Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Later zullen we ons de oorlog herinneren

7 februari 2022

In Al onze gisterens van Natalia Ginzburg (1916-1991) kijk je door de ogen van een 16-jarig meisje, Anna, naar het wel en wee van twee Italiaanse families aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

De ene familie is arm en de vader is uitgesproken antifascistisch, hun overburen zijn de eigenaars van een zeepfabriek. Aanvankelijk is de oorlog nog ver weg. Er zijn verliefdheden, schandalen, huwelijken, politieke discussies, toekomstplannen en overlijdens. Anna raakt in verwachting van de overbuurjongen, die haar laat vallen, waarna ze trouwt met Cenzo Rena, een oude familievriend.

Hij neemt haar mee naar zijn dorp in Zuid-Italië, waar hij een gerespecteerd man is. Iedereen vraagt hem om raad en zelf zet hij zich onvermoeibaar in om het lot van de overige dorpsbewoners te verbeteren. Als enige smeedt hij plannen voor na de oorlog.

Het is een bijzonder intense en rijke geschiedenis, boordevol openbloeiende levens die vrijwel allemaal afgeknot worden door de oorlog. Toch spreekt er uit de gevoelsvolle en scherpe observaties van de jonge vrouw ook heel wat troost en mededogen.

Synopsis

Het begin van de Tweede Wereldoorlog in Italië gezien door de ogen van een 16-jarig meisje in een welgesteld gezin.

Freiko Calle
Leestip van Freiko Calle
"Prin tim pram" - Daniil Charms

Al onze gisterens : roman
Titel:
Al onze gisterens : roman
Auteur:
Natalia Ginzburg
# pagina's:
335 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Meulenhoff
ISBN:
9789029092463
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Communicatie, Fascisme ; Italië, Italië ; 1918-1945

Gerelateerde leestips