Twaalf boeken om naar uit te kijken - november 2022

25 oktober 2022

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

November van Thomas Olde Heuvelt (Boekerij)
(verschijnt 1/11/2022)

Welkom in Lock Haven, Washington, waar de gelukkigste straat van de Verenigde Staten zich bevindt. Als je door Bird Street zou wandelen, zou je zien dat het de bewoners voor de wind gaat, want er staan kasten van huizen. En als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Ze hebben succesvolle carrières, doen precies de dingen die ze altijd al wilden doen en ze zijn allemaal gezond. Je zou kunnen zeggen dat het de bewoners van Bird Street iets té goed gaat.

Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan.

Freikonovember1

Heb je ons eindelijk gevonden van Edgar Selge (Arbeiderspers)
(verschijnt 8/11/2022)

In deze autobiografische roman vertelt Edgar Selge over het leven van een gezin dat gevangenzit tussen burgerlijke pretenties, klassieke muziek en geweld. Centraal staat de complexe relatie tussen de twaalfjarige Edgar en zijn vader, Dr. Selge, een gevangenisdirecteur. Dr. Selge is een ouderwetse patriarch die over het gezin heerst met ijzeren vuist, maar die ook een gevoelige, artistieke kant heeft en regelmatig huisconcerten voor gevangenen geeft.

Margriete van Kathleen Vereecken (De Geus)
(verschijnt 8/11/2022)

Weinigen weten dat de beroemde broers van Eyck ook een schilderende zus hadden. Margriete vertelt het verhaal achter Het Lam Gods, een van ’s werelds meest iconische schilderijen, gezien door de ogen van een middeleeuwse vrouw.
Na de dood van haar ouders komt Margriete in het bruisende, ruwe Gent terecht. Terwijl haar oudere broers hun handen vol hebben met schilderen en huizen versieren voor wie rijk en machtig is, brengt zij haar dagen door in een klooster waar ze manuscripten verlucht.

De vrouw en de vogel van Isabel Sorente (Bruna)
(verschijnt 9/11/2022)

Wanneer de veertienjarige Vina van school wordt gestuurd, besluit haar moeder Elisabeth met haar naar de Elzas te vertrekken om bij haar oudoom, de 91-jarige Thomas, te logeren. Vina is meteen gefascineerd door de mysterieuze man, die een speciale band heeft met vogels. Tijdens zijn wandelingen in het bos naast zijn huis gaan zijn gedachten vaak terug naar de tijd dat hij en zijn broer net als de andere Malgré-Nous tegen hun wil gerekruteerd werden voor de Wehrmacht, nadat nazi-Duitsland de Elzas annexeerde.


In de schaduw van de berg
van Silvia Vasquez-Lavado (Ambo/Anthos)
(verschijnt 14/11/2022)

In de schaduw van de berg van Silvia Vasquez-Lavado is een nagelbijtend spannende memoir over je grenzen opzoeken en de helende kracht van de natuur.

Voor de lezers van John Krakauer en Cheryl Strayed. In de schaduw van de berg wordt verfilmd met Selena Gomez in de hoofdrol.

Meisje, 1983 van Linn Ullman (De Geus)
(verschijnt 15/11/2022)

Parijs, een winternacht in 1983. Het zestienjarige meisje dwaalt door onbekende straten. Ze heeft een papiertje bij zich

Freikonovember2

met het adres van de dertig jaar oudere fotograaf A. Hij zal van haar een foto maken die gepubliceerd wordt in een modeblad. Een meisje met lange oorbellen, schaars gekleed, kijkt in de camera.

Bijna veertig jaar later raakt het meisje op de foto, een nu drieënvijftigjarige Noorse schrijfster, in een depressie. Van haar periode in Parijs herinnert ze zich weinig. Terwijl haar eigen wereld en die om haar heen barsten vertoont, probeert de volwassen vrouw het jonge meisje te begrijpen dat ze ooit was.

Nummer twee van David Foenkinos (Borgerhoff & Lamberigts)
(verschijnt 15/11/2022)

Na het fenomenale succes van de Harry Potter-boeken, stemt auteur J.K. Rowling toe om haar geesteskind op het grote scherm te laten verschijnen. In 1999 begint de zoektocht naar een jongen die het gezicht van de kleine tovenaar met de ronde bril zal worden. Van honderden acteurs blijven er uiteindelijk twee kanshebbers over. Een van hen zal de rol nét niet te pakken krijgen, en voor altijd nummer twee zijn.

Everness van Jorge Luis Borges (HetMoet)
(verschijnt 22/11/2022)

Jorge Luis Borgess schreef na 1960 in totaal honderddertig prachtige sonnetten, waar hij – net als in zijn korte verhalen – spaarzaam was met de ruimte en elk woord zorgvuldig uitkoos. Voor Everness selecteerde en vertaalde Paul Claes de sonnetten al even scherp, waardoor de lezer Borges niet alleen als prozaschrijver, maar ook als meesterdichter leer kennen.


Rode sirenes
van Victoria Belim (Arbeiderspers)
(verschijnt 22/11/2022)

In 2014 keert Victoria terug naar Oekraïne om de verdwijning van haar oudoom Nikodim in de jaren dertig te onderzoeken. Wat gebeurde er met hem in ‘de bloedlanden’, waarom is er zo weinig bekend over zijn lot en waarom verbiedt haar grootmoeder Valentina haar het verleden te verstoren? In Poltava is de KGB misschien allang verdwenen, maar hun voormalige hoofdkwartier doet de lokale bevolking nog steeds huiveren.

Freikonovember3

Tasmanië van Paolo Giordano (De Bezige Bij)
(verschijnt 22/11/2022)

Tasmanië is een levendige, gevoelige roman die alleen geschreven had kunnen worden door Paolo Giordano. Met zijn empathische, scherpe blik op het leven van vandaag in al zijn facetten – geloof, wetenschap, klimaat, ouderschap, liefde – beschrijft hij hoe wij allemaal op zoek zijn naar een plek, een Tasmanië, waar nog een toekomst mogelijk is.

Bournville van Jonathan Coe (De Bezige Bij)
(verschijnt 24/11/2022)

In Bournville, een buitenwijk van Birmingham, viert een familie in 1945 Bevrijdingsdag. Terwijl Engeland probeert te begrijpen wat er is gebeurd tijdens de oorlog, volgen nog zes nationale festiviteiten: kroningen en voetbalfinales, een sprookjesachtig huwelijk en een koninklijke begrafenis.

Jonathan Coe beschrijft vijfenzeventig jaar vol sociale veranderingen, van de nostalgie van vlak na de oorlog tot James Bond en het coronavirus. Eén centrale vraag komt daarbij bovendrijven: hebben deze mijlpalen in de geschiedenis de familie – en het land – dichter bij elkaar gebracht of juist uit elkaar gedreven?

Pleegkind van Claire Keegan (Nieuw Amsterdam)
(verschijnt 29/11/2022)

Een klein meisje wordt naar pleegouders gestuurd op een boerderij op het platteland, ze weet niet waarom. In het huis van deze familie vindt ze een warmte en genegenheid die ze nooit eerder heeft meegemaakt, en onder hun hoede bloeit ze langzaam op. Maar dan ontdekt ze waarom haar ouders haar hebben weggestuurd en realiseert ze zich hoe kwetsbaar deze idylle is.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)