Twaalf boeken om naar uit te kijken - juli 2024

27 juni 2024

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

Leef je nog? van M.J. Arlidge (Boekerij)
(verschijnt 2/7/2024)

“Terwijl een vete tussen drugsbendes de stad in zijn greep houdt, smeekt een wanhopige moeder inspecteur Helen Grace om haar tienerdochter te vinden. In eerste instantie lijkt het een simpele zaak: een rebelse tiener die is weggelopen van huis. Zaak gesloten. Of toch niet?
Helen volgt haar instinct en richt, ondanks het uitdrukkelijke verbod van haar chef, een onderzoeksteam op. Algauw ontdekt ze dat Naomi niet het enige meisje is dat wordt vermist. Hoe dichter Helen bij de waarheid komt, hoe harder haar onderzoek wordt tegengewerkt. Ze belandt in een web van corruptie, dat zich verder uitstrekt en veel dichterbij komt dan ze zich had kunnen voorstellen.”

1 4freiko juli

Magnetisch middernacht van Laura Broekhuysen (Querido)
(verschijnt 2/7/2024)“De androgyne Loki krijgt een nieuwe moeder; samen met haar dochter Pippa vormen ze een nieuw gezin. Tot de kinderen op een dag een meisje zien, op de helling, even beige als het gras, met haren als takken en de oogopslag van een dier.
Zoals IJslandse familiegeschiedenissen verstrengeld zijn met mythen en sagen, zo fungeert de Edda in deze roman als een magnetisch veld, waarmee niet alleen het verhaal maar ook de taal aan zwaartekracht wint.”

De danseres van Patrick Modiano (Querido)
(verschijnt 4/7/2024)

“Een danseres komt elke ochtend om zeven uur vijfenveertig 's ochtends aan op het Gare du Nord. Dan gaat ze met de metro naar Place de Clichy. Dan gaat ze naar de vervallen gebouwen van studio Wacker op Place de Clichy.
Opnieuw levert Patrick Modiano een meesterwerk af voor liefhebbers van Parijs en de mooiste melancholische literatuur.”

De stem uit het bos van Liz Moore (Wereldbibliotheek)
(verschijnt 4/7/2024)

“Wanneer Barbara op een ochtend in augustus 1975 niet in haar zomerkamp-bed blijkt te liggen, begint direct een grootschalige, paniekerige zoekactie. De vermissing van een kind is een drama, maar nu gaat het ook nog eens om de dochter van de oprichters van het kamp, de steenrijke familie Van Laar. En het is niet de eerste keer dat er een kind van de familie Van Laar is verdwenen: zestien jaar geleden verdween haar broer – hij is nooit teruggevonden.”

Ex-vrouw van Ursula Parrott (Atlas Contact)
(verschijnt 5/7/2024)

“Klassieker over een pas gescheiden vrouw in New York tijdens de Jazz Age.
New York, 1924. Patricia en Peter zijn een modern en ruimdenkend getrouwd stel. Ze werken allebei, ze roken, drinken en hebben een open relatie: ze geloven in liefde buiten het huwelijk. Tenminste, zolang híj degene is die overspel pleegt. Wanneer zij het doet, wordt Peter woedend en eist hij een scheiding. Daarmee begint voor Patricia een nieuw leven als single, als ex-vrouw.”

Het einde van de straat van Angelo Tijssens (Borgerhoff & Lamberigts)
(verschijnt 9/7/2024)

“Een pasgehuwde man trekt met zijn

5 8freiko juli

echtgenoot in het huis van zijn schoonouders, die elders hun geluk opzochten. Hoewel de woning aan het einde van de straat comfort biedt, worstelt de jonge schilder met die nieuwe werkelijkheid. Alsof hij zijn best heeft gedaan om zich aan te passen naar de normen, enkel en alleen om te ontdekken dat die structuren niet voor hem, voor hen, in leven werden geroepen. Het huis en zijn inwoners gaan steeds dieper gebukt onder een verzengende hitte. Terwijl zijn huwelijk dreigt te ontrafelen tracht de jongeman weer grip op het leven te krijgen.”

Vrij stroomt de rivier van Eleanor Shearer (Ambo/Anthos)
(verschijnt 10/7/2024)

“Barbados, 1834. Rachel doet er alles aan om haar vijf kinderen te vinden, die zijn verkocht aan andere plantages. Het is een moeilijke tocht die ze onderneemt – de informatie is vaak onbetrouwbaar, net zoals de mensen die hun hulp aanbieden.
Toch zal Rachel haar zoektocht niet opgeven. Pas als ze weet wat er met haar twee zoons en drie dochters is gebeurd, kan ze zich compleet voelen en tot rust komen. Van de velden van Barbados tot de bruisende markt van Bridgetown, van Brits-Guyana tot de bossen van Trinidad: Vrij stroomt de rivier gaat over een reis vol hoop en is tevens een ode aan familie en de liefde van een moeder.”

Een deel van jou van Abby Jimenez (Boekerij)
(verschijnt 11/7/2024)

“De perfecte beach read voor deze zomer: humor, emotionele diepgang én spetterende chemie!
Na een wilde weddenschap, een gastronomische tosti en een knuffelsessie met een geitje staat het leven van Alexis Montgomery op zijn kop. De oorzaak: Daniel Grant, een belachelijk knappe timmerman, die tien jaar jonger is dan zij en zo nonchalant is als maar kan – het tegenovergestelde van het verfijnde stadsmeisje Alexis.”

Een magische zomer van Corina Bomann (Boekerij)
(verschijnt 16/7/2024)

“De drieëntwintigjarige Wiebke heeft net een affaire beëindigd en is nog steeds niet geslaagd voor haar laatste examen. Ze moet er echt even tussenuit en dus besluit Wiebke haar tante Larissa op te zoeken op haar door bramenstruiken omringde boerderijtje aan de Müritz.
Larissa is precies zoals Wiebke zou willen zijn: onafhankelijk, sterk en een ware levensgenieter. Maar hoe langer de zomer duurt, hoe meer Wiebke zich realiseert dat Larissa zelf ook haar twijfels, kwetsbaarheden en verlangens heeft. Ze leren elkaar om weer te mogen dromen en wanneer de liefde op hun pad komt, wordt hun gedeelde zomer een emotionele wervelwind.”

9 12freiko juli

Uit pure woede van Geoff Dyer (Tzara)
(verschijnt 16/7/2024)

“De jonge, getalenteerde schrijver Geoff Dyer staat stijf van de eerbied voor het schrijversvak en is vastbesloten een belangrijke studie over D.H. Lawrence af te werken. Tussendoor denkt hij na over een roman die hij wil schrijven, overweegt hij Parijs te verlaten om bij zijn vriendin in Rome in te trekken – of nee, misschien toch eerder een tijdje de wereld rond te reizen.
Uit pure woede is Dyers intelligente en bij uitstek geestige relaas van zijn jarenlange strijd om zijn Lawrence-boek tot een goed einde te brengen.”

Er stromen rivieren in de lucht van Elif Shafak (Wereldbibliotheek)
(verschijnt 23/7/2024)

“Betoverende roman die zich afspeelt rondom de rivieren Tigris en de Theems.
Londen, 1840. Arthur raakt gefascineerd door het oude Mesopotamië en in het bijzonder door het epische Gilgamesj-epos, over een hooghartige held die pas tot inkeer komt wanneer hij alles kwijt is.
Turkije, 2014. De 10-jarige Narin moet vluchten voor isis, samen met haar oma, die uit een lange lijn van vrouwelijke zieners komt.
Londen, 2018. Zaleekhah vindt troost in haar onderzoek naar rivieren, en komt via een vriendin in aanraking met een bijzondere oude taal.
Wat de drie buitenstaanders door de eeuwen heen met elkaar verbindt, is het water, want: ‘Water bewaart alle herinneringen. Het zijn de mensen die vergeten.’”

Askruis van Antoine Sénanque (Ambo/Anthos)
(verschijnt 26/7/2024)

“Op indrukwekkende wijze vervlecht Sénanque kleine met grote geschiedenis, van oorlogen en inquisitie tot vervolging en verraad, in een roman die de lezer meeneemt van de banken van de Sorbonne tot de steppen van Centraal-Azië.”

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)