Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Wie speelt er naast de scène toneel?

7 maart 2023

Meer dan in menig ander boek kan je niet voorbij aan de vormgeving in De hoofdrol. Dit hoogst originele debuut van Janice Hallett is een collectie e-mails, sms’jes en post-its waarmee de lezer aan het speuren gaat om een moord op te lossen.

Het boek is een raamvertelling waarin twee beginnende speurders in opdracht van hun baas een rechtszaak moeten onderzoeken, omdat hun baas het gevoel heeft dat de verkeerde persoon veroordeeld is. Voor hij in beroep gaat, wil hij graag zien of een frisse kijk van twee jonge krachten zijn voorgevoelens bevestigt.

De zaak waar het om gaat, speelt zich af in een toneelgezelschap: The Fairway Players. Daarin draait het vooral om de vermogende familie Hayward die sinds jaar en dag dit gezelschap leidt, waarvan patriarch Martin de stukken regisseert en echtgenote Helen en dochter Paige de voornaamste rollen op zich nemen. De andere leden van het toneelgezelschap zijn oude bekenden of vrienden van hen. Als kleindochtertje Poppy van twee kanker krijgt, ontstaat uit de golf aan solidariteit een goed geoliede inzamelactie met tal van evenementen. Waar veel geld rondgaat, ontstaan echter vaak wantrouwen en meningsverschillen. Wordt het geld goed besteed, verdwijnt er geen geld? Dan sterft een van de leden van het gezelschap… en zijn alle leden plots verdachten.

Door te kiezen voor snelle, informele communicatie tussen haar personages kan Hallett pijlsnel tegenstrijdige versies van de waarheid op de lezer afvuren. Roddels en grote of kleine leugens (al dan niet om bestwil) schetsen daarbij een steeds duidelijker beeld van deze groep die een microgemeenschap vormt. De vele kleine kantjes van mensen worden met de nodige humor gebracht. Zo wijst iemand de familie er vol goede bedoelingen op dat het hebben van een beperking toch ook serieuze voordelen heeft als je in de hoofdstraat een parkeerplek zoekt, blijft een ander maar Lourdeswater aanbevelen en toont een uitdraai vol onzin hoe de Handsfree belfunctie in de auto er een zootje van maakte.

De twee speurders wisselen regelmatig via post-its of WhatsApp van gedachten, vatten hun bevindingen samen of bespreken verschillende scenario’s. De auteur maakt hier een goede keuze, want dit houdt het voor de amateurspeurder/lezer overzichtelijk. Hallett serveert vele goede wendingen en houdt de lezer alert. Toch zal die lezer merken dat hij zelfs met al deze info niet alle puzzelstukjes heeft. In het laatste derde van het boek komen er cruciale stukjes info bij, waardoor hij onmogelijk volledig kan raden hoe de vork in de steel zit. Dat mag de speurpret echter niet bederven. De hoofdrol is een zeer amusant en aangenaam boek en een leuk vormgegeven debuut.

De vertaling werd gedaan door Kees van Weele. Graag bedank ik Xander Uitgevers voor het boek.

Synopsis

Er is een moord gepleegd in een toneelgroep. Er zijn vijftien verdachten. Het is aan de lezer om het mysterie op te lossen.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

De hoofdrol
Titel:
De hoofdrol
Auteur:
Janice Hallett
# pagina's:
480 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
Xander
ISBN:
9789401618649
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips