Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Schrijnende verhalen over ballingschap en heimwee

9 juni 2020

Brieven in de nacht is een bijzondere roman over eenzame en ontheemde mensen op de vlucht voor het verleden, voor verdriet of voor de gevolgen van hun eigen daden. De roman bundelt vijf brieven van verschillende mensen. De brieven werden nooit verzonden en nooit ontvangen; zij zijn aan elkaar geketend zoals de schakels van een ketting. De vijf briefschrijvers hebben onderling geen enkele band hoewel elk de brief van een van de anderen vindt en zo een inkijk krijgt in diens verhaal. Het vertelperspectief is erg intrigerend.

Veel briefschrijvers hadden geen makkelijke voorgeschiedenis. Hoda Barakat neemt de lezer mee naar een wereld van ballingschap en heimwee. Een gekwelde man werd als jongen door zijn moeder op de trein naar de hoofdstad gezet omdat ze hem wou laten doorstuderen. De tweede briefschrijfster is een vrouw op leeftijd. Zij is eenzaam, maar ervaart dit als een luxe; zij wacht op een oude geliefde. De man die de derde brief schreef, werd van kinds af aan door zijn vader geslagen om hem te sterken. De vierde brief is geschreven door een jonge vrouw. Zij werd op haar veertiende uitgehuwelijkt en nadat ze besloot te scheiden werd ze door haar familie verbannen. De vijfde briefschrijver werd door zijn vader verstoten vanwege zijn liefde voor mannen.

Brieven in de nacht is uiterst origineel opgebouwd. Na het eerste deel met de brieven, volgen de verhalen van hen die de brieven nooit ontvingen. Ze weten niet wat de briefschrijvers voor hen hadden neergepend. De verhalen komen samen op het vliegveld en zijn zodoende met elkaar verbonden. De epiloog is gereserveerd voor de postbode.

Hoda Barakat hanteert een prachtige en soepele schrijfstijl. In mooi proza presenteert ze schrijnende verhalen van ontheemden: op de vlucht, aangekomen in een niemandsland, vol spijt of boosheid, met hun demonen op zak. Deze roman is een ontroerend en aangrijpend boek.

Synopsis

Sombere brieven, zonder adres of afzender, geschreven door mensen die gevlucht of verbannen zijn aan een geliefd iemand.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Brieven in de nacht
Titel:
Brieven in de nacht
Auteur:
Hoda Barakat
# pagina's:
157 p.
Genre:
Romans,
Brieven
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789493081376
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Ontheemden

Gerelateerde leestips