Twaalf boeken om naar uit te kijken - juni 2024

28 mei 2024

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


Het nachthuis van Jo Nesbø (Cargo)
(verschijnt 4/6/2024)

“Na de tragische dood van zijn ouders verhuist de veertienjarige Richard naar Ballantyne, waar hij bij zijn oom en tante gaat wonen. Maar daar is niet alles wat het lijkt...
Richard wordt in het kleine stadje al gelijk als een verschoppeling behandeld en wanneer een klasgenoot vermist raakt, gelooft niemand hem als hij zegt dat hij Tom zag verdwijnen in een telefooncel aan de rand van het bos.
De politie weigert de zaak serieus te nemen, dus Richard gaat zelf op onderzoek uit. De telefooncel leidt naar een verlaten huis diep in het bos.”

1 4 Freiko juni24


De duik van Sara Ochs (De Fontein)
(verschijnt 4/6/2024)

“Duikinstructeur Cass begeleidt haar cursisten op hun eerste duik voor de prachtige kust van Koh Sang, Thailand. Wat een unieke ervaring moest zijn, loopt helemaal uit de hand. Tegen de tijd dat ze terugkeert naar de kust, is een van de cursisten dood en een ander zwaargewond. Cass weet dat haar zorgvuldig opgebouwde idyllische leven op het punt staat uiteen te spatten. Iemand heeft haar geheim ontdekt en op een eiland zo afgelegen als dit is het moeilijk ontsnappen…”

Als van lucht van Ada D’Adamo (De Arbeiderspers)
(verschijnt 4/6/2024)

Als van lucht is de hartverscheurende memoir van een moeder (en voormalig balletdanseres) gericht aan haar zwaar gehandicapte dochter van zestien. Ada heeft borstkanker, maar juist die ziekte brengt haar dichter bij haar dochter. Eerlijk en zonder zelfbeklag, maar ook met ironie en een nuchtere zelfspot, schrijft ze over haar liefde voor Daria (met wie ze in feite alleen fysiek kan communiceren), voor haar man en voor de dans.”

Een onschuldig diner van Cécile Tlili (Wereldbibliotheek)
(verschijnt 6/6/2024)

“Voor de lezers van Een zachte hand van Leïla Slimani en Het diner van Herman Koch. Genomineerd voor de Prix Goncourt du premier roman.
In een chic appartement in Parijs komen twee stellen bij elkaar voor een diner. In de loop van de avond komen alle pretenties en heimelijke verlangens in een geweldige climax samen, die voor alle aanwezigen heel anders uitpakt dan ze ooit hadden kunnen bedenken.”


Het jaagpad van Paul Verrept (Koppernik)
(verschijnt 6/6/2024)

“De oudere Lucas leeft zijn uitzichtloze dagen op de vijfde verdieping aan een groot kruispunt in de stad. In een onverwachte vlaag van hoop neemt hij de trein naar het verleden. De jonge Claus reist op hetzelfde moment vol verwachting naar de toekomst. In hun kleiner wordende wereld komen hun levens, hun verleden en hun toekomst, in steeds nauwere cirkels almaar nader tot elkaar.
In een nietsontziende stijl verkent Paul Verrept in Het jaagpad de contouren van een in de knop gebroken leven, dat een lange, noodlottige en onontkoombare schaduw voor zich uit werpt.”

5 8 Freiko juni24

Dieren zonder kleren van Delphine Lecompte (Borgerhoff & Lamberigts)
(verschijnt 6/6/2024)

“Gewichtige letterkundigen beweren dat je nooit mag schrijven over je huisdieren. Dat zou sentimenteel en onnozel zijn. Onzin! Mensen zijn zelf beesten. Ze zijn moordzuchtig, hebberig, onberekenbaar, hardvochtig, hypocriet, ijdel, wrokkig en vals.
In tegenstelling tot hun haast haarloze medeschepsels zijn het net de dieren die het leven van Delphine Lecompte hebben verrijkt. Daarom brengt Lecompte in dit boek een ode aan alles wat gromt, briest, koert, balkt, sist, blaat of kwaakt. Het zijn heftige levensverhalen, maar wel met hier en daar een hond die zich tegen de schrijfster aanvlijt.”

Je bent hier van David Nicholls (Meulenhoff)
(verschijnt 11/6/2024)

“Marnie is vastgelopen: ze is eenzaam, woont in een klein appartement van waaruit ze ook werkt, en het voelt alsof het leven aan haar voorbijgaat. Michaels leven werd op zijn kop gezet toen zijn vrouw hem verliet. Hij trekt zich steeds meer terug en zoekt zijn toevlucht in lange wandelingen door het Engelse landschap. Wanneer een vast­houdende gezamenlijke vriendin hen samenbrengt, en het zeer Engelse weer de plannen nog wat spannender maakt, worden de twee gedwongen elkaar beter te leren kennen op een van de mooiste wandeltochten door Engeland – van de westkust naar de oostkust.”

Het liefdespaar van de eeuw van Julia Schoch (De Arbeiderspers)
(verschijnt 11/6/2024)

“Een vrouw wil haar man verlaten. Na vele, vele jaren samenwonen is ze vastbesloten – maar ook gebroken. Hoe is het zover gekomen? Terwijl ze haar volgende stap overweegt, maakt ze een trip down memory lane. Er waren veel hoogtepunten: de vroege, extatische liefdesdagen op een universiteit in de DDR, en later hun jaren met hun jonge kinderen. Maar er waren ook dieptepunten, momenten die de loop van hun leven veranderden. Momenten die de voorafschaduwing vormden van een mislukking. Kan men zeggen dat iets wat zolang heeft geduurd echt is mislukt?”


Nachtwoud van Djuna Barnes (Orlando)
(verschijnt 15/6/2024)

“In Nachtwoud vertelt Djuna Barnes de verhalen van een groep Amerikaanse expats en Europeanen in het Parijs van de jaren twintig van de vorige eeuw. Barnes vertelde zelf dat Nachtwoud was geschreven met haar eigen bloed ‘terwijl het nog stroomde’. Die stromende wond was de breuk na een acht jaar lange relatie met de liefde van haar leven, de kunstenares Thelma Wood.”

9 12 Freiko juni24


een soort troost van David Troch (Vrijdag)
(verschijnt 17/6/2024)

De opvolger van voor jou wou ik een huis zijn, de succesvolle en voor een Wablieftprijs genomineerde bundel uit 2021 waarin voormalig stadsdichter David Troch het genre van de eenlettergreepgedichten uitvond. Beide bundels bevatten uitsluitend woorden met slechts één lettergreep.

De woorden die bleven van Stênio Gardel (Spectrum)
(verschijnt 27/6/2024)

“In dit tedere en aangrijpende verhaal vertelt Stênio Gardel het verhaal van Raimundo, de pijn in de verschillende familiegeneraties en de geheimhouding van zijn seksualiteit. De woorden die bleven is een prachtige roman over opgroeien met een geheim, tegen de wil van je familie uit de kast komen en je weg in de wereld vinden. Een ontroerende en beklijvende leeservaring.”

Parade van Rachel Cusk (De Bezige Bij)
(verschijnt 27/6/2024)

“In Parade onderzoekt Rachel Cusk waar de grenzen van de traditionele roman liggen en toont ze de lezer een carrousel aan levens. Ze gaat voorbij aan identiteit en plot, draait de taal ondersteboven, om een waar verhaal te vertellen over kunst, familie, moraliteit en seksualiteit.”

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)