de waarheid uitkomt van Toshikazu Kawaguchi (Meulenhoff Boekerij)
(verschijnt 6/7/2023)

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gezette koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om door de tijd te reizen. In Voordat de waarheid uitkomt brengen vier nieuwe gasten een bezoekje aan het verleden of de toekomst.

Toekomstmuziek van Katerina Poladjan (Wereldbibliotheek)
(verschijnt 10/7/2023)

Vier generaties vrouwen (overgrootmoeder, oma, moeder, dochter) wonen met twee andere families ver van Moskou in een Siberische kommunalka onder één gammel dak. Het is het voorjaar van 1985, de Sovjet-Unie loopt op haar laatste benen, Gorbatsjov is aan de macht, een omwenteling kondigt zich aan. Maar wat gaat die brengen?

De nacht in de Telegraph Club van Malinda Lo (Nieuw Amsterdam)
(verschijnt 13/7/2023)

In het San Francisco van 1954 worstelt de zeventienjarige Chinees-Amerikaanse Lily Hu met haar beklemmende omgeving. Ze wordt aangetrokken door het neon uithangbord van

Freiko juli2023 5 8

de Telegraph Club, een toevluchtsoord voor de queer community van San Francisco. Samen met haar nieuwe vriendin Kath ontdekt ze daar een heel andere wereld die haar beangstigt maar ook aantrekt.

Enige dochter van A.B. Yehoshua (HarperCollins)
(verschijnt 14/7/2023)

Een stad in Noord-Italië, tijdens de kerstvakantie rond de millenniumwisseling. Rachele Luzzatto is het enige kind in een joods gezin. Ze is nieuwsgierig en niet bang voor haar mening uit te komen. Rachele bereidt zich voor op haar bar mitswa en dompelt zich onder in de gebeden en voorschriften van het joodse geloof. Tegelijk wil ze dolgraag met haar klasgenoten meedoen aan het kerstspel op school, met haar in de rol van Maria.

Marigold en Rose van Louise Gluck (De Arbeiderspers)
(verschijnt 14/7/2023)

Marigold en Rose is een wonderlijke kroniek over het eerste levensjaar van twee tweelingzusjes. Ze leren trapklimmen, bekijken elkaar als criminelen door de spijlen van hun bedjes, en beginnen te spreken. Zowel triest als grappig, en doordrongen van een gevoel van stoïcijnse verwondering beschrijft dit proza het grote mysterie van taal en tijd, van wat is, wat is geweest en wat zal komen, en het ontluiken van karakter in een wereld vóór de taal: de sprookjesachtige wereld van onze kindertijd.

De zeven van Rose Wilding (De Fontein)
(verschijnt 18/7/2023)

Zeven vrouwen zitten in een hotelkamer in Newcastle rond het afgehakte hoofd van een man. Elk van hen met een goede reden om het gedaan te hebben, maar iedereen zweert onschuldig te zijn. Wie heeft Jamie Spellman vermoord, de man van wie ze aanvankelijk allemaal hielden maar die ze uiteindelijk allemaal verachtten…

De opportunist van Elyse Friedman (HarperCollins)
(verschijnt 18/7/2023)

Dat haar steenrijke vader zich heeft verloofd met zijn bijna veertig jaar jongere verpleegkundige doet Alana Shropshire niet zoveel.

Freiko juli2023 9 12

Jaren geleden heeft ze alle banden met haar familie verbroken, en als alleenstaande moeder heeft ze wel andere dingen aan haar hoofd. Tot haar twee broers, beiden werkzaam in het familiebedrijf, Alana plotseling bellen met het dringende verzoek hun vader te helpen ‘beschermen’. Of eigenlijk om het familiefortuin te beschermen, vermoedt Alana. Ze laat zich overhalen en vliegt naar het resort waar haar vader verblijft. Daar raakt ze verstrikt in een web van leugens en geheimen.

Commandant van Sandro Veronesi (Prometheus)
(verschijnt 19/7/2023)

1940. Italië is in oorlog. Salvatore Todaro heeft de leiding over de onderzeeër Cappellini, varend over de wateren van de Atlantische Oceaan. Een Belgisch vrachtschip is in zicht. De vijand. Commandant Todaro doet wat hij moet doen: hij laat het schip zinken. Maar in strijd met bevelen van hogerop, gehoorzamend aan de veel overtuigender wet van de zee, redt hij de 26 overlevenden en brengt hen aan wal.

Mijn kat Joegoslavië van Pajtim Statovci (De Geus)
(verschijnt 25/7)

In het Joegoslavië van de jaren 80 trouwt de jonge moslima Emine met een man die ze nauwelijks kent. Wanneer de oorlog uitbreekt, vlucht ze met haar gezin. En zo is haar zoon Bekim opgegroeid in Finland; een migrant in een xenofobisch land, gay in een homofobe maatschappij. Afgezien van wat losse contacten is zijn enige vriend de boa constrictor die hij ondanks zijn angst voor slangen vrij door zijn huis laat kronkelen.
Dan ontmoet hij in een gaybar opeens een pratende kat die bij hem en zijn slang intrekt.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)