Louis Van de Putte
Leestip van Louis Van de Putte

Geen dystopie, wel spannend en confronterend!

31 januari 2020

In het Verenigd Koninkrijk, in een misschien niet zo verre toekomst is het nogal trage rechtssysteem dat we nu hebben vervangen. Na een week van mediaverslaggeving is het aan het volk om te stemmen of de beklaagde schuldig is of niet. In Cel 7 volgen we de beklaagde Martha die publiekslieveling Jackson Paige vermoord zou hebben. Martha belandt na de zogenoemde moord in de eerste van 7 cellen. Iedere dag verhuist ze naar de volgende om dan op dag 7 al dan niet geëxecuteerd te worden. Mocht Martha onschuldig zijn moet dat dus in die 7 dagen bewezen kunnen worden. Dat bewijzen gebeurt doorheen de week in het dagelijks televisieprogramma Dood is Gerechtigheid. Daar komen familieleden en vrienden over Martha vertellen. Maar hoe de presentatoren met die info omgaan hebben ze natuurlijk niet in de hand.

Cel 7 vindt plaats in een originele setting. In plaats van bij vele van die young-adult dystopische verhalen de hele wereld op zijn kop te zetten heeft Drewery ervoor gekozen om slechts één stukje van onze samenleving om te gooien. Drewery slaagt er dan ook in je aan het denken te zetten wat de media juist betekent in functie van het rechtssysteem en meer. Doorheen Cel 7 is er namelijk geen verschil meer tussen het verslag van de media en de bewijzen die eigenlijk nodig zijn om een goed proces te kunnen voeren. Het doet je denken aan de de situatie waarnaar ook onze media-instanties aan het evolueren zijn met hun steeds hogere drang voor sensatie.

Behalve de interessante setting is het verhaal en de manier van schrijven ook echt wel zeer fijn. Kerry Drewery schrijft vanuit verschillende standpunten. We volgen voornamelijk Martha doorheen haar 7 cellen. Naast Martha lezen we ook nog stukjes vanuit het perspectief van Eve, de psychologe en van het televisieprogramma Dood is Gerechtigheid. Vooral het programma breken het verhaal op een originele manier. Die stukjes doen je dan ook net weer iets meer inzien hoe media mensen kan manipuleren en beïnvloeden. En dat maakt het boek eigenlijk net zo interessant.

Zie ook Geekster voor nog meer leestips!

Synopsis

De rechtspraak is vervangen door het reality-programma 'Death is Justice' waarbij kijkers beslissen of de verdachte schuldig is. Martha (16) heeft de moord op weldoener Jackson Paige bekend. Maar is ze wel schuldig? Vanaf ca. 15 jaar.

Louis Van de Putte
Leestip van Louis Van de Putte

Cel 7
Titel:
Cel 7
Auteur:
Kerry Drewery
# pagina's:
384 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024576883
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Reality-tv

Gerelateerde leestips