Twaalf boeken om naar uit te kijken - november 2023

3 november 2023

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

Even zijn wij samen meer van Het Lezerscollectief (Vrijdag)
(verschijnt 2/11/2023)

De kortverhalen en gedichten in Even zijn wij samen meer gaan op een of andere manier over de zoektocht naar verbinding: het vinden, het kwijtspelen en het gemis ervan. Teksten van onder anderen Annelies Verbeke, Bernhard Schlink, Diane Broeckhoven, Eric-Emmanuel Schmitt, Marieke Lucas Rijneveld, Paul Auster, Maartje Wortel, Chika Unigwe, Anjet Daanje en Tove Ditlevsen trekken je mee in het avontuur van de menselijke relaties.

Jij van Annelies Verbeke (De Geus)
(verschijnt 7/11/2023)

‘In elk van mijn verhalenbundels zit minstens

1 4 Freiko dec23

één verhaal vanuit tweede persoon enkelvoud. Jij.’ Een meesterproef van negen verhalen vanuit een uitzonderlijk vertelsperspectief. En van die negen zou u er acht al eerder gezien kunnen hebben in verschillende bundels. Het slotverhaal is nooit eerder gepubliceerd.

De theorie van 'de 1 of 2' van Ish Ait Hamou (Manteau)
(verschijnt 9/11/2023)

In De theorie van ‘de 1 of 2’ zoekt Ish Ait Hamou naar verklaringen en antwoorden op levensbepalende vragen. Via zijn persoonlijke ervaringen ontleedt hij de patronen die aan die benauwdheid en afgunst ten grondslag liggen: echo’s uit het verleden en gesloten deuren in het heden.

Baumgartner van Paul Auster (Bezige Bij)
(verschijnt 9/11/2023)

Sy Baumgartners leven is getekend door zijn diepe, blijvende liefde voor zijn vrouw Anna, die negen jaar eerder bij een zwemongeluk om het leven is gekomen. Baumgartner is inmiddels eenenzeventig jaar oud en gaat binnenkort met pensioen. Hij raakt in toenemende mate verstrikt in spiralen van herinneringen. Waarom onthouden we bepaalde momenten en vergeten we andere?

De kwetsbaren van Sigrid Nunez (Atlas Contact)
(verschijnt 9/11/2023)

Tijdens de eerste coronagolf probeert een eenzame vrouw in New York City grip te krijgen op het leven en op de vraag wat menselijkheid behelst. Ze vindt een onverwachte klik met een op drift geraakte Gen Z’er, en met een ijdele, energieke ara. Terwijl de ambulancesirenes op straat loeien schuilen de drie gelegenheidsvrienden in hun toevluchtsoord hoog boven de stad.
De kwetsbaren
onthult wat er gebeurt wanneer vreemdelingen bereid zijn om elkaar te begrijpen, en hoe eenvoudig naastenliefde de pijn van een ander kan verzachten.

De gast van B.A. Paris (Ambo/Anthos)
(verschijnt 10/11/2023)

5 8 Freiko dec23

Wanneer Iris en Gabriel terugkeren van vakantie wacht hun een nare verrassing: Laure, een vriendin van de twee, is in hun huis getrokken. Ze slaapt in hun bed, draagt de kleding van Iris en heeft zelfs de inrichting veranderd. Het blijkt dat ze haar echtgenoot heeft verlaten nadat hij een affaire had opgebiecht. Iris en Gabriel willen er zijn voor Laure, maar die gedraagt zich steeds vreemder. Haar aanwezigheid zet de verhoudingen op scherp en geheimen uit het verleden komen aan de oppervlakte. En dan wordt het breekpunt bereikt…

Ik kom hier nog op terug van Rob van Essen (Atlas Contact)
(verschijnt 14/11/2023)

Journalist Rob Hollander wordt door een oud-studiegenoot uitgenodigd langs te komen in Los Angeles. Daar biedt deze Icks hem de mogelijkheid fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd, en zorgt een hereniging met een aantal medestudenten ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?

Het vriendenloket van Roel Richelieu van Londersele (Poëziecentrum)
(verschijnt 15/11/2023)

De dichter brengt de gebreken van het individu in beeld met veel mededogen; die van de buitenwereld benadert hij met strenge wapens. Waar het individu soms faalt, is er toch altijd een meer van mogelijkheden. Er is plaats voor kleine mislukkingen én voor de danser. Bij nacht mag de dichter stekeblind zijn, bij dag moet hij op zoek gaan naar zichzelf en een mogelijke metgezel én alert zijn voor de miskleunen van de macht.

Bloedzang van Caro Van Thuyne (Koppernik)
(verschijnt 16/11/2023)

Zoekend en tastend baant Caro Van Thuyne zich een weg door nachtmerries en onmacht, door foto’s en spiegels, door sprookjes, mythes en scheppingsverhalen, door taal, pijn, woede en bevrijding. Met Bloedzang heeft ze in haar rijke en zintuiglijke stijl en met haar karakteristieke animisme het verzengende verhaal geschreven van een dochter die haar moeder wil bevrijden om ook zichzelf te kunnen bevrijden.

In één vloeiende beweging van Daniël Rovers (Wereldbibliotheek)
(verschijnt 16/11/2023)

De verteller is gefascineerd door volmaakt bewegen. Met bewondering kijkt hij naar sporters die laten zien wat hij zelf niet kan.

9 12 Freiko dec23

Achter dat verlangen naar perfectie gaat, ontdekt hij, melancholie schuil. Om neerslachtigheid de baas te blijven, helpt het om domweg baantjes in het zwembad te trekken. En op dansles is er geen andere tegenstander dan hijzelf. Schaamte en schroom moet hij overwinnen om lijf aan lijf met een onbekende vrouw door de zaal te zwieren. De aandrang om te stoppen is levensgroot, maar grenzen zijn alleen te overstijgen door vol te houden. Zo komt zelfoverwinning, het belangrijkste doel, binnen bereik.

Herscht 07769 van László Krasznahorkai (Wereldbibliotheek)
(verschijnt 23/11/2023)

In een stadje ergens in het oosten van Duitsland, met de omineuze naam Kana, strijken neonazi’s neer. De inwoners bekijken hen met angst en argwaan. Alleen Florian Herscht denkt iedereen te vriend te kunnen houden. Om iedereen te waarschuwen voor de naderende catastrofe, schrijft hij brieven aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, met als retouradres HERSCHT07769.
László Krasznahorkai sleurt de lezer mee in een maalstroom van verbeelding, melancholie, humor en ondoorgrondelijk sarcasme.

Als mens mislukt van Osamu Dazai (Cossee)
(verschijnt 30/11/2023)

Zonder vals sentiment beschrijft Osamu Dazai wat er gebeurt als depressie en angst zich meester maken van een mens. In buitengewoon krachtig proza beschrijft hij het tragische leven van Yozo, een leven van de vervreemding van een individu in een samenleving waarin hij zijn plaats niet vindt, met maar heel af en toe vluchtige momenten van verbintenis en genegenheid. Als mens mislukt toont op schitterende wijze de gevoelens van een neerslachtige generatie die opgroeit in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)