Twaalf boeken om naar uit te kijken - september 2023

22 augustus 2023

Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


Tussen werelden van Juli Zeh en Simon Urban (Ambo/Anthos)
(verschijnt 29/8/2023)

Tussen werelden is een unieke, actuele en confronterende roman van twee grote stemmen in de Duitse literatuur Juli Zeh en Simon Urban die samen de tijdsgeest genadeloos weten te vatten.
Twintig jaar zijn er verstreken sinds hun laatste ontmoeting wanneer Stefan en Theresa elkaar per toeval zien in Hamburg. Hun eerste reünie eindigt in een ramp. Als studenten waren ze hecht, nu hebben ze nauwelijks nog iets gemeen.

Charlatan van Zadie Smith (Prometheus)
(verschijnt 5/9/2023)

Engeland in de negentiende eeuw. Eliza

1 4 freiko september

Touchet is de Schotse huishoudster – en aangetrouwde nicht – van William Ainsworth, een schrijver wiens roem tanende is en met wie ze al dertig jaar door het leven gaat. Eliza is een vrouw met tal van interesses: literatuur, slavernij, klasse, haar neef, zijn vrouwen, dit leven en het volgende. Maar ze is ook sceptisch. Ze verdenkt haar neef ervan geen talent te hebben; zijn succesvolle vriend, Charles Dickens, dat hij een pestkop en een moralist is; en dat Engeland een land van valse schijn is, waarin niets is wat het lijkt.

Glorie en heerlijkheid van Erwin Mortier (Bezige Bij)
(verschijnt 7/9/2023)

In Glorie en Heerlijkheid trekt Erwin Mortier alle registers open om te tonen wat het korte verhaal voor hem is: een literaire speeltuin die hij bezoekt tijdens het schrijven aan ander werk, een laboratorium waarin alles mogelijk is en niets te gek.

Het huwelijk van Jan en Sofie van Herman Brusselmans (Prometheus)
(verschijnt 13/9/2023)

Jan en Sofie ontmoeten elkaar dankzij het toeval en het lot. De vonk slaat over. Ze zijn allebei jong, knap, cynisch en hebben groene ogen. De toestand in de onverklaarbare wereld lijkt ver van hen af te staan, al zijn ze zich bewust van het schisma tussen Oost en West.
De liefde is net groot genoeg om hen te laten trouwen. Sofie wordt op de koop toe zwanger. Hoe zal het hen met z’n drieën verder vergaan?


Nirwana van Tommy Wieringa (Bezige Bij)
(verschijnt 19/9/2023)

De langverwachte nieuwe roman van Tommy Wieringa. De geschiedenis van een grootvader in de Tweede Wereldoorlog en de olie-industrie bepaalt het heden van een kleinzoon: samen vertellen ze het verhaal van een eeuw waarin het wereldvuur oplaaide als nooit tevoren.

De samoerai van Bavo Dhooge (Horizon)
(verschijnt 20/9/2023)

Chris Coene is bijna vijftig en heeft steeds meer kwaaltjes. Geen goede reclame voor een bodyguard. Maar Chris is dan ook geen gewone lijfwacht: filosofisch, onthecht en alleen gaat hij door het leven. Wanneer model Britt De Bie bedreigd wordt, moet Chris haar

5 8 freiko september

beschermen. Britt is niet alleen de ex van een Gentse zakenman, maar ook een oude vlam van Chris. Zal hij weer voor haar charmes vallen? Ondertussen probeert de bodyguard zijn wonden te verbergen...

Georges van Koen Peeters (Bezige Bij)
(verschijnt 21/9/2023)

In Oostende ontmoet een postbeambte een wereldberoemd schrijver. In Leuven kruisen zich in het stadspark de paden van een geniale sterrenkundige en een jonge vrouw. Na decennia zonder contact treffen twee gewezen vrienden elkaar in Georgië. En een door bloedige visioenen geteisterde schilder ziet een kompaan afglijden in terreur. Een warmhartige roman vol toeval, historie en kunst.

Tosca van Maud Vanhauwaert (Das Mag)
(verschijnt 22/9/2023)

Een poëtisch romandebuut vol onderhuidse spanning over twee vrouwen die verstrengeld raken in een toxische relatie, waarbij de grens tussen feit en fictie flou wordt en waarin steeds twijfelachtiger wordt wie wie parasiteert. Een even zinderend als poëtisch kat-en-muisspel.


North Woods van Daniel Mason (Hollands Diep)
(verschijnt 26/9/2023)

Een aangrijpende roman over een vrijstaand huis in de bossen van New England, verteld aan de hand van de levens van hen die er in de loop der eeuwen hebben gewoond - een gedurfd, meeslepend verhaal over herinneringen en noodlot.

Ik ken een berg die op me wacht van Sholeh Rezazadeh (Ambo/Anthos)
(verschijnt 26/9/2023)

In haar tweede roman vertelt Sholeh Rezazadeh over de veertigjarige Alma die op een dag in haar eentje naar Iran reist en zich aansluit bij een nomadenvolk. De nomaden

9 12 freiko september

leven bij de dag en eten wat de seizoenen te bieden hebben. Maar ze worden in hun voortbestaan bedreigd. Door de klimaatverandering wordt het steeds droger, en steeds meer jonge nomaden willen in de stad leven.

Voornamelijk vrouwen van Connie Palmen (Prometheus)
(verschijnt 26/9/2023)

Haar hele lezende leven al is Connie Palmen gebiologeerd door vrouwelijk kunstenaarschap. In Voornamelijk vrouwen beschrijft ze hen: vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Patricia Highsmith en Jane Bowles, die ieder op hun eigen wijze de grenzen van de heersende moraal en hun sekse overschreden. Een literaire lofzang op vrouwelijke scheppende kracht en autonomie.

Voor jou altijd alles van Ingmar Heytze (Podium)
(verschijnt 28/9/2023)

Van Ingmar Heytze verscheen in 2016 Voor de liefste onbekende, met zijn verzamelde gedichten tot dan toe. Zeven jaar later is het hoog tijd voor een update.
In Voor jou altijd alles staan voor het eerst Heytzes tien belangrijkste bundels bij elkaar, van De allesvrezer uit 1997 tot en met Met wat geluk uit 2022.

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)