Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Familiedrama en generatiekloven: een ware thriller!

21 juli 2020

In zijn debuutroman Bonita Avenue schetst Peter Buwalda een tijdsbeeld over botsende generaties, dat escaleert in een familiedrama.

Siem Sigerius is de rector van de universiteit van Twente en oud-judoka. Zijn stiefdochter Joni heeft samen met haar vriend Aaron een pornowebsite opgezet met haarzelf in de hoofdrol. Op het moment van de vuurwerkramp in Enschede (2000) ontdekt Siem haar geheime activiteiten. Siem wordt gevraagd om minister van Onderwijs te worden. Tegelijkertijd komt ook Wilbert, zijn zoon uit een vorig huwelijk, vrij uit de gevangenis. Hij probeert Siem te chanteren. Dit leidt tot een dramatische plot.

Buwalda onthult al in de eerste hoofdstukken wat er in de komende vijfhonderd bladzijden staat te gebeuren. Maar dit betekent niet dat er geen spanning in het verhaal zit, wel integendeel! Het knappe van deze structuur is dat je net als in de roman als geheel, eigenlijk in iedere scène weet wat er te gebeuren staat, maar Buwalda je tóch nog verrast. Tot op het einde.

De auteur switcht constant tussen heden en verleden, van chronologie heeft hij geen kaas gegeten. Gecompliceerd, maar het is voor de lezer zeker nog te volgen. Hij verweeft daarbij uitgebreide flashbacks in het verhaal met afwisselend Siem, Aaron en Joni als verteller. Het is niet altijd vanaf de eerste regel van elk hoofdstuk duidelijk wie van de drie hoofdpersonages aan het woord is. Joni vertelt haar verhaal in de eerste persoon, in het geval van Aaron en Siem is dit in de derde persoon.

Er wordt een zeer beeldend en gedetailleerd taalgebruik gehanteerd, met prachtige metaforen. Maar het is een taal die nooit bombastisch aanvoelt omdat ze perfect past bij het heftige familiedrama.

De titel: Bonita Avenue is de straat in Berkely, Californië, waar het gezin Sigerius tijdens zijn gelukkigste periode woonde. Nog voor het vuurwerk in Enschede (letterlijk én figuurlijk) tot ontploffing kwam ...

Het boek kreeg nominaties voor de Libris Literatuur Prijs 2011, de NS Publieksprijs 2011 en tevens de 25ste AKO Literatuurprijs en de Academica Debutantenprijs voor hetzelfde jaar . Op 30 oktober 2011 won hij ook de Selexyz Debuutprijs. Hij kreeg bovendien de Anton Wachterprijs voor de beste debuutroman in 2012. Het boek is ondertussen ook al in verschillende talen gepubliceerd.

Synopsis

Enschede, 2000. Joni Sigerius is de dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit. Ze drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze liever verborgen houdt voor haar vader. Tijdens het jaar van de vuurwerkramp explodeert ook in het gezin de boel. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, ook komt de zoon van Sigerius vrij uit de gevangenis van Scheveningen. Acht jaar later, wanneer Joni miljoenen verdient in Los Angeles, verneemt Aaron wat er zich werkelijk heeft afgespeeld.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Bonita Avenue : roman
Titel:
Bonita Avenue : roman
Auteur:
Peter Buwalda
# pagina's:
542 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403137100
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Generatieconflict

Gerelateerde leestips