Vlaanderenleestdag - Silent reading & literaire verrassingen

18 april 2023

Met een boekje in een historisch hoekje.
Zien lezen, doet lezen. Dat is het opzet van de allereerste Vlaanderenleestdag. In Gent vieren we deze nieuwe boekenfeestdag met een ‘silent reading’ op de Bijlokesite. Kom langs, vlij je met een boek op een dekentje in het gras tussen de Kunstenbibliotheek en het STAM en geniet van samen in stilte lezen. Laat je daarna verrassen door Ampersand met poëzie van Dominique De Groen, Mustafa Stitou of Astrid Haerens of luister naar een waargebeurd Relaas verhaal, gebracht door iemand die het zelf heeft meegemaakt. En meesterverteller Hilde Rogge vertelt voor kinderen!

Op zondag 23 april 2023 vindt de allereerste editie plaats van Vlaanderenleestdag. Niet toevallig wordt Vlaanderenleestdag georganiseerd op Wereldboekendag, de Internationale dag van het boek.

Gent Leest nodigt iedereen uit voor een ‘silent reading’ op de Bijlokesite. Neem je favoriete boek, een dekentje of een kussentje mee en installeer je op het gras tussen het STAM en de Kunstenbibliotheek. Samen lezen we in stilte. Geen boek bij? We zorgen voor een selectie in het thema van de Erfgoeddag Beestig!

Daarnaast laten we ons verrassen door de poëzie en verhalen van Ampersand door de Fonkelkoptelefoons.
Vanaf 14u verwelkomt Ampersand jullie literair in het thema van de Erfgoeddag Beestig! met dichter Mustafa Stitou en Relaas. Met Waar is het lam? verrichtte Mustafa Stitou een indringend onderzoek naar de betekenis van het offer. Zijn vijfde dichtbundel is een intrigerende verzameling gedichten waarin het persoonlijke en politieke, droom en werkelijkheid, vrees en verlangen continu op elkaar ingrijpen.
Relaas brengt ons in hogere sferen met een waargebeurd verhaal, verteld door iemand die het zelf meemaakte. Speciaal voor deze literaire middag gaan ze op zoek naar een verhaal met een beestig kantje.

Programma:

14u: Samen Lezen
14u30: Vertellen voor kinderen door Hilde Rogge
15u: Astrid Haerens met Oerhert
15u30: een waargebeurd beestenverhaal van Relaas
16u: Mustafa Stitou met Waar is het lam?
16u30: Dominique De Groen met Slangen
Doorlopend Silent Reading.

De Vlaanderenleestdag te Gent is een samenwerking van Gent Leest, Bibliotheek De Krook, Kunstenbibliotheek en Ampersand.

Praktisch
Zondag 23 april, 14-17u: Bijlokesite (grasveld tussen Stam en Kunstenbibliotheek)
Gratis toegankelijk.