Dirk Bonte
Leestip van Dirk Bonte
Overal staan of liggen er boeken, in alle kasten en in sommige jassen.

Autobiografie in twee delen

28 mei 2024

In dit boek lees je de onwaarschijnlijke levensloop van de kinderboekenschrijver Roald Dahl. Boy gaat over zijn kinder-en schooltijd en begint in 1916 en vervolgens heb je het tweede deel Solo, dat begin jaren dertig start en eindigt in 1941. Zijn ouders kwamen uit Noorwegen. Omdat, volgens zijn vader, de scholen in Engeland uitstekend waren zond hij de jongen over zee. In die kostscholen beschrijft hij zijn wedervaren waar begin de jaren twintig de lijfstraffen nog altijd hardhandig en willekeurig werden toegepaste en pas eind jaren negentig definitief afgeschaft werden.

Na zij studies belandt hij bij een groot bedrijf, nl. Shell die hem naar Afrika stuurt om allerlei olieproducten te gaan verkopen. De Duitsers beginnen intussen hun oorlog en hij meldt zich aan. Zonder enige ervaring beland hij bij een Squadron vliegers die de Moffen moeten verjagen ergens in Griekenland. Hoeveel geluk kun je hebben om deze periode van luchtgevechten te overleven. Op een bepaald moment moet hij de lucht in om op verkenning te gaan naar een afgelegen vliegveld. De Duitsers hebben hun plek ontdekt en voelen zich daar nu onveilig voor hun handvol Hurricane's. Daar geland ontmoet hij toevallig een Jood, gevlucht voor de Duitsers. Toen hem de vraag werd gesteld waar hij nu uiteindelijk zal belanden, zei de man: dit is nu mijn land. Een uitspraak die tot op vandaag nog altijd voor conflicten zorgt.

Een prachtig boek om lezen en sporadisch zijn er ook enkele kleine foto's te bewonderen over de plaatsen die hij bezocht heeft. Het grote letterformaat heeft ook zo zijn voordelen.

Synopsis

Roald Dahl baseerde dit boek op zijn leven van 1916 tot 1941. Tijdens die periode was hij onder andere proefpersoon van chocoladerepen, werkte hij in Oost-Afrika en vloog hij gevechtsvliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dirk Bonte
Leestip van Dirk Bonte
Overal staan of liggen er boeken, in alle kasten en in sommige jassen.

Autobiografie : Boy & Solo 1916-1941
Titel:
Autobiografie : Boy & Solo 1916-1941
Auteur:
Roald Dahl
# pagina's:
384 p. : ill.
Uitgeverij:
De Fontein
ISBN:
9789026139437
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips