Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Ontsnappen aan een eiland

28 september 2020

Het eilandje Barrøy is zo goed als onzichtbaar vanaf het vasteland. De levensomstandigheden zijn er vaak zwaar en Ingrid, enig kind van de familie Barrøy, wordt al van jongsaf ingeschakeld in het huishouden, de visvangst en het verzorgen van de dieren. Vader Hans werkt hard, maar zit ook vol grootse toekomstplannen. Na elke tocht naar het vasteland sleurt hij een nieuwe lading gereedschap, planken en meubels aan.

Als Ingrid wat ouder is, wordt ze elke twee weken met de boot opgehaald om naar school te gaan. Er komen werkmannen om te helpen bij een aanlegsteiger, een ontsnapte gevangene zorgt voor onrust en stilaan verschuiven de verhoudingen op het eiland. Wat in vroegere tijden nog als typisch mannenwerk gold, wordt nu door de vrouwen gedaan en de jonge generatie gaat nog niet gebukt onder een niet geleefd leven.

De onzichtbaren van Roy Jacobsen toont op een trage en bedachtzame manier dat je zelfs op een eiland kan ontsnappen aan wat onontkoombaar lijkt.

Synopsis

Begin 20ste eeuw groeit een meisje, letterlijk en figuurlijk, met tegenwind op op een eilandje voor de Noorse kust, dat niet te zien is vanaf de kust, maar vanwaar het vasteland wel te zien is.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

De onzichtbaren
Titel:
De onzichtbaren
Auteur:
Roy Jacobsen
# pagina's:
251 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403196602
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie

Gerelateerde leestips