Lies De Kimpe
Leestip van Lies De Kimpe

De kwetsbare kunstenaarsziel ontbloot

31 januari 2020

"Wanneer is een mislukking de moeite om voor te sterven? Eigenlijk wil ik vragen: wanneer wordt een fout groter dan het leven, of zo allesomvattend groot dat het leven zelf mislukking wordt? Waar loopt de naad tussen maker en werk? "

Charlotte Van den Broeck, die we kennen we als schrijfster van de dichtbundels Kameleon en Nachtroer, debuteerde in 2019 met haar eerste prozawerk Waagstukken. In dit boek reist Van den Broeck dertien architecten achterna waarvan beweerd wordt dat ze zelfmoord pleegden in of omwille van hun eigen creaties. Waar mogelijk gaat Van den Broeck oog in oog staan met de fatale bouwwerken, en gaat ze op zoek naar informatie over de ware toedracht van het noodlot van deze dertien gekwelde individuen.

Zelfs voor wie weinig tot geen interesse heeft in architectuur, is Waagstukken een razend interessant werk (zo blijkt uit persoonlijke ervaring). Als je er als schrijver in slaagt om je eigen passie over te brengen op de lezer, dan heb je een bijzonder talent. Het spat van de pagina's af dat Van den Broeck volledig in beslag werd genomen door haar onderwerp en met dit boek haar persoonlijke waagstuk op papier heeft trachten te zetten. De vraagstukken die de architecten hebben gekweld, houden ook haar wakker, en de bespiegelingen over het schrijver- en kunstenaarschap die hieruit voortvloeien zijn heerlijk om te lezen. Is het erger om grandioos te falen, of om middelmatig te zijn? Hoe lang kan je mislukken voor je doorzettingsvermogen verandert in dwaasheid? En is het het oordeel van het publiek, of zelfveroordeling die de kunstenaar uiteindelijk fataal wordt? De eloquent uitgeschreven antwoorden op deze vragen zetten aan tot denken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mijn eigen exemplaar vol met gemarkeerde passages staat. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat ik dit boek nog vaak terug uit mijn boekenkast zal trekken.

Synopsis

Het verhaal achter dertien gebouwen en levensbeschrijvingen van de dertien betrokken architecten, van wie verschillende zelfmoord pleegden.

Lies De Kimpe
Leestip van Lies De Kimpe

Waagstukken
Titel:
Waagstukken
Auteur:
Charlotte Broeck
# pagina's:
288 p. : ill.
Genre:
Waargebeurd
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029539661
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Architectuur
Sfeer:
Intens,
Tragisch

Gerelateerde leestips