Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

'The Picture of Dorian Gray' opnieuw uitgevonden in deze opvallende graphic novel

28 april 2020

The Picture of Dorian Gray van Oscar Wilde, in 1891 uitgegeven in boekvorm, is een klassieker uit de Engelse literatuur. Samen met Joris Karl Huysmans' A rebours geldt The Picture of Dorian Gray als dé bijbel van het decadentisme. Het werk combineert reflecties over kunst, schoonheid en leven, liefde, zonde en dood, in een sfeer van precieus estheticisme. Het is de griezelige maar tegelijk ietwat gekunstelde geschiedenis van een beeldschone held, die ongeremd het leven van een overtuigd hedonist leidt en op miraculeuze wijze zijn jeugd behoudt, terwijl alleen zijn portret de trekken van toenemend verval vertoont.

The Picture of Dorian Gray is in heel diverse genres en media gevat als adaptatie. De opera’s, musicals, balletten, films, graphic novels en andere adaptaties hebben elk met een ander perspectief naar het literaire werk gekeken. De Spaanse striptekenaar Enrique Corominas was niet verlegen om dit ​​klassieke monument van Engelse literatuur aan te pakken.

Corominas heeft een krachtige en persoonlijke graphic novel getekend, die diep doordrongen is van de fantastische en boeiende sfeer van het verhaal. Zijn Dorian Gray (2011) valt op door de kwaliteit, de kostbaarheid en de luxueuze uitvoering van de tekeningen. Er is enorm veel moeite gedaan om ervoor te zorgen dat het nieuwe werk de boodschap van de oorspronkelijke auteur overbrengt. Het gevoel voor kunst, de zoektocht naar schoonheid, het narcisme, de eeuwige jeugd en de mythe van Faust ..., alles zit in deze graphic novel. Corominas heeft ervoor gekozen om van de roman een tragedie in vijf bedrijven te maken met bij elk nieuwe episode prachtige paginagrote tekeningen. Tevens werd de proloog en een eigen epiloog opgenomen. Corominas blijft zo dicht mogelijk bij de originele tekst, weliswaar in Franse vertaling. De dialogen geven een getrouwe weergave van de schoonheid en de kracht van de stijl van de schrijver, zijn ijzige en onweerstaanbare ‘wit’ en zijn filosofie. Evenzo koos hij ervoor om het Faustiaanse thema te benadrukken.

Dit is geen eenvoudig stripverhaal, maar een bewonderenswaardige creatie van een kunstenaar, ambitieus, subjectief en boeiend.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Titel:
Dorian Gray
Auteur:
Enrique Corominas
# pagina's:
niet genummerd
Uitgeverij:
Galerie Daniel Maghen
ISBN:
978-2-35674-022-9
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Goed en kwaad

Gerelateerde leestips