Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

Booktunes. The Sound of Surprise

15 november 2021

'In Jazz kun je eindeloos ronddwalen. Jazz heeft ook altijd veel invloeden opgeslorpt en verwerkt, van bleus over rock 'n roll, van hedendaagse klassieke muziek tot opera-aria's. Het is een wereld op zich, sterk verbonden met de maatschappij en de Afro-Amerikaanse cultuur. Vanuit die cultuur veroverde deze muziek de hele wereld en werd jazz een universele taal.' (p5)

Verwacht van 'All That Jazz' van jazzkenner en journalist Karel Van Keymeulen geen geijkt overzicht, geen chronologische bespreking van songs en stijlen. 'All That Jazz' is ronddwalen in de wereld van jazz, the sound of surprise.

Karel van Keymeulen selecteerde vijftig iconische jazznummers en bracht ze samen mood per mood. Vijf moods: drive, swing, spirit, blue note, blues, suspense, heartbeat, surprise. Vijf moods die samen met freedom de kern, het wezen, het karakter van de jazz vormen. Vrijheid, de roep om freedom, de rode draad doorheen all that jazz.

Song per song vertelt Karel Van Keymeulen wat je hoort, hoe het ontstond, maar ook wat over de muzikant, zijn leven, zijn stijl, zijn prestaties, geeft je faitdivers en daar bovenop nog meer van dezelfde artiest en van een anderen spelend in dezelfde sfeer, in dezelfde mood van de song.

In 'All That Jazz' kan je eindeloos ronddwalen, maak je een meeslepende reis vol bewondering, vol verwondering, langs klassieke songs en verrassende melodieën, oud en nieuw, muziek zich telkens vernieuwend, improviserend grenzen aftastend, doorbrekend, vol hartstocht het ritme uitdagend. All that jazz, a sound of surprise.

"Een beetje jazzy in het leven staan kan trouwens geen kwaad. Met een open geest improviserend door het leven gaan nu onze wereld op stelten staat, kan wonderen doen. (All that) Jazz we can.", besluit Chantal Pattyn, netmanager van Klara, haar voorwoord bij dit boek. Klara publiceerde (samen met uitgever Borgerhoff & Lambrigts) niet alleen dit boek, maar er ontstond ook nog een interessante podcast met Koen Van Keymeulen en Tine De Donder, speaking of all the moods of 'All that Jazz'.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

All that jazz : 50 iconische jazznummers voor alle moods
Titel:
All that jazz : 50 iconische jazznummers voor alle moods
Auteur:
Karel Van Keymeulen
# pagina's:
225 p. : ill.
Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN:
9789463932455
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jazz