Verslag - Elvis Peeters & Wilderman 'Wie is MIGUEL HERNÁNDEZ?'

20 mei 2022

Donderdag 19 mei woonden enkele stadslezers de voorstelling 'Wie is MIGUEL HERNÁNDEZ?' bij. Elvis Peeters en zijn kompanen brachten het verhaal van de passies en het engagement van de dichter Miguel Hernández, doorweven met poëzie en liederen gebaseerd op zijn gedichten.

Iedereen kent Federico García Lorca, een van de grootste Spaanse dichters van de vorige eeuw. Enkel de Spanjaarden kennen zijn jongere tijdgenoot Miguel Hernández (1910-1942) die een niet minder artistiek, geëngageerd en tragisch leven had. Miguel was de zoon van een geitenhoeder, werd dichter, streed in de Spaanse Burgeroorlog tegen Franco, kreeg de doodstraf en stierf uiteindelijk in de gevangenis, nauwelijks 32 jaar oud. Hij liet een vrouw en een zoontje van drie achter, nadat een eerste kind in de wieg was gestorven. Het het bekend geworden Wiegeliedje van de ui schreef hij voor zijn zoontje nadat zijn vrouw hem had verteld dat een ui het enige was wat ze voor het kindje aan voedsel had.

De ui is ijzelarm en gesloten.
IJzel van jouw dagen
en mijn nachten.
Honger en ui,
zwart ijs en ijzelgroot en rond.

Miguel schreef ontroerende liefdesgedichten maar ook harde aanklachten tegen onrechtvaardigheid en diepe waarheden over het bestaan. Ondanks zijn korte leven liet hij een belangwekkend oeuvre na. Hoewel de gedichten van Hernández in de Spaanstalige wereld na zijn dood zijn blijven leven, is hij in ons taalgebied nauwelijks gekend of vertaald. Elvis Peeters wilde daar graag verandering in brengen. Voor Peeters is zijn poëzie prachtig en razend actueel. Daarom vertaalde hij een tachtigtal van zijn gedichten in de bundel Liederen en gezangen van afwezigheid en toert hij samen met zijn band Wilderman rond met het literair concert 'Wie is Miguel Hernández?'.

Voor deze voorstelling putten Peeters en Wilderman (Chris Carlier, Koen van Roy en Toon van Dionant) uit leven en werk van deze intrigerende jonge dichter. Chris Carlier zette een aantal gedichten op muziek. De eenzaamheid van Miguel Hernández in de gevangenis vertoont parallellen met sommige dagen uit de lockdown, waardoor dit een verrassend actuele voorstelling werd, al leven wij niet in een burgeroorlog.

Elvis Peeters op een podium aan het werk zien is en feest. De poëzie van Hernández is Elvis Peeters op het lijf geschreven. Liederen en gedichten in de muzikale nummers worden aaneengeregen door korte biografische info en historische situering. De grafische ondersteuning van een deel van de teksten was zeker welkom. De combinatie van de muzikale gedrevenheid van Wilderman en de gekozen poëzie van Hernández maakte er een prachtig en beklijvend optreden van dat zowel muziek- als literatuurliefhebbers kon begeesteren. Elvis Peeters en Wilderman slaagden er in dit muzikale feest wonderwel in de relevantie van het werk van deze Spaanse cultpoëet aan te tonen.

Tine Englebert