Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Inktlijnen die knallen als zwepen

30 maart 2020

De Engelse tekenaar en illustrator Aubrey Beardsley (1872-1898) schokte en verrukte het laat-Victoriaanse Londen met zijn zwierige zwart-wit tekeningen. Hij verkende het erotische en het elegante, het humoristische en groteske en won doorheen de jaren bewonderaars over de hele wereld met zijn kenmerkende stijl. Tate Britain in Londen wou het talent van deze vroeg gestorven decadente kunstenaar eren in een overzichtstentoonstelling van 4 maart tot en met 25 mei 2020. Echter, door de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus werd deze expo vroegtijdig gesloten. Een impressie van de tentoonstelling vind je hier.

Aubrey Beardsley, het standaardwerk van Brian Reade, maakt veel goed nu de tentoonstelling dicht is. Deze fantastische Engelstalige monografie, heruitgegeven in 1987, laat het werk van Beardsley volledig tot haar recht komen. Behalve een inleidend essay over leven en werk bevat het boek 494 zwart-wit illustraties en 8 kleurillustraties, alle goed gedocumenteerd.

Het boek behandelt Beardsley's intense en productieve carrière die werd afgebroken door zijn vroegtijdige dood door tuberculose op 25-jarige leeftijd. Beardsley werd al in 1892 bij het publiek bekend. Hij verbeeldde de geest van het decadente tijdperk in ontelbare intense sensuele tekeningen, onder meer in zijn beroemde illustraties voor Le Morte d’Arthur (1892), Salome (1894) van Oscar Wilde en Lysistrata (1896). Het in 1894 verschenen eerste nummer van The Yellow Book maakte hem beroemd en berucht. Niet de teksten erin, maar zijn omslag en tekeningen erin riepen bijval en verontwaardiging op.

De talrijke afbeeldingen in het boek – van luie naakten, grijzende engelen tot de volle maan met het gezicht van Oscar Wilde – getuigen van Beardley’s volmaakte talent. Als alles goed gaat, verhuist de overzichtstentoonstelling Aubrey Beardsley naar Parijs en opent er op 13 oktober 2020 (tot 10 januari 2021) in Musée d’Orsay. Deze monografie over de kunstenaar die zichzelf omschreef als "quite mad and a little indecent" kan daarop een ideale inleiding zijn.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Aubrey Beardsley
Titel:
Aubrey Beardsley
Auteur:
Brian Reade
# pagina's:
372 p.: ill.
Uitgeverij:
Antique Collectors' Club
ISBN:
1-85149-048-5
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Beardsley, Aubrey
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips