Twaalf boeken om naar uit te kijken - mei 2023

27 april 2023

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


Waarom het leven in een witte jas sneller gaat
van Erik Solvanger (Poëziecentrum)
(verschijnt 5/5/2023)

In zijn vierde bundel neemt Erik Solvanger de lezer mee in een verassend actuele wereld waarin lichamelijke, absurdistische en mythische beelden elkaar afwisselen. Een zoon neemt na een lange tocht afscheid van zijn vader, mensen in bootjes op zee kweken vleugels en bestormen met hun gezangen de kliffen. Twee hersenhelften liggen lepeltje-lepeltje in een glazen kom en fluisteren elkaar lieve woordjes toe, een dokter plaatst een kunsthart bij een dichter. Koeien staan met mondkapjes op in de wei en herkauwen het gras, de zee neemt wraak omdat wij land roofden van haar voorouders.

1 4 Freikomei23

In Solvangers poëtische universum kantelt de werkelijkheid keer op keer, in een bundel vol waanzin, menselijkheid en hoop.

Ten oosten van de Middellandse Zee van Abdelrahman Munif (Jurgen Maas)
(verschijnt 10/5/2023)

Ten Oosten van de Middellandse Zee is het verhaal van een politieke gevangene. Jarenlang heeft Radjab de martelingen weten te doorstaan, maar als zijn moeder overlijdt en de vrouw van wie hij houdt hem verlaat, stort hij in en is hij bereid een verklaring te ondertekenen.

Na zijn vrijlating krijgt hij toestemming om de ziekte die hij in de gevangenis heeft opgelopen te laten behandelen in Frankrijk: op voorwaarde dat hij landgenoten bespioneert. In zijn ballingschap besluit hij, geplaagd door schuldgevoel over zijn verraad, zijn herinneringen op te schrijven en de mensenrechtenschendingen in zijn land openbaar te maken.

Hitte van Victor Jestin (Koppernik)
(verschijnt 11/5/2023)

Terwijl op het strand zijn ‘vrienden’ in de zinderende hitte feesten en drinken en wanhopig op zoek zijn naar liefde doolt de zeventienjarige Léonard alleen en verdwaasd door de laatste uren van zijn zomervakantie op een Franse camping. De afgelopen avond staat hem nog haarscherp voor de geest. Hij heeft een leeftijdgenoot zien sterven zonder hem te hulp te schieten: is hij verantwoordelijk voor zijn dood? Tegelijkertijd brengt de aantrekkelijke, iets oudere Luce hem in verwarring; samen raken ze verstrikt in een spelletje van aantrekken en afstoten.

Atlas van Lucinda Riley & Harry Whittaker (Xander)
(verschijnt 11/5/2023)

Atlas. Het verhaal van Pa Salt overbrugt een leven vol liefde en verlies en overschrijdt talloze grenzen en oceanen. Dit achtste deel in de immens populaire serie brengt de Zeven zussen tot een prachtig en onvergetelijk einde.


De gast van Emma Cline (Lebowski)
(verschijnt 16/5/2023)

De zomer op Long Island is bijna voorbij, en Alex heeft haar verleden al die tijd verborgen kunnen houden. Tot ze tijdens een etentje met haar sugardaddy Simon de fout ingaat en ze niet meer welkom is. Hij zet haar af op het station, een paar dagen voor hij een groot Labor Day-feest geeft, en Alex voelt zich verslagen. Ze besluit in de buurt te blijven, zwerft rond tussen de grote, omheinde villa's en jat alles bij elkaar, terwijl ze zich vastklampt aan het idee van een weerzien met Simon. Ondertussen begint haar ex Dom haar online lastig te vallen. In deze droomachtige omgeving verliest Alex de realiteit langzaam uit het oog.

5 8 Freikomei23

Net echt van Saskia De Coster (Das Mag)
(verschijnt 16/5/2023)

Een verhaal over Max, Manon en Noah. Een architect, een jurist, een dochter. Een droomhuis in het gegentrificeerde Borgerhout. Een ogenschijnlijk perfect gezin dat uiteen valt. Over de kleine barsten in het fundament die niemand ooit aan ziet komen, over de deelnemers en toeschouwers van het spel, over hoe de terugwerkende kracht ons niet kan redden. En over de auteur die dat aanschouwt. Dat geniepige personage dat zich verstopt en verlustigt aan de levens van anderen.

Net echt is een familieroman en spiegelpaleis ineen, waarin Saskia de Coster haar personages genadeloos gebruikt om zichzelf bloot te geven. Of toch niet?

Een rustig leven van Beryl Bainbridge (Oevers)
(verschijnt 17/5/2023)

Hoewel de Tweede Wereldoorlog voorbij is, zijn de tijden allesbehalve vredig voor de zeventienjarige Alan. Zijn vader, een ondernemer die ooit het gezin een comfortabel leven kon bieden, heeft nu moeite om eten op tafel te krijgen. Ondertussen kleedt Alans moeder zich alsof er veel geld is en besteedt ze al haar tijd aan het vermijden van haar man en het aangaan van liefdesaffaires. En alsof een huishouden dat getroffen wordt door armoede en huwelijksproblemen niet genoeg is, is Alans bohemienzus, Madge, stiekem de duinen in geslopen voor een wellustige ontmoeting met een Duitse krijgsgevangene.

Een rustig leven is zowel een onderhoudend familiedrama als een portret van het leven in de twintigste eeuw.

Babi Jar van Anatoli Koeznetsov (De Bezige Bij)
(verschijnt 17/5/2023)

In 1941 trok het Duitse leger de stad Kiev binnen. Veel Oekraïeners verwelkomden hen als bevrijders van de onderdrukking door de Sovjet-Unie. Maar binnen enkele dagen begonnen de nazi’s met het vermoorden van alle joden, en vele anderen, in de stad. Babi Jar (Babyn Yar in het Oekraïens) was de naam van het ravijn waar de executies plaatsvonden. Het was een van de grootste massaslachtingen in de geschiedenis van de Holocaust.

Dit tragische en aangrijpende boek is gevormd uit de dagboeken van de jonge Anatoli Koeznetsov – hij was twaalf toen de Duitsers arriveerden.


Claudine op school van Colette (Van Maaskant-Haun)
(verschijnt 17/5/2023)

Claudine, een vijftienjarig meisje dat in de eindexamenklas zit, woont in Montigny in de Bourgogne, bij haar vader, die meer geïnteresseerd is in slakken dan in zijn dochter. Claudine gaat naar de kleine dorpsschool; de voornaamste locatie van haar vele avonturen, die ze optekent in haar dagboek. Dat begint met het nieuwe schooljaar en de komst van de nieuwe directrice, juffrouw Sergent en haar assistente, juffrouw Aimée Lanthenay. Claudine wordt verliefd op juffrouw Lanthenay, maar juffrouw Sergent ontdekt dit al snel en ze doet haar best om juffrouw Lanthenay zelf te verleiden.

9 12 Freikomei23

De schreeuw van de zeearend van Karin Smirnoff (Signatuur)
(verschijnt 23/5/2023)

De schreeuw van de zeearend is het zevende deel in de iconische en zeer succesvolle Millennium-serie die Stieg Larsson ooit begon. Na zijn drie delen is de serie met drie boeken voortgezet door David Lagercrantz. Nu is het stokje doorgegeven aan de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer (Arbeiderspers)
(verschijnt 23/5/2023)

Alkibiades is tegelijkertijd een geleerde historische studie en een grote roman die een even uniek als universeel verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld.
Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta.

Het kunstzijden meisje van Irmgard Keun (Cossee)
(verschijnt 31/5/2023)

Doris, nog geen twintig, droomt van zijden kleren maar moet het met een kunstzijden surrogaat stellen en trekt daarom naar de metropool Berlijn. Doris wil een Glanz worden, een dame die het maakt in het leven, desnoods via een man.

Maar de juiste aanbidder is moeilijk te vinden in het Babylon van de jaren 20. Doris observeert doelgericht en op een bijzonder originele manier, haar directe stijl en haar eerlijkheid zijn ontwapenend, komisch en charmant. Haar afrekening met het huwelijk, de rassenwaan, het literaire snobisme en de moraal van de rijken is scherp én grappig.

Freiko Calle

(Collectievormer Bibliotheek De Krook)