Twaalf boeken om naar uit te kijken - september 2022

26 augustus 2022

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.

De randen van Angelo Tijssens (Borgerhoff & Lamberigts)
(verschijnt 5/9/2022)

In zijn roman De randen toont scenarist en theatermaker Angelo Tijssens ons een kind dat wordt getekend door angst, een adolescent die zijn driften ontdekt en een man die geen liefde meer durft te vragen. In bezwerend proza laat Tijssens een heden zien dat wordt beheerst door een verleden. Daarmee schreef hij een overweldigend en ijzingwekkend debuut.

Zeven lege huizen van Samantha Schweblin (Meridiaan)
(verschijnt 6/9/2022)

Schweblin neemt nooit de verwachte weg, maar graaft onder de huid en onthult

12 boeken 9 1

ongemakkelijke waarheden over ons gevoel van thuis, van erbij horen, en van de broosheid van onze band met anderen. Zeven lege huizen is een toegangspoort tot een uiterst originele geest, en een katapult in Schweblins destabiliserende, opwindende literaire wereld; in de Spaanstalige wereld wordt Zeven lege huizen als een hedendaagse klassieker beschouwd.

De nachten van de pest van Orhan Pamuk (De Bezige Bij)
(verschijnt 8/9/2022)

In De nachten van de pest heeft de derde pestepidemie het fictieve Osmaanse eiland Minger bereikt en toont Orhan Pamuk niet alleen hoe de epidemie en quarantainemaatregelen de levens van de eilandbewoners verstoren, hij schrijft ook op onnavolgbare wijze over nationalisme, politiek en romantiek en over de eeuwige tegenstellingen tussen het Oosten en het Westen.

Lapvona van Ottessa Moshfegh (De Bezige Bij)
(verschijnt 8/9/2022)

Pastoor Barnabas dient niet alleen God, maar ook Villiam, de heer van het dorp. Samen proberen ze de dorpelingen te laten geloven dat ze het beste met hen voorhebben. In een jaar waarin het dorp al geteisterd wordt door droogte en hongersnood, besluiten ze het vertrouwen van de bewoners op wrede wijze op de proef te stellen. Maar wanneer het lot Marek, de mishandelde en vaak verwarde zoon van de dorpsherder, in de nabijheid van de familie van Heer Villiam brengt, komen nieuwe, duistere krachten vrij.

Lapvona is de verrassende, soms schokkende nieuwe roman van Ottessa Moshfegh, een van de interessantste stemmen van dit moment.


Het literatuurcongres
van César Aira (Koppernik)
(verschijnt 8/9/2022)

César is een schrijver die door de wereldwijde economische malaise in financieel zwaar weer verkeert, daarnaast is hij ook nog eens een vermaard wetenschapper die vastbesloten is om heerser van de wereld te worden. Tijdens een bezoek aan het strand lost hij intuïtief een eeuwenoud raadsel op, vindt een piratenschat en wordt een zeer rijk man. Toch blijft zijn droom van wereldheerschappij op de eerste plaats staan. Hij woont een literatuurcongres bij om dicht bij de wereldberoemde Mexicaanse auteur Carlos Fuentes te komen, met hulp van wiens kloon hij hoopt zijn leger naar de overwinning te leiden.

12 boeken 9 2

Het literatuurcongres, een doldrieste, komische sciencefictionfantasie, is het perfecte boek om César Aira, de meest absurdistische auteur van de eenentwintigste eeuw, te leren kennen.

Grijze bijen van Andrej Koerkov (Prometheus)
(verschijnt 9/9/2022)

In een klein dorp in de Donbas, in het grijze niemandsland tussen loyalisten en separatisten, woont de jong gepensioneerde bijenhouder Sergej Sergejitsj. Na drie jaar oorlog zijn hij en Pasjka, de grote plaaggeest van zijn kindertijd, als enigen in Mala Starohradivka achtergebleven.

Verstoken van enig menselijk contact, en onder een constante geweldsdreiging, voelt Sergej zich verantwoordelijk voor zijn bijen. Als de lente nadert verlaat hij met zijn bijen de ‘grijze zone’ om ze in alle rust van stuifmeel en nectar honing te laten maken. Zijn missie brengt hem in contact met strijders en burgers aan weerszijden van de gevechtslinies: loyalisten, separatisten, Russische bezetters en Krim-Tataren.

Jaargetijden van Bernard Dewulf (Atlas Contact)
(verschijnt 15/9/2022)

In Jaargetijden blijft Bernard Dewulf, net als in het met de Libris Literatuur Prijs bekroonde Kleine dagen en net als in Late dagen, dicht bij huis. Opnieuw neemt hij ons mee naar de intieme wereld rondom zijn eettafel, stamtafel en bureau, en geeft hij het ogenschijnlijk onopvallende de volle aandacht. De schrijver is ouder geworden, de kinderen gaan het huis uit, de nachten zijn vaak lang en slapeloos. Dewulf probeert zich tot dit alles te verhouden en kijkt in deze bundel vaak terug, maar even zo vaak vooruit; in ‘Jaargetijden’ is de dood nooit ver weg. Dit alles maakt het afsluitende deel in de Dagen-reeks tot een melancholisch, verstild en poëtisch boek waarin Bernard Dewulf opnieuw laat zien dat hij over een uniek talent beschikte.

De laatste man van Elizabeth Gilbert (Cargo)
(verschijnt 20/9/2022)

Elizabeth Gilbert neemt op de haar kenmerkende wijze, vol energie en humor, de lezer mee in het avontuurlijke leven van een hopeloos gecompliceerde man: een visionair, een narcist, een briljante maar ook gemankeerde held van deze tijd.


Ghost Lover
van Lisa Taddeo (Nijgh & Van Ditmar)
(verschijnt 20/9/2022)

In deze negen verhalen roept Lisa Taddeo de koorts die obsessie is op, en de blindheid van de liefde, de manie van rouw om verlies. Het onontkoombare proza dat we inmiddels van Taddeo kennen, maakt dat je het niet waagt weg te kijken van Ghost Lover.

Swansdale van P.F. Thomése (Prometheus)
(verschijnt 22/9/2022)

Swansdale speelt zich af in het gelijknamige Engelse plaatsje en is het verhaal van twee gebroken gezinnen, de Dalbergs en de Bergdahls, het ene wat meer gebroken dan het andere.

12 boeken 9 3

In het bijzonder is Swansdale het prille liefdesverhaal van de bijna-wees Elsa en de mysterieuze jongen Percy. Zij heeft haar moeder nooit gekend; hij tast in het duister over zijn vader. Ze zijn als broer en zus van dode, door henzelf tot leven gefantaseerde ouders. Intussen zitten ze ieder voor zich opgesloten in een gezin waar ze het niet uithouden.

Hildeke van Lieve Joris (Atlas Contact)
(verschijnt 27/9/2022)

Nadat zij in Terug naar Neerpelt schreef over haar bewonderde en verguisde broer Fonny, duikt Lieve Joris in Hildeke opnieuw in haar familiegeschiedenis. Door de toenemende zorg voor haar ouders wordt ze teruggezogen naar het Vlaanderen van haar jonge jaren: de moeder die ze te weinig kende, de weerbarstige vader die vooral oog had voor zijn verloren zoon. En dan is er Hildeke, die downsyndroom heeft en na de dood van haar ouders onder de hoede komt van haar broers en zussen.

voor wie de tijd verstrijkt van Miriam Van hee (De Bezige Bij)
(verschijnt 29/9/2022)

voor wie de tijd verstrijkt is Van hee’s negende bundel en nog steeds en opnieuw weet ze de lezer te laten samenvallen met de wereld die ze beschrijft: ‘je bent stil in het bos als je paddenstoelen zoekt, je hoort het liedje van de vinken, een onbetrouwbare wind speelt in de kastanjebomen’.

In heldere ritmische zinnen deelt Miriam Van hee alledaagse observaties, en ze weet door haar woordkeus en verdeling van de dichtregels een grotere waarheid aan het licht te brengen.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)