Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

De ontsnappingskunstenaar

7 februari 2022

Wanneer in 1939 het Duitse leger Praag bezet weet de Joodse gemeenschap de beroemde golem van de stad, de miraculeuze kunstmens van rabbijn Löw, veilig in ballingschap te brengen. De golem, die al vele eeuwen van invasies, rampen, oorlogen en pogroms had overleefd wordt naar de Verenigde Staten verscheept. Hij reist niet alleen. Samen met hem ontvlucht ook Josef Kavalier, verborgen in de smalle kist, het door oorlog en genocide bedreigde Europa. Deze fabelachtige ontsnapping via Azië en over de Stille Oceaan brengt Josef uiteindelijk naar het smalle bed van zijn neef, Sam Clay, aan Ocean Avenue, New York. En in dat kleine kamertje ontstaat een droom, het begin van een wonderlijk avontuur in de wereld van de fantasie, een zware queeste doorheen het echte leven.

Met De wonderlijke avonturen van Kavalier en Clay schetst Michael Chabon op fabuleuze wijze de begindagen van de comic en zijn superhelden, geeft een prachtig beeld van New York doorheen de jaren veertig, maar toont ook op intense wijze de angsten, frustraties en worstelingen van twee Joodse jongemannen in een wereld vol donkere wolken.

Dit is een uitzonderlijk boek. Ik heb het net voor de derde maal verslonden en heb wederom genoten. De vlotte schrijfstijl, de meesterlijk uitgediepte verhaallijnen, diep treurig en toch met humor, de mooie beeldende zinnen, de zin voor fantasie, ze wisten me wederom te bekoren. Dit boek blijft een summum. Een wonderlijke roman met een bijzondere rol voor (mijn) superheld Houdini.

"Een omvangrijke, wervelende, superieur geschreven roman." De Volkskrant

"Chabons diepzinnigheid, zijn scherpe taalgebruik, zijn vindingrijkheid en ambitie maken dit boek tot een enorme prestatie." The New York Times

Winnaar Pulitzer Prize in 2001.

Synopsis

Twee jonge joodse neven maken het in het New York van de jaren veertig helemaal als scheppers van een populaire stripheld.

Jeroen Juchtmans
Leestip van Jeroen Juchtmans
Een goed boek zaait met milde hand vraagtekens. (Cocteau)

De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay
Titel:
De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay
Auteur:
Michael Chabon
# pagina's:
541 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026333194
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verenigde Staten ; 1945-, Verenigde Staten ; 1918-1945, Driehoeksverhouding, Praag, New York (stad)