Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

De sensualiteit spat van de dikwijls paginavullende platen die de gedachten van Anaïs vertalen. Om zich te kunnen ontplooien en te zijn wie ze echt wil zijn vaart zij op een zee van leugens.

25 mei 2022

Anaïs Nin, het was een onbekende voor mij. Na het lezen van de beeldroman waar zij zo prachtig en ragfijn in beeld wordt gebracht was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Zij was een Frans-Cubaanse schrijfster die voornamelijk bekend werd door haar dagboeken die een periode van 40 jaar beslaan beginnend op haar twaalfde. Ik schrijf ragfijn omdat zij en ook alle andere personages in deze biografische graphic novel heel sierlijk in prachtig zachte potloodlijnen zijn weergegeven. Het oogt allemaal leuk, mooi en lief maar tegelijkertijd verweeft Bischoff ook fijn een haast onomkeerbaar feit een serieuze mokerslag die je toch naar adem laat happen. Ik ben blij dat ik de beeldroman onbevangen heb kunnen lezen en pas nadien wat opzoekwerk gedaan heb. Geboren in Frankrijk, verhuisde ze met haar moeder naar New York waar haar vader een bekend pianist uit het kleine gezin verdween. In 1923 trouwde ze met de bankier Hugh Parker Guiler en verhuisden ze terug naar Parijs. Het is daar dat de roman start, het moment in haar leven dat zij muurvast zat en haar passionele gevoelens nauwelijks de baas kan. Het wordt de weergave van een ontvoogdingsstrijd van een passionele vrouw. zij tracht zich, alhoewel haar man het beste met haar voorheeft aan die grijze levensduur te onttrekken door in haar dagboek te schrijven. Eigenlijk twee dagboeken, een die mag gezien worden en een geheim waar haar hartstocht flink oplaait. De enige uitlaatklep die ze heeft zijn de Spaanse danslessen die ze volgt, nu niet meteen het beste om haar passies te temperen. Ook haar dansleraar kan nauwelijks weerstaan aan haar sensualiteit. Wanneer zij door haar man wordt voorgesteld aan de vrijgevochten Amerikaanse auteur Henry Miller barst ze open. Zij raakt gefascineerd door de psychoanalyse. Daar ontdekt haar behaagzieke natuur en overschrijdt de grenzen van het betamelijke. 
Léonie Bischoff (Genève, 1981) vertaalt dit op een geraffineerde wijze in haar potloodtekeningen in hoofdkleuren rood, groen en blauw met zwarte accentlijnen. Een prachtige zachte voorstelling van de personages in schril contrast met de laakbare houding van sommigen. De sensualiteit spat van de dikwijls pagina vullende platen die de gedachten van Anaïs vertalen. Om zich te kunnen ontplooien en te zijn wie ze echt wil zijn vaart zij op een zee van leugens. Jan Stevens, redacteur boekensite.gent

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Anaïs Nin : op een zee van leugens
Titel:
Anaïs Nin : op een zee van leugens
Auteur:
Léonie Bischoff
# pagina's:
190 p. : ill.
Uitgeverij:
Casterman
ISBN:
9789030377337
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Schrijvers

Gerelateerde leestips