Bruno Lowagie
Leestip van Bruno Lowagie
"Never trust anyone who has not brought a book with them." (Lemony Snicket)

25 korte thrillers

31 januari 2020

Ik vond dit boek niet terug in de catalogus van de bibliotheek, maar ik vind het toch een leestip waard, en wel om verschillende redenen.

Eerst en vooral is het een boek dat, zoals Nederlanders het graag zeggen, "lekker leest", niet alleen omwille van de inhoud, maar ook omwille van de manier waarop het uitgegeven is.
Het is een paperback met een flexibele, zachte kaft die heel goed in de hand ligt. Je vindt er je vijfentwintig spannende verhalen in terug die allemaal in ongeveer tien pagina's verteld worden.
Dat maakt het voor mij een ideaal boek om in bed te lezen. Ik heb het "geconsumeerd" aan een tempo van één à twee verhalen per avond, net voor het slapengaan.

Soms viel ik in slaap met een glimlach, bij voorbeeld na het lezen van het verhaal "Nancy" van Franziska Weissenbacher. Het hoofdpersonage Nancy speelt hierin een tragikomische rol als bemoeizuchtige buurvrouw die in al haar "onschuld" een onherstelbare fout maakt. Soms hield een verhaal mij wakker, zoals "Haar perfecte leven" van Karin Hazendonk. Als je kinderen hebt, dan beschrijft Karin in haar inzending de perfecte nachtmerrie.

Ik gebruik het woord "inzending" niet toevallig. Dit boek is in 2019 tot stand gekomen na een schrijfwedstrijd met als thema "Met de beste bedoelingen" van Uitgeverij LetterRijn.
Uit 150 inzendingen selecteerde een Nederlandse en Vlaamse jury de 22 beste verhalen; drie "huisschrijvers" van de uitgeverij zorgden voor 3 extra verhalen.
Ik heb alle verhalen graag gelezen. Ik vind dat ze stuk voor stuk een eenzelfde niveau halen. Ze voldoen allemaal aan het genre "thriller", maar wat me vooral opviel, is dat ze desondanks een grote diversiteit vertonen.
"Drink maar lekker op"
van Ronald van Assen is voor mij een instant classic die me doet denken aan de crimiseries die ik vroeger verslond.
"De lifter"
van Yvonne Feenstra baadt dan weer in een sfeer van magisch realisme.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ikzelf ook geselecteerd was; ik hoop dat dit deze leestip niet diskwalificeert. In mijn verhaal "De houdbaarheid van rattenvergif" ontvoeren een paar gele hesjes in hun roes na een betoging "stoemelings" een minister. Vervolgens weten ze niet goed wat aan te vangen met hun slachtoffer. Dit alles wordt bekeken door de ogen van het dochtertje van één van de gelegenheidsontvoerders.

TIP

Schrijf je zelf ook en wil je kans maken om volgend jaar je eigen thrillerverhaal in een gelijkaardig boek opgenomen te zien? Doe dan nu mee aan de LetterRijn thrillerwedstrijd editie 2020.
Dit jaar is het thema "Blind Vertrouwen". Je verhaal moet minimaal uit 3000 woorden en maximaal uit 4000 woorden bestaan. De deadline is 17 mei 2020.
De winnaar ontvangt 100 euro en een trofee. Alle auteurs die geselecteerd worden voor publicatie ontvangen een auteursexemplaar en krijgen de kans om voor te lezen uit eigen werk op de boekpresentatie. Vorig jaar greep ik die kans om het niet eerder gepubliceerd verhaal "Stamboom" te brengen.

Synopsis

Bundel spannende verhalen van 25 verschillende auteurs waarin, veelal onbedoeld of onverwacht, een dode valt.

Bruno Lowagie
Leestip van Bruno Lowagie
"Never trust anyone who has not brought a book with them." (Lemony Snicket)

Titel:
Dood door onschuld
Auteur:
Diverse auteurs
# pagina's:
260 p.
Genre:
Thrillers
Uitgeverij:
LetterRijn
ISBN:
9789491875922
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips