Greet Nachtegaele
Leestip van Greet Nachtegaele
De wereld is een boek ...

Het oude Griekenland weer aktueel

7 januari 2024

Een krachttoer, een ongelooflijk, degelijk gedocumenteerd verhaal in een stijl de oude teksten waardig. De ene volzin volgt de andere op, de ene veldslag de andere. Alkibiades is de vleesgeworden democratie. Het boek staat vol bedenkingen over die term en hoe die staatsvorm langzaam maar zeker zijn einde nadert en ondergaat. Heel veel gebeurtenissen en bedenkingen zijn te vergelijken met de democratie van vandaag en komen heel actueel over.

De volzinnen, de trucjes uit de redenaarsdoos, de perfecte opbouw van redevoeringen … Dit in combinatie met de grandioze taal en de gedachtegang van toen maken van het boek een historische kanjer die inslaat. Veel gevoelens zijn er niet, behalve dan van zijn tweede vrouw, Timandra uit Hykkara, een prostitué uit Athene die met hem optrekt en die oprecht van hem en hun kind Laïs houdt. Zij kijkt op naar Alkibiades: hij is een van de weinige mannen die een vrouw au sérieux neemt, hij en Socrates.

Het boek bevat meer dan 150 bladzijden noten en wetenschappelijke referenties. Dat alleen al vraagt jaren opzoekingswerk.

Een boek om in bewondering voor te staan.

Synopsis

Het leven en werk van de Atheense politicus en generaal Alkibiades (450-404 v. Chr.).

Greet Nachtegaele
Leestip van Greet Nachtegaele
De wereld is een boek ...

Alkibiades : roman
Titel:
Alkibiades : roman
Auteur:
Ilja Leonard Pfeijffer
# pagina's:
943 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029549868
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Griekenland ; oudheid, Democratie
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips